|
|
|
Witam,
Jak w temacie ciekawi mnie czy w Stalowej Woli jest jakiś zakład czy cokolwiek innego gdzie mógłbym pospawać tłumik w oplu. Nie stać mnie chwilowo na wymianę na nowy, a słychać mnie już z daleka ;) Z góry dzięki za info. ;) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
w spawalni tlumików ...
|
|
|
|
|
w rozwadowie, zaraz za flamigo wjedz w taką wąską uliczkę, bedziesz miał znak że jest tam mechanik czy coś już nie pamiętam.
|
|
|
|
|
Nie rób dziadostwa.
Jak się rozpadł ze starości, to blacha na nim jest grubości papieru. Pospawać a właściwie połatać to się da, ale nie licz na niską cenę. Pewnie niewiele mniej jak za nowy. Robocizny przy tym wiele, a mechanik za to sobie głównie policzy a nie za materiały. Przerabiałem już ten temat. I to w trasie. Wymiana tłumika 25 zł. Naprawa 150. Bez gwarancji, że się za godzinę nie rozpadnie. Kupiłem nowy |
|
|
|
|
Sweeroos ma rację, popieram, kup nowy bo jeśli tłumik ma dziurę to znaczy, że już nie ma czego spawać.
"Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin |
|
|
|
|
Miałem podobny problem. Też myślałem o spawaniu ale to bez sensu, pospawasz, zapłacisz jak za nowy a rok powtórka z rozrywki. Polecam pana Tabora w Rozwadowie, doradzi co zamontować, w miarę tanio zapłacisz i co najważniejsze zrobi to szybko.
|
|
|
|
|
CYTAT . Polecam pana Tabora w Rozwadowie, doradzi co zamontować A co mu może doradzić? Założyć tłumik od Jeepa? Jest określony samochód - a do niego tłumik pasujący. Kwestia ceny. A że gościa nie stać na fanaberie kupuje najtańszy - 3 lata wytrzyma. Sportowego wydechu nie musi kupować - już go ma. Tylko za nim kupisz, zorientuj się KTÓRY jest dziurawy. Niekoniecznie musi to być końcowy. |
|
|
|
|
CYTAT Nie rób dziadostwa. Jak się rozpadł ze starości, to blacha na nim jest grubości papieru. Pospawać a właściwie połatać to się da, ale nie licz na niską cenę. Pewnie niewiele mniej jak za nowy. Robocizny przy tym wiele, a mechanik za to sobie głównie policzy a nie za materiały. Jeżdze już drugi rok na "łatanym" tłumiku. Przed "łataniem" były tam dwie dziury, zaopatrzyłem się w grubszą blach i mase do uszczelniania tłumika. 6 małych spawów migiem, wyprofilowanie blachy i uszczelnienie z kazdej strony - to cała operacja. Koszt nie przekroczył 40 zł. Jeśli masz wieksze uszkodzenia a nie chcesz kupować nowego dziadostwa, poszukaj na szrotach, czasami mozna kupić naprawde dobre części.... nie koniecznie tanio |
|
|
|
|
CYTAT Jeżdze już drugi rok na "łatanym" tłumiku. Przed "łataniem" były tam dwie dziury, zaopatrzyłem się w grubszą blach i mase do uszczelniania tłumika. 6 małych spawów migiem, wyprofilowanie blachy i uszczelnienie z kazdej strony - to cała operacja. Koszt nie przekroczył 40 zł. Interesujące to jest... Reszta auta też taka? Cóż - widać po tym , że różnych nas Pan Bóg stworzył. Ja tam wolę swój sposób. |
|
|
|
|
CYTAT Interesujące to jest... Reszta auta też taka? Cóż - widać po tym , że różnych nas Pan Bóg stworzył. Ja tam wolę swój sposób. Dokładnie jedni są zaradni a inni troche mniej. Reszta samochodu jest w bardzo dobrym stanie, tłumik chyba tez bo robiłem uczciwy przegląd i diagnosta nic o nim nie wspomniał ... Przepraszam , jest jeden minus - naganny poziom płynu do spryskiwaczy |
|
|
|
|
łatanie tłumika jest tak samo skuteczne jak łatanie dróg w naszym kraju
Domyślam się, że tak jak Sweeroos pisze reszta auta Ktośika wygląda tak jak ten łatany tłumik a podawanie opinii stacji diagnostycznej jest mało przekonujące sądząc po tym co jeździ po drogach, puszczają większość złomów. "Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin |
|
|
|
|
CYTAT łatanie tłumika jest tak samo skuteczne jak łatanie dróg w naszym kraju Domyślam się, że tak jak Sweeroos pisze reszta auta Ktośika wygląda tak jak ten łatany tłumik. Stan reszty auta został opisany w poprzednim poście, wystarczy przeczytać i nie trzeba się domyślać. |
|
|
|
|
Ktosik jeśli masz naprawdę dobrą furę to zwracam honor ale poniosła mnie trochę ta opowieść o diagnoście ze względu na niemiłe doświadczenia z ich partactwem.
