|
|
|
Pamietnik bezrobotnego.Piszcie o swoich przezyciach i doświdczeniach z szukaniem pracy w Stalowej Woli i nie tylko...i nie ma żadnych bezrobotnych
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
To ja zacznę
Kiedy w zeszłym roku szukałam pracy, pojawiło się ogłoszenie o treści "przyjmę pracownika biuorowego ... " wysłałam cv, ustalony został termin rozmowy, oczywiście na rozmowe poszłam. Składała się ona z dwóch etapów: pierwszy przeprowadzała Pani Kierownik, drugi to rozmowa z Prezesem (właścicielem). Pierwszy etap przeszedł bardzo szybko po czym na drugi czekałam wraz z innymi około dwóch godzin, bo Pan Prezes przyjmował akurat kolegę. Kiedy przyszła moja kolej Pan Prezes zapytał po co przyszłam bo oni szukają sprzedawcy, w dodatku mężczyzny ( na 10 osób które były wraz ze mna był jeden mężczyzna). Kiedy grzecznie starałam się zwrócić uwagę,że treść ogłoszenia była zupełnie inna, usłyszałam,że to nic ... ( do dziś nie mogę zrozumieć po co marnować swój i czyjś czas szukając kogoś innego niż w zamieszczonym ogłoszeniu). Mimo wszystko byłam zachęcana do dnia próbnego, bezpłatnego oczywiście. Padło kilka zdań na temat tego, że jeśli zwolni się etat (którym byłam zainteresowana)co jest mało prawdopodobne ale gdyby jednak to zaproszą mnie na rozmowę ( do dziś nie zaprosili). Tak na zakończenie dostałam propozycję, że jeśli bardzo potrzebuję pracy to idzie zima więc może mnie Pan X. zatrudnić do odśnieżania chodnika przed budynkiem na pół etatu. To jedna z moich mniej miłych rozmów - chyba wręcz jedyna. ps. przepraszam,że się tak rozpisałam Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Nie na temat. Jacek
|
|
|
|
|
//moderowano /zubrstw - post nie na temat
|
|
|
|
|
w_k dzięki piszcie,piszcie
|
|
|
|
|
Dziwię się ludziom że mają problemy ze znalezieniem pracy, dla mnie najgorzej było 3 lata temu gdzie w Stalówce nie było pracy naprawdę "kryzys" na okres roku uciekłem do większego miasta za pracą którą odrazu znalazłem. Gdy się unormowało w miarę wróciłem i znalazłem tu zatrudnienie. Szczerze to pracuje 8 lat,27 lat żyję, mam wyższe wykształcenie i w tym momencie mam 5 pracę na etacie! ! ! jak ktoś chce pracował będzie !
|
|
|
|
|
Najpierw szczęscie (tzw. życiowe) potem znajomości następnie wykształcenie i kwalifikacje i już jest praca.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Z miłością jest jak z masłem, od czasu do czasu trochę chłodu utrzymuje ją w świeżości (M. Achard) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1 rozmowa przebiegla szybko - ile moglaby pani pracowac il chcialaby pani zarabiac co pani dotychczas robila- i tu starajac sie o prace- bylo to jakies 3 lata temu oczywiscie mowilam ze najnizsza krajowa, ze pracowac moge duzo a doswiadczenie to staz i praktyki( bylam po studiach ) nie przyjeli mnie okazalo sie ze firma krotko istniala i bylo to cos w stylu neti chyba.
