|
|
|
Przenieście eurokomuchów na Saharę to braknie piasku.
Era niskiej inflacji u nas i na świecie właśnie się kończy. Przygotujmy się na spadek wartości naszych pieniędzy. Prognozy dla Polski i świata są coraz bardziej niepokojące. Od początku roku analitycy i media licytują się danymi o podwyżkach cen produktów spożywczych i szacunkami przyszłych. Zwyżka notowań pszenicy na światowych rynkach o ponad 60 proc. od lata przełożyła się na ponad 20-procentowy wzrost cen mąki u nas. W ślad za nią mocno drożeje pieczywo, którego ceny w zeszłym roku wzrosły o prawie 10 proc., a także makarony i ciasta. Kurczące się zapasy ziarna w kraju oraz chwiejące globalnym rynkiem ostatnie powodzie w Australii i Brazylii nie zapowiadają rychłej zmiany trendu. W czołówce tego wyścigu cen są też owoce i warzywa, za które płacimy obecnie 15-20 proc. więcej niż przed rokiem (jabłka i pomidory podrożały o ponad połowę), w podobnym stopniu za masło i dużą część produktów nabiałowych. Wyraźnie, o jedną dziesiątą, zdrożały też drób i cukier. – Średni wzrost cen żywności w ciągu ostatniego roku wyniósł 5-6 proc. – szacuje Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. http://bizne(...)sa-detal Trzeba jeszcze bardziej urzędowo regulować ilość cukru, mleka, wieprzowiny itd. na rynku; trzeba jeszcze więcej pól przeznaczać pod biopaliwa w walce z lichwiarskim efektem cieplarnianym. Zęby włożymy w ścianę. PZPR przy obecnej PO to jak uniwersytet obok przedszkola. A miało być tak pięknie..... |
|
|
|
|
PZPR przy obecnej PO to jak uniwersytet obok przedszkola. A miało być tak pięknie..... |
|
|
|
|
powtórka z przeszłości.. tzw inna nacjonalizacja (kontrola) a przy okazji co złego to nie my. Ale rozkazy można wydawać, co sadzić, ile sadzić itd.
Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu. |
|
|
|
|
nie boj sie wyborco o Unie , ona sobie poradzi i bez Ciebie. Co do Sahary to wyjatkowo masz racje , Unia w porozumieniu z panstwami Afryki Subsaharyjskiej stara sie zazielenic obszar pustynii , wywolujac deszcze na tym obszarze
Ceny zboza poszly w gore przez powodzie m.in w Rosji i slabych wynikach upraw z Chin . Nie wszystkie dyrektywy Unii sa sporzadzane z rozsadkiem ale i kilka jest znaczacych jak np. limity polowu tunczyka nad Morzem Srodziemnym badz limity dla polskich rybakow. Gdyby nie dyrektywa polacy juz dawno wypalaliby wszystkie ryby z morza baltyckiego i jedynie syf by zostal w morzu . -> Polska najwiekszym trucicielem Baltyku ;] |
|
|
|
|
CYTAT Gdyby nie dyrektywa polacy juz dawno wypalaliby wszystkie ryby z morza baltyckiego i jedynie syf by zostal w morzu . -> Polska najwiekszym trucicielem Baltyku ;] Zanim zaczniesz wyrażać swoją opinie na temat Polski jako truciciela Bałtyku, poczytaj wcześniej troche. Np: http://www.nto.p(...)40973014 |
|
|
|
|
o jej polska jak zawsze poszkodowana, nigdzie na swiecie nie zatonely statki , nigdzie nie bylo wojen tylko wszystko sie dzialo w biednej polszcze ;]
sprawdzasz jedno zrodelko to czemu nie podasz od razu raportu helsinskiego ? czyzby nie byl wygodny dla polandii ? ;] |
|
|
|
|
Ktosik zapomniałeś że przez dziesiątki lat ścieki z całego naszego kraju płynęły szeroko do Bałtyku. Od kilku lat dopiero powstają oczyszczalnie ścieków.
