|
|
|
ktos ma wyprobowany przepis na torta smacznego i nie trudnego dla poczatkujacych- myslalam cos z serkiem mascarpone i orzechami i zwykly biszkopt. to sa rzeczy co lubie,
salatke bardzo dobra jest z yunczyka i gyros ale juz nam sie znudzily deser- tiramisu najlepszy ktos zna tez jakis dobry? a przekaske to tylko kurczak panierowany w platkach z dipami czekam na propozycje cos w tym stylu |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Placek w zasadzie bez nazwy ale moja własna nazwa to "Rami-tisu" bo mi przypomina tiramisu i tak na opak go nazwałam
a o to przepis Składniki:[ 8 jajek 0,5szkl.cukru zwykłego 1 margaryna 1 szkl. mleka w proszku 0,5 kg sera białego (zmielić) kakao 2 duże paczki herbatników Składniki na kawę: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na pół szklanki wody + cukier waniliowy + łyżka mleka. WYKONANIE: Upiec jasny biszkopt z 6 jajek. A następnie 2 jajka ubić na parze z cukrem. Margarynę utrzeć z mlekiem w proszku. dodać wystudzone jajka i ser. Biszkopt przekroić na pół , posmarować cienko masą, posypać kakao, a następnie ułożyć warstwę herbatników namoczonych w kawie. PRZEŁOŻENIE 0,5 biszkopta - masa-kakao-herbatniki- masa-kakao-herbatniki- masa-kakao-herbatniki- 0,5 biszkopta -masa -kakao. Wstawić do lodówki. PS. Ja robię 3 warstwy z herbatnikami.Ale tobie moze wyjść wiecej lub mniej w zależności jak sobie podzielisz masę i ile bedziesz mieć herbatników. Placek jest pyszny. A najlepiej smakuje dopiero na drugi dzień. zyczę smacznego |
|
|
|
|
hm... trochę odbiegłam od tematu, bo przeczytałam że przepiś na tort, placki i sałatki a tu w zasadzie nie ma mowy o plackach no ale już napisałam to może ktoś skorzysta
A przepis na torta w sumie to ja piekę 1 biszkopt jasny 1 ciemny albo z orzechami,a masę sama wymyślam jaka mi pasuje, owocowa albo kawowa, albo cappucino |
|
Dołączył: 17 Maja 2010r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
przepis na sałatkę:
składniki: -1 podwójna pierś z kurczaka -1 kukurydza w puszcze -1 nie za duża papryka czerwona -4 zupki "chińskie" (od siebie dodam ze najlepsze do tego są Vifon kurczak złocisty i kurczak pieczony. Ja kupuje pół na pół) -kilka ogórków kiszonych -majonez -przyprawy: bazylia , oregano, przyprawa do kurczaka, przyprawa do grilla (nie koniecznie ale ją też dodaje) sposób przygotowania: Zupki rozgnieść, wsypać do miski, dodać te sypkie przyprawy z zupki (do smaku 3 lub 4), (ten "olej" z zupek wyrzucić). dodać kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki i paprykę. dodać majonez (około 4łyżki). wymieszać. makaron z zupek będzie nasiąkał majonezem wiec jeśli sałatka zrobi się za such później można dodać majonezu. kiedy sałatka "nasiąka" w międzyczasie wyczyścić piersi pokroić w kostkę (nie za dużą) włożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć. jak woda z patelni wyparuje dodać troszkę bazylii, oregano, przyprawy do kurczaka i ewentualnie do grilla. podsmażyć jeszcze troszkę na "złoty" kolor i odstawić do wystudzenia. Zimne piersi dodać do miski z resztą sałatki, wymieszać. pozostawić na ok. 1,5 - 2 godz, żeby makaron zmiękł i wszystko nabrało smaku. i... gotowe do jedzenia życzę smacznego PS dodam od siebie że ja zawsze robię całą sałatkę z podwójnej porcji, bo znika baaardzo szybko (wtedy daję też cały słoik ogórków). czasami (ale to już na własny talerz) dodajemy z mężem magi w płynie. polecam !!! |
|
|
|
|
Przekąska do piwa
pieczarki, krążki cebuli i kawałki piersi z kurczaka w pikantnej panierce. Rewelka. Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
super wyprobuje napewno ta salatke.
