NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Komunikacja »
Nowy Temat Odpowiedz
« 1 2
Przepis na pizze, pizza
Posty: 761
Dołączył: 15 Lut 2009r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 100%
ff
Wysłany: 19 Marz 2013r. 11:21  
Cytuj
Tylko, pizza z pieca...:cwaniak:
Nie brakuje kulinarnych fascynatów(ek), przepisów z YouTube...:szok:
Jak widać zapytanie

„Chcesz udowodnić głupotę feministki, pozwól jej mówić”.
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 732
Dołączył: 2 Lip 2008r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 19 Marz 2013r. 11:21  
Cytuj

„Chcesz udowodnić głupotę feministki, pozwól jej mówić”.
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 179
Dołączył: 1 Lis 2012r.
Skąd: Wioska Smerfów
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 19 Marz 2013r. 18:26  
Cytuj
Pizza = Piec + Mąka.
O domowym piecu większość może zapomnieć.
Jeśli chodzi o mąkę, to tylko włoskie, np: Farina lub Molino Rossetto, obie te mąki typu 00.

Kto się boi Gargamela, niechaj zaraz idzie spać !!!
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 174
Dołączył: 10 Marz 2010r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 19 Marz 2013r. 18:49  
Cytuj
CYTAT
Pizza = Piec + Mąka.
O domowym piecu większość może zapomnieć.
Jeśli chodzi o mąkę, to tylko włoskie, np: Farina lub Molino Rossetto, obie te mąki typu 00.

Tak oczywiście, na pewno w każdej stalowowolskiej pizzerii robią pizzę z wymienionych przez Ciebie mąk. A jako składniki używają mozzarelli, salami, pomidorów, oregano itp. składników prosto z Włoch.
Nooooo, czasami tylko jak braknie a dostawa z Włoch się opóźni to ładują mąkę z tesco (0,90zł/kg), mortadelę z biedronki( 6zł/kg), ser żółty seropodobny (11zł/kg).

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 179
Dołączył: 1 Lis 2012r.
Skąd: Wioska Smerfów
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 20 Marz 2013r. 06:34  
Cytuj
CYTAT
Tak oczywiście, na pewno w każdej stalowowolskiej pizzerii robią pizzę z wymienionych przez Ciebie mąk


A co mnie obchodzi z jakiej mąki robią w pizzeriach i co do nich walą ?
Większość tych pizz to pomyłka, gdzie napier**la się ser na samą górę, by ukryć co jest pod nim.
Temat to, przepis na pizzę. JA wolę kupić dobrą mąkę.
Ponieważ moim zdaniem, jak masz ciulowe ciasto, to składniki nie pomogą.

Kto się boi Gargamela, niechaj zaraz idzie spać !!!
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 186
Dołączył: 11 Sty 2012r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 20 Marz 2013r. 10:41  
Cytuj
Składniki ciasta do pizzy

półtorej szklanki mąki pszennej
pół szklanki letniej przegotowanej wody
dwie łyżki oleju roślinnego
3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć drożdży świeżych
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 94
Dołączył: 28 Marz 2011r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 20 Marz 2013r. 11:11  
Cytuj
A macie jakieś sprawdzone na sosy do pizzy?

(poproszę)

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 478
Dołączył: 27 Lis 2012r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 80%
ff
Wysłany: 20 Marz 2013r. 15:59  
Cytuj
Z ta płytką ciekawy patent, miałem zamawiać u kamieniarza granitową ale w sumie płytka powinna zrobic tą samą robotę. Do takiej płytki niezbędna jest szufla którą łatwo można zrobić ze sklejki, najlepiej grubości 3mm. Widział kto taką sklejkę u nas w markietach?

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 131
Dołączył: 29 Wrz 2009r.
Skąd: stalowa wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 20 Marz 2013r. 18:37  
Cytuj
Dokładnieka rozgrzana płytka super piecze ciasto od dołu a blaszka w kuchence lubi przypalić i inaczej oddaje ciepło.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 177
Dołączył: 22 Lut 2015r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 22 Lut 2015r. 14:07  
Cytuj
Ponawiam

Jakies sprawdzone przepisy na ciasto i sos ?

Życzę powodzenia wszystkim Niech wam się farci Co by się nie działo Na pewno se poradzisz Spełniaj swe marzenia Użyj swojej wyobraźni Niech mocna wiara w siebie Do celu Cię prowadzi
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 319
Dołączył: 11 Marz 2012r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 22 Lut 2015r. 16:26  
Cytuj
CYTAT
Ponawiam

Jakies sprawdzone przepisy na ciasto i sos ?


