|
|
|
Hej, mam mały problem. Pech chciał że stłukłam termometr i wylała się z niego srebrna substancja, dzieląca się na mniejsze kuleczki. Oczywiście wszystko pozbierałam przy pomocy kartonika i kartki, możliwe resztki odkurzyłam i wyrzuciłam worek, następnie podłogę starłam na mokro i wietrzę pokój bojąc się że to toksyczna rtęć ... termometr zakupił mój narzeczony w zeszłym roku w aptece na Okulickiego. Jednak z tego co wiem już od 3 lat jest zakaz produkcji i sprzedazy takowych termometrów. W zamian wprowadzono termometry galowe, które są praktycznie identyczne jak rtęciowe i podobno gal zachowuje się identycznie jak rtęć.
I tu się pojawia pytanie... czy można w Stalowej kupić jeszcze termometry rtęciowe? Sama chętnie bym się przeszła do apteki z tym pytaniem, jednak jestem wraz ze stłuczonym termometrem za granicą :-)Jeśli ktoś coś wie na ten temat to byłabym wdzięczna... |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ja kupiłam rtęciowy termometr jakieś 2 lata temu w aptece przy "hali", za księgarnią "Nutka".
Wstrząśnięta, niezmieszana... |
|
Dołączył: 17 Paź 2010r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 40% |
|
|
|
Jakieś pół roku temu lataliśmy po aptekach i nigdzie nie było wcisnęli nam jakieś gówno
co się przykłada do czoła do niczego nie zdatne. życie to nie uleczalna choroba, zawsze kończy się śmiercią :P |
|
|
|
|
a nie chcesz zwykłego termometru z tą substancją?ja kupiłam za 11 zł i jestem zadowolona i to bardzo
|
|
|
|
|
podam ci dwa linki obydwa termometry trdycyjne jeden rteciowy http://allegro.pl/termometr-rteciowy-angielski-wyprzedaz-i2117523872.html drugi bez rteciowy http://allegro.pl/babyono-termometr-tradycyjny-galowy-bezrteciowy-i2168696161.html
|
|
|
|
|
O proszę, a ja czytałam że już nie można ich dostać i na terenie Unii jest zakaz ich sprzedawania i produkowania ze względu na potencjalną szkodliwość
Dzięki za podpowiedzi :-) |
|
|
|
|
Tamtym miesiącu kupiłam w aptece, taki właśnie najzwyklejszy termometr za ok 18 zł. Podobno zamiast rtęci, jest tam podobnie działająca substancja, która już nie jest taka szkodliwa.
Boże, daj mi cierpliwość, bo jak dasz siłę to ich rozp*erdolę!! |
|
|
|
|
W niektórych aptekach cały czas sa dstepne lezaki magazynowe ale po wsiach głównie
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
przepisy Unijne od 3 kwietnia 2009 wprowadziły zakaz wprowadzania do obrotu rtęci w termometrach co nie znaczy, że jest zakaz ich sprzedawania tylko produkcji, te które zalegają w hurtowniach i magazynach oczywiście będą sprzedawane dopóki ich nakład się nie wyczerpie, osobiście polecam zwyczajny elektroniczny około 20zł
Uwielbiam dzieci!!! zwłaszcza te płci męskiej pomiędzy 20 a 40 rokiem życia |
|