|
|
|
Chciałam wiedzieć jak to wygląda w bankach?
Czy jest od tego podatek? Choć z tego co wiem zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 68 ustawy o PIT, jest zwolnione z podatku jeśli jednorazowo nie przekroczy 760 zł. Ale jak znam życie to Rostowski będzie chciał naszych pieniędzy lub już to zrobił. Być może skorzystałabym z tej opcji jeżeli jest opłacalna. Bo jak się orientuję to jest to zwrot jakiegoś % za zakupy kartą. Ale czy ta karta jest kartą dodatkową czy tą samą, którą mam przy RORze? Jeżeli dodatkową to jaka jest za nią opłata? Przeczytałam ostatnio artykuł na wp.pl z którego wynika, że: "Zanim złożysz w tym roku zeznanie podatkowe wybierz się do banku i poproś o PIT-8c. Choć banki traktują cashback jako praktycznie nieopodatkowaną sprzedaż premiową, to dla fiskusa jest to zwykły przychód. Za jego nierozliczenie grozić może nawet kilka tysięcy złotych kary." Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez |
|
|
|
|
Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez |
|
|
|
|
za cashback musisz się rozliczyć w PIT, w rubryce "inne źródła dochodu"
|
|
|
|
|
CYTAT za cashback musisz się rozliczyć w PIT, w rubryce \"inne źródła dochodu\" Tyle zdążyłam doczytać. A coś więcej na temat cashback? Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez |
|
|
|
|
Używam karty kredytwej Slver w Alior Banku. Cashback wynosi 1% od transakcji bezgotówkowych. Dostajesz wyciąg z karty i jest tam pozycja Cashback, pomniejszająca kwotę do spłaty. Karta jest oczywiście oddzielną kartą. Z opłaty rocznej za kartę jesteś zwolniona, jeżeli wykonasz obrót na karcie w przeciągu roku na 15 000, 35 zł przy obrocie > 7 500 < 15 000. Z opłaty miesięcznej (8 zł) jesteś zwolniona, jeżeli dokonasz 4 transakcji miesięcznie. Ogólnie jeżeli używasz karty i jesteś w stanie kontrolować pokusy związane z kartą kredytową to moim zdaniem się opłaca.
|
|