|
|
Dołączył: 17 Maja 2010r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
CYTAT super wyprobuje napewno ta salatke. daj znać czy smakowała Ci sałatka . później albo jutro dorzucę przepis na sos "chicken curry", szybki i dobry jak dla mnie (na razie nie mam czasu za wiele. ale jak masz przepis na jakąś sałatkę, albo przekąskę to się podziel, też wypróbuję |
|
|
|
|
SAŁATKA OGNISTA
30 dkg żółtego sera, puszka ananasów, puszka kukurydzy, majonez, sól, pieprz, 3-4 ząbki czosnku - lub więcej jak kto woli ser i anansy kroimy w kostkę - dodajemy kukurydze majonez i czosnek - doprawiamy do smaku - pyszności ! SAŁATKA DEKORACYJNA 2 duże pory, 30 dkg sera żółtego, 30 dkg wędliny, 2 papryki czerwone, puszka kukurydzy, majonez, sól, pieprz Wykonanie: Pory pokroić i sparzyć wrzątkiem, ser, wędlinę, paprykę pokroi w kostkę, dodać ostudzone pory, kukurydzę, majonez, doprawić. SAŁATKA PIECZARKOWA ½ kg pieczarek (gotować 4-5 min), 3 jajka, 2 ogórki konserwowe, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki pietruszki, cebula (wrzątkiem), szczypiorek posypać na wierzch. Wszystko pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem doprawić do smaku. SAŁATKA Z AWOCADO I POMIDORÓW 2 awokado, 3 pomidory, 3 małe cebule, musztarda, sok z cytryny, pieprz i sól Wykonanie: Awokado obrać, przekroić na połówki i (po usunięciu pestki) skropić sokiem z cytryny, pokroić w plasterki. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Obraną cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i musztardą. Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce. |
|
|
|
|
Sałatka GYROS
Składniki:kapusta pekińska,cebula(moze być czerwona)papryka,1 filet z kurczaka,kukurydza,majonez,ketchup,przyprawa do gyrosa. Mięso pokroić w kostke posypac przyprawą do gyrosa(dosyć dużo tej przyprawy ok.pół paczki,bo fajny smak i zapach daje)i smażyc. Póżniej układac warstwami w salaterce: -pokrojona kapusta -cebula w kostke pokrojona -papryka w kostke -mięso -kukurudza -warstwa majonezu -warstwa ketchupu Dodam,że jest bardzo szybka do przygotowania Sałatka naprawdę PYCHA:-))) SMACZNEGO:-)))) |
|
|
|
|
ja do tej sałatki dodaję kapustę pekińską i zamiast 4 zupek daję 2 zupki i również jest pyszna ale polecona sałatka jest super
CYTAT przepis na sałatkę:
składniki: -1 podwójna pierś z kurczaka -1 kukurydza w puszcze -1 nie za duża papryka czerwona -4 zupki \"chińskie\" (od siebie dodam ze najlepsze do tego są Vifon kurczak złocisty i kurczak pieczony. Ja kupuje pół na pół) -kilka ogórków kiszonych -majonez -przyprawy: bazylia , oregano, przyprawa do kurczaka, przyprawa do grilla (nie koniecznie ale ją też dodaje) sposób przygotowania: Zupki rozgnieść, wsypać do miski, dodać te sypkie przyprawy z zupki (do smaku 3 lub 4), (ten \"olej\" z zupek wyrzucić). dodać kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki i paprykę. dodać majonez (około 4łyżki). wymieszać. makaron z zupek będzie nasiąkał majonezem wiec jeśli sałatka zrobi się za such później można dodać majonezu. kiedy sałatka \"nasiąka\" w międzyczasie wyczyścić piersi pokroić w kostkę (nie za dużą) włożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć. jak woda z patelni wyparuje dodać troszkę bazylii, oregano, przyprawy do kurczaka i ewentualnie do grilla. podsmażyć jeszcze troszkę na \"złoty\" kolor i odstawić do wystudzenia. Zimne piersi dodać do miski z resztą sałatki, wymieszać. pozostawić na ok. 1,5 - 2 godz, żeby makaron zmiękł i wszystko nabrało smaku. i... gotowe do jedzenia życzę smacznego PS dodam od siebie że ja zawsze robię całą sałatkę z podwójnej porcji, bo znika baaardzo szybko (wtedy daję też cały słoik ogórków). czasami (ale to już na własny talerz) dodajemy z mężem magi w płynie. polecam !!! |
|
|
|
|
wyprobowana gyrs; cebula, pekinska, 1 podwojna piers , przyprawa gyros, , ogorek korniszony lub kiszony, kukurydza, majonez, ketchup lagodny.
