|
|
|
Witam.
Znajomy chce kupić mieszkanie o wartości 150 tyś. odrębna własność mieszkania z księgą wieczystą. I teraz nakładają się dwa pytania jakie opłaty Go czekają związku z tą kwotą chodzi o podatki oraz notariusza. Oraz do jakiego notariusza się udać,żeby było tanio chociaż z tego co wiem wielu ich nie mam w STW. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ja sporządzałam swój akt notarialny u Borzęckiego w Mostostalu i to 2 - krotnie na jedno mieszkanie i nie powiem zapłaciłam dużo taniej niż u innego Pana U. który chciał zamiast 2 zrobić 3 akty i nabić mnie na 2000 a w sumie zapłaciłam jakieś 2500
a odnośnie ceny to płacisz taksę notarialną, podatek który notariusz musi odprowadzić do US, taksę notarialną opłatę za wpis do księgi wieczystej i opłaty za wypis z księgi wieczystej jeżeli opłaty się nie zmieniły a ja sporządzałam akt 1,5 roku temu to podatek od hipoteki wynosił 19 zł i opłata za wpis do hipoteki 460 zł i chyba 7,38 za 1 stronę za wypis aktu (powinno się mieć akt w 2 egzemplarzach) a tak najlepiej to zadzwonić do Niego i poprosić sekretarkę o wyliczenie kosztów aktu bez problemu wylicza (sądzę ze ok 4000 zł na pewno) |
|
|
|
|
Czyli w sumie musi mieć dwa akty?
Więc wystarczy, że zadzwoni i poda cenę mieszkania oraz odrębna własność z księgą wieczystą i sekretarka wyliczy mu co i jak? |
|
|
|
|
jeśli potrzebuje to może mieć dwa ja mam jeden pilnowany jak oko w głowie
i zadzwoniłam do Niego i powiedziałam że chcę się dowiedzieć o cenę aktu podałam wartość mieszkania i podała mi wszystkie pozycje po kolei co ile będzie kosztować i nie zapomnijcie o wpisie do księgi wieczystej |
|
|
|
|
To fajnie wszystko jutro mu przekaże.
A jeszcze jedno to jeden akt dla niego a drugi, jak to jest? Sorry za takie pytania ale za jakiś czas też mam zamiar poszukać jakiegoś mieszkania a nie znam się za bardzo na tych sprawach a wiadomo jak jest patrzą tylko żeby kasę od ludzi wyciągać jak się nic nie wie. Pozdrawiam |
|
|
|
|
No drugi tobie daje na własność
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
Ok, dzięki za pomoc.
Pozdrawiam;] |
|
|
|
|
akt ma jakieś 3-4 strony więc czasami lepiej zapłacić te 30 zł więcej i mieć w razie w w domciu na zapas
zresztą z tego co pamiętam to jeden egzemplarz idzie do Sądu do wpisu do ksiąg wieczystych |
|
|
|
|
Nie ma taniego notariusza.jak u adwokata-obowiazuje taxa.polecam not.nad bph,sprawdzone.
|
|
|
|
|
Już wszytko jasne dzwonił i wyliczyła mu 4500 z groszem.
Ale w przeszłowści jego mama już dwa razy u Borzęckiego sporządzała akty notarialne kupna oraz zamiany i sekretarka powiedziała mu związku z tym napewno mu opuści z ceny. Pozdrawiam i Dziękuje za pomoc |
|
|
|
|
no widzisz czasami dobrze jest przypomnieć o tak małym ale bardzo istotnym szczególe, który sprawi że notariusz spuści cenę z taksy notarialnej
|
|
|
|
|
Ja osobiście nie polecam Pana Borzęckiego nie dość że drogi to osobiście nie wzbudza mojego zaufania, żeby nie powiedzieć że źle mu z oczu patrzy.
Korzystałem raz z jego usług, ale to był pierwszy i ostatni raz. |
|