|
|
|
Ile daje się na przedślubek?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Że na co?
Coś mnie chyba ominęło ;) Wstrząśnięta, niezmieszana... |
|
|
|
|
Co to za nowy zwyczaj i skąd zapożyczony?
Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
Chcą robić bejbiszałer to i przedślubek i poślubek będzie A przed i porozwodek też?
Wstrząśnięta, niezmieszana... |
|
|
|
|
W parafii narzeczonego ksiądz powiedział że musi zapłacić przedślubek, czyli że bierz ślub w innej parafii.
|
|
|
|
|
co to jest przedślubek haha'
|
|
|
|
|
CYTAT W parafii narzeczonego ksiądz powiedział że musi zapłacić przedślubek, czyli że bierz ślub w innej parafii. To że powiedział nie oznacza, że musi. Jak ksiądz będzie upierdliwy a Wam zalezało by sprawnie to poszło. 10 zł - 20 zł. max |
|
|
|
|
CYTAT Ile daje się na przedślubek? Język polski to aby? Słowotwórstwo jednak w Narodzie nie ginie. "Ni chu chu"ale nie rozumiem znaczenia tego słowa. SPRZEDAM BOEING 747 WERSJA SPEC, GARAŻOWANY. MAŁY PRZEBIEG 22,9 MLN.KM. PO PRZEGLĄDZIE WAŻNYM DO 2030 ROKU, WYMIENIONE ZAWIESZENIE, ROZRZĄD SILNIKÓW, KLIMATYZACJA 10-CIO STREFOWA, PRZYCIEMNIANE SZYBY, AIRBAG. NIE BITY. KOLOR BIAŁO- NIEBIESKI Z LOGO "PRESIDENT USA". CENA DO NEGOCJACJI. |
|
|
|
|
"Półślubek" - błąd w nazewnictwie
|
|
|
|
|
CYTAT \"Półślubek\" - błąd w nazewnictwie ...potem cały rozwodzik? Czy tak wygląda przysięga przy"półślubku"? "Ja egoist(k)a biorę sobie Ciebie ofiaro za żonę(męża)i ślubuję Ci,że w dobrej i złej doli będę się troszczył(a)tylko i wyłącznie o siebie i że nie opuszczę Cię tak długo,jak długo mi z Tobą będzie wygodnie."Amen SPRZEDAM BOEING 747 WERSJA SPEC, GARAŻOWANY. MAŁY PRZEBIEG 22,9 MLN.KM. PO PRZEGLĄDZIE WAŻNYM DO 2030 ROKU, WYMIENIONE ZAWIESZENIE, ROZRZĄD SILNIKÓW, KLIMATYZACJA 10-CIO STREFOWA, PRZYCIEMNIANE SZYBY, AIRBAG. NIE BITY. KOLOR BIAŁO- NIEBIESKI Z LOGO "PRESIDENT USA". CENA DO NEGOCJACJI. |
|
|
|
|
A może to inna nazwa zadatku żeby sobie termin zaklepać, może to być nawet połowa równowartości mszy ślubnej - tak pisało na google
>><> ----> Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli <---- <><< |
|
|
|
|
Jeśli to prawda co monilek napisała,to wygląda na to, że wielebny w parafii narzeczonego chce wydoić parafianina na czym tylko może. Przecież od dawna istnieje zwyczaj, że ślub bierze się w parafii panny młodej, a proboszcz narzeczonego nie ma tu nic do gadania. Ja bym takiemu dał gest Kozakiewicza.
|
|
|
|
|
Istnieje coś takiego jak "półslubek" przynajmniej w mazowieckim , bez względu na to gdzie odbywa się ślub (czyli najczęściej u młodej) to półślubek opłaca się u młodego.
Teoretycznie to połowa kwoty tego ile daje się na ślub ale myślę, że to kwestia dogadania. A co do tego - "olać księdza i nie dać" - pamiętajcie, że ksiądz wypisuje jeszcze kilka "papierków", więc chyba lepiej się dogadać niż później się stresować. |
|
|
|
|
Tylko pytanie za co konkretnie ta kasa? Czy to chodzi o ofiarę za wypisanie papierków (wtedy jeszcze zrozumiem), czy może za to trzeba zapłacić osobno? Czy to jest taka forma bramy ze strony proboszcza? Na drodze nie będzie stawał i wódki nie będzie sępił, ale trzeba do niego przyjść i kopertę podać?