cebula pokroic w drobna kostke i zeszklic na patelni, pakinska pokroic w paski nie za duze kawalki, piers pokroic na kawalki i na patelni smazyc w przyprawie gyros - ja daje wieksze pol lub cale opakowanie przyprawy, ogorek w drobna kostke i warstwami ukladam pekinska polewam ketchupem i majonezem -piers-cebula-kukurydza-ogorek-pekinska-ketchup-majonez itd - najlepiej nam smakuje z tunczyka: ze 20 dag sera zoltego zetrzec na grubych oczkach, 1-2 jablka pokroic w kosteczke, kukurydza,1 cebula w kosteczke, 1-2 puszki tunczyka w oleju , pieprz , majonez -wszystko wymieszac- maz ja uwielbia. przekaska : kawalki piersi doprawiam do smaku albo sola i piperzem albo jakas przyprawa moze byc gyros i optaczam w jajku a pozniej w pokruszonych platkach kukurydzianych i smazy w glebokim oleju az sie ladnie zarumieni do tego mozna zrobic sos np ketchup -majonez -czosnek -wymieszac |
|
|
|
|
ja tez sprobuje ta salatke z kurczakiem i zupką chińską
|
|
|
|
|
Polecam stronę http://pychotka.pl/
|
|
|
|
|
Polecam też stronę http://gotow(...)zka.html
|
|
|
|
|
a może ktoś jeszcze ma wypróbowany przepis na sałatkę lub placka zbliżaj ie święta wiec warto oczarowaci rodzinę czym nowym
bzzzzzz |
|
|
|
|
Sałtka meksykańska - włąściwie robi się sama:
- dwa słoiki sałatki meksykańskiej - dwie puszki groszku - dwie puszki kukurydzy - jedna średnia cebula - 3-4 jajka (na twardo) - majonez rzymski - musztarda, sól, pieprz Cebulę w kosteczkę i posolić, warzywa odsączyć, jakja w kosteczkę, - wszystko to delikatnie wymieszać, na osobnym półmiski zrobić "sos" - wymieszać majonez z musztardą (z tą druga ostrożnie - traktowac jako regulator kwaśności - dodać sól i pieprz - do smaku - wszystko wymieszać, dorobić np "różyczki" z szynki. Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
Moja sałatka będzie najprostsza ze wszystkich tu podanych - uwielbiam sałatki owocowe i tylko takie jadam - kto che moze zrobic bez wiekszego wysilku:
2 banany 3 brzoskwinie 3 jabłka 7 śliwek 1 pomarańcza 2 gruszki gałązka winogron. Polecam |
|
|
|
|
sałatka portugalska
-dwie piersi z kurczaka -puszka kukurydzy -2 pory -majonez makaron jakiś bardzo malutki np łódeczki albo kółeczka -kapusta pekińska kurczaka panierujemy w przyprawach jakie mamy np curry,przyprawa do kurczaka,oleju,sól pieprz itp i odstawiamy na 2 godzinę,potem kroimy w kostki i podsmażamy gotujemy z pół opakowania makaronu tego malutkiego kapustę pekińską kroimy cienko pora kroimy w paski ale tylko części zielona ta biała nie mieszamy wszystko z kukurydza majonezem o niech się przeżre ale sałatka miodzio super!!! dużo wychodzi jej!! mniam mniam teraz sałatka z zupek chińskich: - 5 zupek chińskich ostrych z vifonu w garnku mieszamy razem z przyprawami i zalewamy 2 szklankami wody przykrywamy aż makaron podrośnie -cały słoik korniszonów kroimy w kostkę -2 szczypiorki kroimy -3 cebule -mogą być marynowane to na pół przekrawamy -15 jajek w kostkę -majonez kielecki -może być jedna papryka czerwona w kostkę mieszamy wszystko i niech się przeżre przez parę godzin no miodzio przystawka :jajka faszerowane -około 20 jajek gotujemy przekrawamy na pół żółtka oddzielamy -pół kilo lub kilo pieczarek kroimy dusimy z cebula i mielimy przez maszynkę razem z żółtkami i potem tym farszem uzupełniamy połówki jajek ,przed samym podaniem układamy przykrywamy majonezem kieleckim i szczypiorkiem i pieprzu trochę mniam mniam ale można więcej jajek bo to szybko znika mamy taka piękną twarz,za woalem gęsto tkanym z kłamstw ... |
|
|
|
|
[cytat]ktos ma wyprobowany przepis na torta smacznego i nie trudnego dla poczatkujacych- myslalam cos z serkiem mascarpone i orzechami i zwykly biszkopt. to sa rzeczy co lubie,
salatke bardzo dobra jest z yunczyka i gyros ale juz nam sie znudzily deser- tiramisu najlepszy ktos zna tez jakis dobry? a przekaske to tylko kurczak panierowany w platkach z dipami czekam na propozycje cos w tym stylu [/cytat http://www.wielkiezarcie.com/ |
|
|
|
|
Moja żona ostatnio zrobiła tą sałatkę i bardzo mi smakowała...
1 brokuł (ok. 50 dag) 1 podwójny filet z kurczaka (ok. 50 dag) 1 ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka ok. 2 łyżki oleju słonecznikowego 6 jajek por 1 puszka kukurydzy 7 łyżek majonezu sól pieprz Zagotować wodę z solą i wrzucić do niej podzielonego na różyczki brokuła. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 7 minut. Następnie odcedzić, ostudzić i pokroić w kostkę. Filet z kurczaka opłukać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać do niego przyprawę do kurczaka i olej słonecznikowy. Wymieszać, zrumienić kawałki kurczaka i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Por również pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Do miski przełożyć brokuł, kawałki kurczaka, jajka, por i kukurydzę. Dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i włożyć sałatkę na około 30 minut do lodówki. Smacznego. Wchodząc do tej Europy musimy pamiętać, ze tam są plusy dodatnie i ujemne. /Lech Wałęsa/ |
|
|
|
|
Mogę podać przepis na sałatkę, wypróbowana i szybka do zrobienia. Ja ją nazywam "zieloną sałatką"
Składniki: - seler naciowy - myjemy i kroimy drobno - podwójna pierś z kurczaka ugotowana i pokrojona na drobne kawałki - groszek konserwowy - odsączyć z zalewy - ogórek świeży- obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę - majonez i jogurt naturalny (pół na pół) wymieszać Składniki połączyć, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z sosem. Najlepsza na drugi dzień. |
|
|
|
|
???
|
|