Posty: 245
Dołączył: 30 Maja 2009r. Skąd: Ostrzeżenia: 40% |
|
|
|
Konsumpcja kakao i czekolady o wysokiej zawartości flawanoli zmniejsza ryzyko miażdżycy i tym samym zagrożenia w postaci choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu, niedokrwienia innych narządów i nadciśnienia tętniczego. ------- http://uroda(...)krazenia
|
|
Posty: 732
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
|
|
Posty: 545
Dołączył: 6 Sty 2012r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Też mi nowość
... i ciśnienie obniża ponoć... |
|
Posty: 1530
Dołączył: 16 Sty 2010r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
CYTAT Też mi nowość ... i ciśnienie obniża ponoć... Napisano, że konsumpcja czekolady zmniejsza ryzyko...niedokrwienia innych narządów. Jak to jest z tą Czekoladą |
|
Posty: 1680
Dołączył: 1 Marz 2011r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
tylko uwaga nz to kakao bo jest oszukane
http://bizne(...),1803714 "Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin |
|
Posty: 545
Dołączył: 6 Sty 2012r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Dobrze,że to tylko kakao...
|
|
Posty: 1680
Dołączył: 1 Marz 2011r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Czekoladko, w artykule pisze tylko o konkretnym modelu kakao, które zaliczyło wpadziochę z trocinami.
A teraz tylko pomyślec ile artykułów spożywczych takowej wpadziochy nie zalicza???? Swego czasu czytałem o pomysłach jakich się producenci "żywności" dopuszczają, np. zmielone siano w majeranku, atrament w jakiś tam tanich herbatach jagodowych czy a'la aroniowych i wiele, wiele innych jak np. ostatnia wpadka z mączkami kostnymi dodawanymi do jajek w proszku w mieszankach piekarniczych, o soli drogowej już nie wspomnę. "Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin |
|
Posty: 545
Dołączył: 6 Sty 2012r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
..i środki na wszy w lodach...
PRZESTRZEGAM PRZED LODAMI!! Nie spożywajcie, dziewczęta. Nie wiadomo co,kto, gdzie..używał |
|
Posty: 5008
Dołączył: 5 Paź 2010r. Skąd: Konto zawieszone |
|
|
|
CYTAT ..i środki na wszy w lodach... PRZESTRZEGAM PRZED LODAMI!! Nie spożywajcie, dziewczęta. Nie wiadomo co,kto, gdzie..używał Chłopcy też niech bedą ostrożni.Podobno niejaki Biedroń też je lubi. Czy kakao jest zdrowe? Z pewnością tak.Nigdy nie słyszałem aby kakao chorowało. W kwestii konsumcji czekolady... Nie wiem o co chodzi,ale brzmi obiecująco. Tylko co na to Czekolada? Słodycze sprawiają że humor się poprawia ale ubrania kurczą. SPRZEDAM BOEING 747 WERSJA SPEC, GARAŻOWANY. MAŁY PRZEBIEG 22,9 MLN.KM. PO PRZEGLĄDZIE WAŻNYM DO 2030 ROKU, WYMIENIONE ZAWIESZENIE, ROZRZĄD SILNIKÓW, KLIMATYZACJA 10-CIO STREFOWA, PRZYCIEMNIANE SZYBY, AIRBAG. NIE BITY. KOLOR BIAŁO- NIEBIESKI Z LOGO "PRESIDENT USA". CENA DO NEGOCJACJI. |
|
Posty: 8
Dołączył: 7 Lip 2012r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
widze że mało wiecie na ten temat, badania naukowe medycyny kardiologicznej potwierdzają kardioochronne działanie kakao – jako źródła związków o charakterze przeciwutleniającym, głównie proantocyjanidyn występujących w postaci monomerów jako katechiny i epikatechiny lub oligomerów katechin i epikatechin jako procyjanidyn, które wykazują korzystny wpływ na prawidłową funkcję śródbłonka naczyń krwionośnych, zapobiegają procesom zapalnym i zakrzepowym, prowadzącym do rozwoju miażdżycy.
Działanie przeciwmiażdżycowe związków polifenolowych polega na: – hamowaniu enzymatycznej i nieenzymatycznej peroksydacji lipidów, – obniżaniu poziomu lipidów w osoczu krwi, – uszczelnianiu naczyń krwionośnych i zapobieganiu przenikania frakcji LDL cholesterolu do ściany tętnic, – chelatowaniu metali biorących udział w procesie oksydacji frakcji LDL cholesterolu (żelazo, miedź), – hamowaniu proliferacji komórek mięśni gładkich (miocytów), hamując proces przebudowy ściany komórkowej naczyń, – hamowaniu aktywacji płytek, – obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi, – zmniejszaniu wytwarzania i uwalniania wolnych rodników przez makrofagi, – hamowaniu mechanizmów naczynioskurczowych |
|