2 rozmowa byla juz lepsza- do firmy udzielajacej pozyczki tez jzu nie istenieje - zostalam wybrana do 2 etapu ze tak powiem i na tym sie skonczylo - moze dlatego ze powazniej wygladajace kobiety po 30 z doswiadczeniem i powaznym wygladem bardziej sie nadawaly - do przekonywania ludzi by bralu te pozyczki. 3 rozmowa najgorsza- do jakiegos oddzialu bankowego - gosc mnie z godzine walkowal pytaniami typu cel w zyciu, najwiekszy sukces, z czego jestem dumna, co bym chciala w zyciu robic, dlaczego mnie powinni wybrac, co im moge zaoferowac. ( dodam ze nigdzie nie pracowalam) same rozmowy byly stresujace wiedzac ze twoja dalsza przyszlosc poniakad od tej rozmowy zalezy. oczywiscie wsyztskie prace sama sobie poszukiwalam bo na bezrobocie nie moglam liczyc czytali mi ogloszenia a neta ktore sama wertowalam codziennie. 2lata przerwy w poszukiwaniu. obecnie szukam pracy wyslalam ponad 10 cv wszedzie gdzie pojawialo sie oglosznie oraz do 2 firm do ktorych znalazlm email ( choc nikogo nie szukaja do pracy) odezwala sie 1 firma ( na rozmowe zaprosila tylko 1 firma)a wysylalam do sklepow odziezowych, oowniczych, firm. Firma ktora zapsosila mnie na rozmowe- do dzis nie dala odp. wiec jest an nie- rozmowa przebiegala dosc ciezko poniewaz jak to stwierdzil prezes nigdzie nie pracowalam i niema mnie o co pytac. nigdzie nie pracowalam- teraz chetnie przyjme prace nie konieczniena etet od czegos trzeba zaczac, jestem niesmiala ale pracowita- ciezko zaprezentowac to na rozmowie. niemam doswiadczenia a kazdy odemnie tego oczekuje a nikt niechce byc 1 by go dac. i co ccesz to znajdziesz? maz ma swoja firme ( tam akurat nie moge pracowac bo to praca na noc) i wiem jak wygladaja przyjecia do pracy- z polecenia i po znajomosci. i gdzie tu pracowac???? jak juz sa przyjecia to studentow bo pracodawcy chca zaoszczedzic, lub po znajomosci. |
|
|
|
|
CYTAT Dziwię się ludziom że mają problemy ze znalezieniem pracy, dla mnie najgorzej było 3 lata temu gdzie w Stalówce nie było pracy naprawdę \"kryzys\" na okres roku uciekłem do większego miasta za pracą którą odrazu znalazłem. Ja dziwie sie Tobie ze 3 lata temu miałeś problem ze znalezieniem pracy ! Więc byłeś nieudacznikiem czy nie chciało Ci się pracować - oceniam wdeług Twoich słów |
|
|
|
|
nie wiem czy to jakies postanowienia noworoczne, ale ostatnio to jak tu kazdy kazdego w prawie kazdym temacie je**e to az sie wesolo robi :]
//moderowano /zubrstw - kultury troszke iPhone 6 64GB Gold nowka sztuka w zafoliowanym pudelku, cena 2700 do negocjacji- wiadomosc pw |
|
|
|
|
3 lata temu sam znalazłem robote ot tak w poznaniu sama sie nawinęła. Obecnie by dostac dobra robotę trzeba wysłac 300-400 cvek. Ja jestem na etapie trzeciej setki. Szukam satysfakcjonującej mnie pracy na dobrych warunkach. To co oferuje się w naszej okolicy to żart i szukam pracy w dużych miastach do których z łatwościa dojadę... Co zauwazyłem tofirmy potrzebują około 3-4 mcy na przemyslenie ofertz cv. Nasze lokalne 3-6 tygodni ale finansowo poniżej krytyki.
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
CYTAT CYTAT Dziwię się ludziom że mają problemy ze znalezieniem pracy, dla mnie najgorzej było 3 lata temu gdzie w Stalówce nie było pracy naprawdę \\\"kryzys\\\" na okres roku uciekłem do większego miasta za pracą którą odrazu znalazłem. Ja dziwie sie Tobie ze 3 lata temu miałeś problem ze znalezieniem pracy ! Więc byłeś nieudacznikiem czy nie chciało Ci się pracować - oceniam wdeług Twoich słów po pierwsze nie łapałem się prac typu umowa / zlecenie / o dzieło tylko etat po drugie miałem oferty pracy za 1200 zł na ręke ale znam swoją wartość i je odrzuciłem, wolałem wyjechać by mieć za co rodzine utrzymać! więc CI co nie pracują ze względu " nie ma dla mnie pracy" dla mnie są nieudacznikami! |
|
|
|
|
fankore po co sie udzielasz skoro nic tak naprawde nie mozesz napisac,przeciez tak latwo prace znalazles,cukierkowa robota i wogole szczesliwy jestes.
