|
|
|
czy któraś z ciężarówek miała taki problem???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tak. ja miałam. i odrazu mowie że trzeba tarczycę kontrolować bo inaczej dziecku grożą powikłania. Teraz to już nie pamiętam jakie ale wpisz sobie w internecie i wszystko wyjdzie co grozi dziecku jesli tarczyca jest nieleczona. ja miałam zwiększoną dawkę leku i z dzieckiem jest oki. dzisiaj dziecko ma 3 latka. z tym ze zaraz po porodzie dziecko również miało badania na tarczyce ale wyszło oki.
a co konkretnie ciebie interesuje? PS. poprostu kontroluj TSH i FT4 u endokrynologa i bedzie wszystko oki pozdrawiam |
|
|
|
|
ja tez miałam taki problem i nie jest az tak strasznie jakby sie wydawało,poprostu trzeba badac hormony i zwiekszac dawki lekow,przz cala ciaze mialam tsh i ft4 unormowane,pod koniec zaczely sie wahania ale dziecko urodzilo sie zdrowe,tak to prawda-po porodzie robia dziecku badania
|
|
|
|
|
chodzi mi o to jakie nalezy wykonac???czy wystarczy na podstawie krwi zbadac tarczycę?? czy są to jakieś inne badania?i czy w waszym przypadku musiałyście brac jakies hormony(jod?)
|
|
|
|
|
czy to na podstawie badania krwi jest robione? ft4??moze macie jakas stronke gdzie znajde normy??
|
|
|
|
|
Nie jest. Płaci się dodatkowo za TSH ft3 ft4
|
|
Dołączył: 26 Kwie 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Hormon Jednostki metryczne
Tyroksyna T4 4,2 - 11,6 ug / 100 ml Wolna tyroksyna fT4 0,85 - 1,7 ng / 100 ml Trijiodotyronina T3 85 - 190 ng / 100 ml Wolna trijodotyronina fT3 2.23 - 0.6 ng / 100 ml Tyreotropina TSH 0.3 - 5.0 mU / l |
|
|
|
|
no tak badanie na tarczycę robi się z krwi, można tez zrobić USG i sprawdzic czy nie ma jakiś guzków. ale zeby sprawdzić TSH FT3 i FT4 to tylko z krwi.
|
|
|
|
|
ja w ostatnich miesiacach ciazy bralam jodid tabletki i po urodzenou rowniez w czasie karmienia dziecka
|
|
|
|
|
czy w naszym mieście jest jakiś ginekolog - endokrynolog?
ja też niedawno dowiedziałam się, że mam niedoczynność, a staram się o dziecko. do kogo najlepiej się wybrać? |
|
|
|
|
witam jako jedyny lekarz ktory moze Ci udzielic pomocy to endokrynolog Chmielewska niestety jedyna w stalowej,ja lecze sie na tarczyce juz ponad 3 lata a w ciązy chodzilam do niej zrobisz badania o ktorych wcześniej wspomniano.Chmielewska przyjmuje we wtorki i czwartki od 17.00 u siebie w domu,ginekolog Cie raczej w tym temacie nie poprowadzi bo obawiaja sie tego jak dawkowac leki przynajmniej ja tak miałam w ciązy a maly ma teraz 16 miesiecy i jest wszystko ok i oczywiscie jodit o ktorym dziewczyny wspomnialy wczesniej ale to tez pod kontrola lekarza powodzenia
|
|
|
|
|
Chmielewska nie jest jedynym endokrynologiem w stalowej.
|
|