Po co ponawiasz? Przez 2 lata nic się nie zmieniło, nadal do zrobienia ciasta głównie potrzebna jest mąka i woda.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 177
Dołączył: 22 Lut 2015r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 22 Lut 2015r. 17:23  
Cytuj
Glownie maka i woda,

Sa przepisy z dodatkiem mleka lub mleka w proszku , z drozdzami swiezymi lub instant. Albo np tradycyjne ciasto sycylijskie nie ma drozdzy. Ponawiam bi lepsze to niz zakladanie nowego tematu

Niewiem czy zauwazyles ale pytam rowniez o sos a nie o samo ciasto.

Życzę powodzenia wszystkim Niech wam się farci Co by się nie działo Na pewno se poradzisz Spełniaj swe marzenia Użyj swojej wyobraźni Niech mocna wiara w siebie Do celu Cię prowadzi
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 247
Dołączył: 18 Sty 2015r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 22 Lut 2015r. 21:11  
Cytuj
sos na pizze zanim wrzuci się składniki polecam koncentrat pudliszki - jest w słoiczku i z ziołami-można dodoać jeszcze czosnek ale bez też jest dobry jako taka baza na ciasto umiech

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 423
Dołączył: 3 Paź 2012r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 40%
ff
Wysłany: 22 Lut 2015r. 22:55  
Cytuj
Jako sos na spód idealny jest keczup Madero w słoiku z biedronki. Niewielki słoik za ok 5 zł. Rewelacja!

STOP gwałcicielom mechaniki ! Klucz dynamometryczny podstawowym narzędziem pracy.
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 938
Dołączył: 9 Sie 2011r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 80%
ff
Wysłany: 23 Lut 2015r. 13:13  
Cytuj
Boj sie boga keczup na sos do pizzy, współczuje tym co to jedza

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 24
Dołączył: 11 Marz 2009r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 25 Lut 2015r. 07:27  
Cytuj
a ja ciasto na pizze robię tak ;
300 ml ciepłej wody
50 ml oleju lub oliwy z oliwek
2 dag drożdży
1 płaska łyżeczka soli
Drożdże dodaję do wody z olejem, wsypuję sól i dodaję tyle mąki aby zagniecione ciasto miało konsystencję rzadszą niż takie na pierogi. Trzeba bardzo dokładnie wyrobić.
Wyrobione ciasto dzielę na 2 części, przykrywam ściereczką i wkładam do lodówki do wyrośnięcia. ok 40-60 minut.
Piekę 10-12 minut w temperaturze najwyższej , jaką ma piekarnik. U mnie to 250 stopni.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 929
Dołączył: 23 Maja 2010r.
Skąd:
Konto zawieszone
ff
Wysłany: 25 Lut 2015r. 07:58  
Cytuj
CYTAT
Boj sie boga keczup na sos do pizzy, współczuje tym co to jedza


Bo z syreny jaki kucharz taki mechanik umiech Pycha, palce lizać.

Moderowano przez: sm
Zabronione jest publikoanie 2.2. treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 12
Dołączył: 2 Lis 2013r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 25 Lut 2015r. 16:14  
Cytuj
(liczba porcji: 4 srednie pizze po 40dag)
Składniki:
• 1kg mąki pszennej lubella na pizze
• 2 czubate łyżeczki soli
• 1.5 dag świeżych drożdży
• Pol łyżeczki cukru
• 4łyżki oleju
• 2 szklanki chłodnej wody
Wykonanie:
Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie, odmierzamy pozostałe składniki: mąke, sól, olej, łączymy je ze sobą i zagniatamy ciasto o jednolitej konsystencji. Następnie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na ok. 15 min w temp pokojowej. Dzielimy ciasto na odpowiednie porcje ( ok. 40 dag), a nastepnie formujemy kulki, które pozostawiamy na około 30 min. W temp pokojowej, przykrytej ściereczką. Po tym czasie z kulek formujemy placki na pizze, i smarujemy sosem (przepis niżej) i nakładamy wybrane składniki ( szynka, pieczarki, tuńczyk, kukurydza, itd.). Tak przygotowaną pizze wkladamy do piekarnika nagrzanego do ok. 250 stopni C i pieczemy ok. 12-15 min.

Ściereczka którą przykrywasz ciasto na pizze oraz uformowane kulki powinna być zwilżona, aby ich powierzchnia nie uległa wysuszeniu.
Sos
Koncentrat pomidorowy, woda,olej(3lyzki), zioła(oregano, majeranek, bazylia,czosnek granulowany, sól, pieprze, zioła prowansalskie).

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 1140
Dołączył: 18 Lut 2009r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 25 Lut 2015r. 16:17  
Cytuj
Moderowano przez: panna_pina
Post nie na temat +20

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 423
Dołączył: 3 Paź 2012r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 40%
ff
Wysłany: 25 Lut 2015r. 19:21  
Cytuj
CYTAT
Boj sie boga keczup na sos do pizzy, współczuje tym co to jedza


Spróbuj jezyk

STOP gwałcicielom mechaniki ! Klucz dynamometryczny podstawowym narzędziem pracy.
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
« 1 2
Nowy Temat Odpowiedz

NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Komunikacja »