Skoro nie miales zadnych przejsc ze znalezieniem roboty,to daj wyzalic sie tym ktorzy jej szukaja lub naprawde mieli z tego faktu niezle przejscia. Pilnuj swojej cieplej posadki bys sam nigdy nie musial stac sie jednym z tych ktorych tak nienawidzisz(nieudacznikow)bo w tych czasach nawet najlepsi staja sie gorsi |
|
|
|
|
CYTAT [cytat][cytat]Dziwię się ludziom że mają problemy ze znalezieniem pracy, dla mnie najgorzej było 3 lata temu gdzie w Stalówce nie było pracy naprawdę \\\\\\\"kryzys\\\\\\\" na okres roku uciekłem do większego miasta za pracą którą odrazu znalazłem. CYTAT po pierwsze nie łapałem się prac typu umowa / zlecenie / o dzieło tylko etat po drugie miałem oferty pracy za 1200 zł na ręke ale znam swoją wartość i je odrzuciłem Na początku napisałeś ze w Stalówce nie było pracy naprawde - "kryzys" a teraz napisałeś że jednak miałeś oferty za 1200 zł. Kręcioła ? 2008 i 2009 to były lata gdzie mozna było przebierać w ofertach, ktoś kto znał się na tym co robi zarabiał bardzo dobrze - jak na Stalową. Wielu wyjechało bo mogli zarabiać jeszcze lepiej Nie oceniaj kolego kto jest a kto nie jest nieudacznikiem tylko rób swoje |
|
|
|
|
Fankore nie masz nic mądrego do powiedzenia, to lepiej idź dalej wykonuj swój zawód ślusarza Rynek pracy w Stalowej Woli cechuje obecnie śmieszna tendencja. W większości firm pracują osoby mające niezłe siano w głowie, którzy zostali przyjęci po znajomości i studiujący dopiero teraz (w wieku 30 - 40 lat). bez problemu mogę wymienić tu kilka firm i instytucji w STW w tym względzie (ale może lepiej nie, bo wstyd dla tych pracowników). Osoby wykształcone, mądre niestety zmuszone są siedzieć w domu albo wyjeżdżać za granicę. Smutne, ale prawdziwe.
Bezrobotny z pensją 2700 zł na Monat |
|
|
|
|
Osobiście nie uważam studiowania w wieku 30-40 lat za wstydliwe. Obecnie wielu jest młodych po studiach bez pracy,lecz przed wyborem kierunku wypadało by się zorientować jaki może zagwarantować pracę i może być kierunkiem przyszłościowym. Niestety wiele osób zrobiło sobie papierek dla samego papierku na prywatnych uczelniach o wątpliwym poziomie ( za tzw. koszyk jajek )i teraz pokutują za swoją roztropność i "mądrość" żyjąc w przekonaniu jacy to nie są mądrzy, patrząc na i głaskając dyplom w szufladzie.
|
|
|
|
|
Spytam z ciekawości " (...) zarabiał bardzo dobrze jak na Stalowa (...) " to znaczy na ile może / mogła liczyć taka osoba w Stalowej Woli ? . I jakie to są różnice między tym miastem a większymi ?
|
|
|
|
|
CYTAT Spytam z ciekawości \" (...) zarabiał bardzo dobrze jak na Stalowa (...) \" to znaczy na ile może / mogła liczyć taka osoba w Stalowej Woli ? . I jakie to są różnice między tym miastem a większymi ? Np: 3 - 3,5 tyś spawanie mig,tig a może i więcej. Dziś nie wiem czy tyle dadzą zarobić. Natomiast w wiekszym mieście dostaniesz taka stawke - to jest taka róznica. |
|
|
|
|
Uprzejmie dziękuję za odpowiedź . Życzę wszystkim osobom szukającym pracy trafienia na tą wymarzoną, a już pracującym częstych podwyżek i stabilnych warunków zatrudnienia
|
|
|
|
|
Firma Euro-Komplex zatrudni osobę na stanowisko Handlowca z prawem jazdy kat.B
CV wraz z listem motywacyjnym prosimy przesyłać na maila. Mile widziane doświadczenie zawodowe. rekrutacja_(at)_euro-komplex.eu |
|
|
|
|
Piszcie właśnie o przezyciach zwiazanych z szukaniem pracy tych ekstremalnych i nie tylko
P.s. Zbieram materał na prace |
|