Parę lat temu zaraz po kupnie któregoś z kolei samochodu wypadło mi badanie tech., które zrobiłem na przeciw jednostki woj. w Nisku. Ten partacz nawet mi nie powiedział, ze mam pordzewiałe przewody ham. w miejscu do którego nie mogłem dotrzeć okiem w trakcie kupna a na kanale którego wtedy nie miałem było widać jak na dłoni że jeden przewód jest aż spuchnięty - efekt: niedługo po badaniu z Krakowa wracałem hamując silnikiem i ręcznym takie mamy ku.wa w Polsce przeglądy, liczy się tylko kasa a ludzie jeszcze polecają diagnostów w stylu: jedź do tego czy tamtego bo oni się nie czepiają, nosz ku.wa tu chodzi o ludzkie życie. Od tamtej pory sam sprawdzam co się tylko da a diagnostów cisnę aby zaglądali wszędzie i sam wchodzę z nim i na kanał bo im po prostu już nie wierzę. A staram się wybierać stację o najostrzejszej opinii. "Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin |
|
|
|
|
CYTAT Ktosik jeśli masz naprawdę dobrą furę to zwracam honor ale poniosła mnie trochę ta opowieść o diagnoście ze względu na niemiłe doświadczenia z ich partactwem. Jeżdze samochodem w dalsze trasy, więc zalezy mi na uczciwym przeglądzie. Większość przegladów robiłem na bazie PKSu, jeżeli coś było nie tak diagnosta kazał to wymienić. Faktycznie stan wielu samochodów na naszych drogach ( jak i samych dróg) jest niepokojący ale uwazam ze większe zagrozenie dla ludzkiego życia robi smark za kółkiem "świeżego" audi którego ponosi fantazja, niż 20 letni opel czy vw prowadzony przez emeryta. |
|
|
|
|
PKS polecam do rzetelnych przeglądów technicznych. Sam tam jeżdżę gość zawsze solidnie sprawdza auto. Raz mi nie podbił z powodu pierdoły. Usterkę usunąłem przegląd podbił. Żalu nie mam bo gość rzetelnie sprawdził stan mojego auta.
Co do spawania, nie polecam. Tłumiki nie są aż tak drogie. "Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
CYTAT Dokładnie jedni są zaradni a inni troche mniej. Można to CYTAT Jeżdze już drugi rok na "łatanym" tłumiku. Przed "łataniem" były tam dwie dziury, zaopatrzyłem się w grubszą blach i mase do uszczelniania tłumika. 6 małych spawów migiem, wyprofilowanie blachy i uszczelnienie z kazdej strony nazwać zaradnością. Nie jestem zatem zaradny. Za 400 zł kupuję tłumik i mam spokój. |
|
|
|
|
Tlumik mozna pospawac w kazdym warsztacie mechanicznym jezeli maja migomata.
Jeszcze zalezy gdzie jest on przepalony, jezeli jest dziura w rurze to wystarczy 2 opaski i koc azbestowy kawalek blachy i samemu to mozna zrobic jezeli ma sie kanal. Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze tez juz ku.... musze!!!! |
|
|
|
|
Kilka lat temu spawał mi gość(zamotaniec totalny), tłumik w samochodzie.
Trwało to około godziny i zapłaciłem 40 złotych. Po tygodniu pojawiły się nowe dziury a dodatkowo pękł fabryczny spaw w miejscu złączenia tłumika z rurą dolotową. Musiałem kupić nowy. Koszt...55 zł i pół godziny osobistej pracy. Sumując-40 zł naprawa starego,55 zł nowy.Zdobycie wiedzy,że nie stać mnie na rzeczy tanie-bezcenne. SPRZEDAM BOEING 747 WERSJA SPEC, GARAŻOWANY. MAŁY PRZEBIEG 22,9 MLN.KM. PO PRZEGLĄDZIE WAŻNYM DO 2030 ROKU, WYMIENIONE ZAWIESZENIE, ROZRZĄD SILNIKÓW, KLIMATYZACJA 10-CIO STREFOWA, PRZYCIEMNIANE SZYBY, AIRBAG. NIE BITY. KOLOR BIAŁO- NIEBIESKI Z LOGO "PRESIDENT USA". CENA DO NEGOCJACJI. |
|