|
|
|
|
|
50 zeta za zaświadczenie o chrzcie + 50 zeta na zapowiedzi
przynajmniej ja tak robiłem u siebie a wesele mam 2 czerwca nic więcej pozdro adam |
|
|
|
|
powiedz im w takim razie ze chcesz pół sakramentow juz teraz, ale sie czarnym w baniach lasuje...
iPhone 6 64GB Gold nowka sztuka w zafoliowanym pudelku, cena 2700 do negocjacji- wiadomosc pw |
|
|
|
|
Kasa za to, że chłop w innej parafii na tacę będzie dawał? O losie słodki
A za przedgrzebek (czyt. ostatnie namaszczenie) też się buli? Tak się tylko głośno zastanawiam ;) Wstrząśnięta, niezmieszana... |
|
|
|
|
CYTAT Tylko pytanie za co konkretnie ta kasa? Czy to chodzi o ofiarę za wypisanie papierków (wtedy jeszcze zrozumiem), czy może za to trzeba zapłacić osobno? Czy to jest taka forma bramy ze strony proboszcza? Na drodze nie będzie stawał i wódki nie będzie sępił, ale trzeba do niego przyjść i kopertę podać? Proboszcz musi jak najwięcej wyciągniąć kasy, ponieważ nie bierzemy u niego ślubu. |
|
|
|
|
Jezu..ja ze wsi..ino nie czaje tych waszych zwyczajów
mamy taka piękną twarz,za woalem gęsto tkanym z kłamstw ... |
|
|
|
|
CYTAT W parafii narzeczonego ksiądz powiedział że musi zapłacić przedślubek, czyli że bierz ślub w innej parafii. Czyli już wiecie skąd ten zwyczaj, nasz, polski, klerolizodupny. Czy przedślubek czy półślubek, mniejsza o to. Od mojej żony ksiądz też zawołał sporą sumkę, za to, że łaskawie pozwolił jej (wypisał jakiś papier) wziąć ślub w innej parafii, u innego boga (tzn. proboszcza). Gnój jeszcze sapał, bo w sumie nie dostał tyle ile wziąłby za ślub. Pamiętam, jak z mordą skakał, że mieszkamy razem bez ślubu i za to nam ślubu wziąć nie pozwoli... taka pokrętna logika. Nie wiem ile chciał jeszcze wyciągnąć. Także zwyczajów u nas, a zwyczajów, wielu jeszcze nie znamy... |
|
|
|
|
w parafi męża przed zapowiedziami ksiądz życzył sobie 200 zł
... |
|
|
|
|
a myslalam ze to u mnie na parafi sa jaja i probosz drze kase z czego sie da ale o przedslubku nie slyszalam...
Z miłością jest jak z masłem, od czasu do czasu trochę chłodu utrzymuje ją w świeżości (M. Achard) |
|
|
|
|
Przeczytałem wszystkie wypowiedzi i stwierdziłem, że ja to nie będę brał ślubu kościelnego, bo nie będę miał pieniędzy na samych ksieży. To się normalnie w pale nie mieści...
|
|
|
|
|
u mnie to wygladalo tak.... ksiezulek 800 zl ( skromnie bo podobno daja mu tysiaka) koscielny 150zl, organista 200zl, i zapowiedzi 50 zl u mnie i tyle samo u meza w parafi. a bylo to w 2009 r
Z miłością jest jak z masłem, od czasu do czasu trochę chłodu utrzymuje ją w świeżości (M. Achard) |
|
|
|
|
CYTAT u mnie to wygladalo tak.... ksiezulek 800 zl ( skromnie bo podobno daja mu tysiaka) koscielny 150zl, organista 200zl, i zapowiedzi 50 zl u mnie i tyle samo u meza w parafi. a bylo to w 2009 r o fuck u mnie księżulek ( 5 lat temu ) , zawołał sobie za ślub co łaska500zł, noto żeby było tak na równo podzieliłam i dałam mu 250zł , za zapowiedzi chciał 100zł- tez podzieliłakm dałam 50zł a co , kościelnemu za poustawianie dwóch krzeseł dałam 50zł a organistce 150zł,prawda jest taka że to nie ksiadz ma widzimisie, tylko ludzie tak go nauczyli , to jest Święty sakrament za który nie powinna byc pobierana opłata tak samo i jak za pogrzeby itp. zrobił ślub? -zrobił i nie dostał tyle co chciał mamy taka piękną twarz,za woalem gęsto tkanym z kłamstw ... |
|