Dołączył: 26 Kwie 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
CYTAT Piękne zdjęcie different! Piękny kwiat! Jeżeli to Twoje dzieło, to gratuluję! Oddaję swój głos. Dla mnie już jesteś zwycięzcą! dzięki dzięki oczywiście że moje - wykonane w ogrodzie botanicznym UJ w Krakowie jako ciekawostkę powiem że to tulipan |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zdjęcia z kwiatami pokrytymi rosą zawsze fajnie wychodzą. Fajne zdjęcie. W takim słońcy aż sie chce fotografować. (zwłaszcza jak się ma dośc ciemny obiektyw, tak jak ja - jest jakaś na to rada? - to znaczy na ciemny obiektyw?)
Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
Takie tam... ;)
http://img507.imageshack.us/img507/5149/obraz003ho.jpg http://img440.imageshack.us/img440/2038/obraz045lx.jpg http://img214.imageshack.us/img214/5047/obraz071n.jpg http://img207.imageshack.us/img207/7227/obraz072v.jpg http://img687.imageshack.us/img687/6713/obraz073p.jpg Wstrząśnięta, niezmieszana... |
|
|
|
|
Lament ostnia fota mi sie najbardziej podoba - sam go tam włożyłeś ? ...czy może jako jedyny przetrwał..lubie zimowe klimaty - kopy śniegu i przysypane wiejskie chatki
|
|
|
|
|
CYTAT Zdjęcia z kwiatami pokrytymi rosą zawsze fajnie wychodzą. Fajne zdjęcie. W takim słońcy aż sie chce fotografować. (zwłaszcza jak się ma dośc ciemny obiektyw, tak jak ja - jest jakaś na to rada? - to znaczy na ciemny obiektyw?) zmienić obiektyw, podbić iso, wydłużyć czas (fotografując ze statywu), doświetlić obiekt. fotograf Artur Bukowski | mail: ab@arturbukowski.pl, | 0048 600 80 77 44 | gg:2093740 fotografia ślubna Stalowa Wola - http://www.arturbukowski.pl | portret fashion glamour - http://www.arturbukowski.com |
|
|
|
|
powiedzcie mi, wchodzę w ustawienia aparatu i mam opcje jakość i tam:
RAW RAW&JPG WYSOKA STANDARD czym różnie się RAW od RAW&JPG i te dwa od wysokiej?? jaka z tych opcji zrobi najlepszą fotkę? |
|
|
|
|
Czarnybykers - ja nie moge zmienić obiektywu, bo mam kompakta :(, Jest on co prawda z tych bardziej zaawansowanych, ale.....
Czy jest zatem metoda, jak zniwelować efekt ciemnego obiektywu, gdy nie da się go wymienić na inny? Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
A i zapomniałem spytać czy warto kupić soczewko MACRO do lustrzanki?? czy rzeczywiście mają taką jakość jak chwalą się sprzedający na allegro?? i czy w stw jest jakiś sklep z fantami do lustrzanek?? chodzi mi głównie o sony
|
|
|
|
|
Artur - odnosnie mojej obrobki tego pliku http://i40.tinypic.com/e803lj.jpg :
-specjalnie wykadrowalem tylko tyle - bo panoramy 360 stopni nie nadaja sie do ogladania jako zdjecie - panoramy 360 czy tez sferyczne oglada sie najelepiej osadzone za pomoca jakis skrypotw np. krpano - gdzie mozemy sie obracac w kolo, przyblizac/oddalac itp. - czyli czuc sie tak jakbysmy tam byli i sie obracali. A jeszcze taka porada dla osob ktore chca zaczac przygode z fotografia i kupic lustrzanke - tylko Canon lub Nikon. |
|
|
|
|
CYTAT . A jeszcze taka porada dla osob ktore chca zaczac przygode z fotografia i kupic lustrzanke - tylko Canon lub Nikon. A jeżeli Nikon - lustrzanka to jaka ? Ponieważ ja sie teraz czaje by zmienić moja cyfrówke nikona na lustrzanke - tylko mam własnie wątpliwości i jeżeli ktos ma zdjęcia z takij lustrzanki to prosiłbym żeby wrzucił tu jakąś fotkę - bo przykładowe reklamowe mnie nie interesują, dzięki |
|
|
|
|
No raczej nie sony, czy Panasonic - najgorzej, jak firmy które nie mają pojęcia o lustrzankach, zaczynają się brać za ich produkcję. I nie chodzi tu tylko o wodotryski, ale o solidność i trwałość aparatu.
Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
Dołączył: 24 Maja 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
CYTAT Stecyk powiedzcie mi, wchodzę w ustawienia aparatu i mam opcje jakość i tam: RAW RAW&JPG WYSOKA STANDARD czym różnie się RAW od RAW&JPG i te dwa od wysokiej?? jaka z tych opcji zrobi najlepszą fotkę? Najlepszy jest RAW - to takie surowe ,nieobrobione zdjęcie. Zapisane zdjęcie nie zostało skompensowane(jak w przypadku jpg), ani nie zostały poddane obróbce. W związku z tym jest to zdjęcie o dużej pojemności. Z którym za pomocą odpowiedniego programu zrobisz wszystko co chcesz. Jedyne na czym trzeba się skupić w danym momencie to ostrość i kompozycja. Te zdjęcia pozwalają jakby na większą granicę błędu,ma się więcej możliwości poprawienia fotek w komputerze (balans bieli, korekcja ekspozycji, itp.) Oczywiście dużych błędów naprawić się nie da, jak totalnie nieostre lub przepalone ujęcie. Każda firma sprzedająca aparat z tą funkcją ma inne rozszerzenie dla raw'ów. Adobe pozwala na podgląd i obróbkę RAW-a z każdego aparatu. JPG Jest to gotowej już zdjęcie , w którym niewiele da się zmienić bez jakiejkolwiek straty. Tak więc część informacji jaka mogłaby być w rawie zostaje w jpg-u utracona. Zajmuje na karcie pamięci mniej miejsca niż raw JPEG nie nadaje się zbytnio do dużych powiększeń czy dalszej obróbki, tracą również na jakości, jeżeli są wielokrotnie modyfikowane i ponownie zapisywane. Dobrze byłoby konwertować plik JPEG przed obróbką do bezstratnego formatu TIFF (.tif) lub Photoshop (.psd).Straty są wtedy mniejsze. Jeżeli zapisywać w jpegu- to najlepszej jakości. RAW&JPG Zapisuje fotki w dwóch formatach. Zajmuje to sporo miejsca na karcie A i tak bez odpowiedniego programu można na kompie nawet nie zobaczyć rawów. Homo sum, Humani nihil a me alienum puto. [Człowiekiem jestem i nic, co ludzkie, nie jest mi obce.] |
|
|
|
|
iPhone 6 64GB Gold nowka sztuka w zafoliowanym pudelku, cena 2700 do negocjacji- wiadomosc pw |
|
|
|
|
A to moj zwierz
|
|
|
|
|
hmm cos chyba wolno jezdzisz ;] jak pokazales swojego przypomniala mi sie pewna zaba ;] potracilem ja tak pieknie az mi sie przykleila lapą ?! do zderzaka, jak jak zobaczylem jezdzilem ostroznie 60km nie przekraczalem, mialem ja przez jakies 2 tygodnie i yebuchny kot mi ja zabral pod blokiem w stalowej ;] gdzies mialem zdjecie, jak odszukam to wrzuce ;]
iPhone 6 64GB Gold nowka sztuka w zafoliowanym pudelku, cena 2700 do negocjacji- wiadomosc pw |
|
|
|
|
No - rzeczywiście "narowisty" masz rower - prawdziwy potwór - wydaj emi sie jednak, że twój pasażer na gapę nie zabrał ze sobą okularów do szybkiej jazdy
Pocieszne zdjęcie Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
Cześć!wprawdzie nie mam żadnego profesjonalnego aparatu to lubię czasam pstryknąć fotkę przelatującym samolotom nad stalową wolą...
boeing747-400 CATHAY PACIFIC. Fotka zrobiona kompaktem samsung es17 w polączeniu z luneta zrt457. Pozdrawiam |
|
|
|
|
focus - ja takż elubie takie fotki - tyle ,że tez mi się robia rozmyte zdjęcia cyfrówką - a chciałbym je łapac idealnie - jeżeli sie znacz na aparatach/lustrzankach - to czy Nikon D3000 będzie dobrym sprzętem do takich zdjęć jakie i Ty robisz ?
Już zacząłem go nawet licytować http://alleg(...)863.html |
|
|
|
|
Może niezbyt wyraźne - ale tu luczy się pomysłowość - i za to nalezą się brawa. To wcale nie takie proste. Fajne zdjęcie - biorąc pod uwage sprzęt do niego wykorzystany.
|
|
|
|
Wsadziłem oba slimaki na rower..potem odłozyłem tam gdzie były
sie nie smaic prosze z mojego rumaka |
|
|
|
|
Mariusz zdjęcia ślimaków są całkiem spoko
Widzę ,że tez lubisz pojeździc rowerem po lasach...napisz mi czym robisz zdjęcia - zwykłym kompaktem ? Nie orientujesz się może co do lustrzanek a konkretnie ta co padałem wyżej - Nikon D3000 |
|
|
|
|
Na aparatach to ja sie nie znam . Wiekszosc tu prezentowanych moich zdjec robiłem telefonem SE Xperia 10 Mini ..mam tez słaba cyfrowke Sony ale malo jej uzywam . Wszystkie moje zdjecie sa bez jakichkolwiek obrobek na kompie . A jazde rowerem kocham..w tym roku zrobilem 7300 km juz .
|
|
|
|
|
CYTAT w tym roku zrobilem 7300 km juz . No to ja tak bardzo jazdy na rowerze jak Ty nie kocham ...troche musiałes się omachać. ładne zdjęcia robi Ci ten telefonik - porównywalne z moim kompaktem...tyle ,że ja nic w nim nie potrafie ustawiać niestety - przecownie do większości tutaj. |
|
|
|
|
W tym telefonie tez ustawien nie ma praktycznie..4 tryby zdjec i tyle . Matryca 5 megapikseli ..ale wiekszosc telefonow SE robi dobre zdjecia ...gdzies tu w tym temacie powinna byc moja fotka robiona starym SE W910 ktory juz ma chyba ze 4 lata i matryce 2 megapiksele tylko .
|
|
|
|
|
Dorodne ślimaczki - pewno ci nieźle siedzenie w Harleyu zapaskudziły
A wracając do fotografowania pasażerskich - kiedyś się uparłem sfotografować takiego na tle księżyca - kiedy już nadażyłą się okazja - chamciuch rozmazał się ale za to wyglądał jak z filmu Star Trek Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|