"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
CYTAT o jej polska jak zawsze poszkodowana, nigdzie na swiecie nie zatonely statki , nigdzie nie bylo wojen tylko wszystko sie dzialo w biednej polszcze ;] sprawdzasz jedno zrodelko to czemu nie podasz od razu raportu helsinskiego ? czyzby nie byl wygodny dla polandii ? ;] Ja nie pisze ze działania ze strony Polski zawsze były zgodne czy dobre dla ogółu ale Ty widocznie masz takie zdanie, ze wszystkiego co Polak się dotknie będzie spier...one, świadczą o tym Twoje wypowiedzi w innych tematach. Napisałeś że Polska najwiekszym trucicielem Bałtyku a ja podałem Ci przykład ze się poprostu mylisz. Tu masz kolejny przykład ze nie tylko Polacy ładują nieczystości do Bałtyku. http://www.wwfpl(...)zultaty/ |
|
|
|
|
CYTAT Co do Sahary to wyjatkowo masz racje , Unia w porozumieniu z panstwami Afryki Subsaharyjskiej stara sie zazielenic obszar pustynii , wywolujac deszcze na tym obszarze Przypomina mi to radzieckich uczonych, którzy sproszkowali wodę. Później nie wiedzieli w czym ją rozpuścić. PZPR przy obecnej PO to jak uniwersytet obok przedszkola. A miało być tak pięknie..... |
|
|
|
|
biorac pod uwage fakt taki,ze polskie firmy kradna patenty zwiazku radzieckiego z lat 80 , to nie moze byc taka zla . Oczywiscie kazdy wie o pozycji polski w innowacyjnej gospodarce - dla przypomnienia 31 na 38 w Europie ;]
Co do opadow to udalo sie zwiekszyc liczbe z 7 do 39 rocznie czyli jest wyraznie lepiej |
|
|
|
|
CYTAT polska, polszcze, polandii Szanowny użytkowniku "m87" zwracam sie do Ciebie z zapytaniem. Byłbym bardzo szczęśliwy gdybyś raczył na nie odpowiedzieć. Zadowala mnie tylko "TAK" lub "NIE". Więc czy w związku z wyżej przytoczonymi cytatami z Twoich wypowiedzi, śmiesz nazywać sie Polakiem? Z poważaniem, Marcin. |
|
|
|
|
m87 - jeszcze tak się nie uśmiałem hehhehehe. Z pewnością gdzieś przeczytałeś tą prześmieszną informację o "zazielaniu" Afryki (może chodzi o inne ziele?) Unia Europejska już prostowła banany, ale o zazielaniu Afryki nie słyszałem hehe
ale jeszcze większym debilizmem jest w to wierzyć. No trzeba być kompletnym imbecylem. lecz się na nerki bo na rozum za późno. No ale takich wiernych betoniarzy już jeden związek miał, i zazwyczaj byli to lizusy systemu, największe kable reżymu co wierzyli w ten ustrój i ten związek socjalistyczny. Teraz znowu mamy związek państw socjalistycznych tylko w innym wydaniu, niestety forma ta sama. Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu. |
|
|
|
|
(lokalny spożywczak)
- 0.5 kg cebuli - włoszczyzna - 1.5 kg jabłek - korzeń pietruszki - korzeń selera - 1 por Razem: 15 pln (lokalny sklep mięsny) - 6 kawałków ryby Tilapia, niecały 1kg: 19 pln - ćwiartka kurczaka + porcja rosołowa: 7 pln Razem: 26 pln (Biedronka) - 1kg pomarańczy - 0.5 kg mandarynek - oliwki - ser żółty - pieczywo czosnkowe - mleko 1l - 8 jajek - brokuły mrożone - 3 pomidory - 0.4 kg mozzarelli Razem: 55 pln Zakupy wyniosły około 96zł, miasto Białystok. Rozmawiałem tego samego dnia z osobą mieszkającą w Niemczech, i podobne zakupy wyniosły by ją ok 10 - 15 euro (kupowane w Aldim i Edece). Jeśli ktoś chce niech wypisze ceny ze swego miasta. Ja powiem grzecznie: dziękuję, dobranoc i w maju nie ma mnie w tym kraju. Niech żyje się lepiej... tym co zarabiają 5000 brutto miesięcznie, są singlami i nie mają zbyt wielkich wymagań życiowych (ja mam pewne normalne, ludzkie hobby, pasje, i chciałbym robić coś więcej niż tylko pracować). http://bizne(...)MS5qcw== PZPR przy obecnej PO to jak uniwersytet obok przedszkola. A miało być tak pięknie..... |
|
Dołączył: 18 Lut 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
[cytat]m87 - jeszcze tak się nie uśmiałem hehhehehe. Z pewnością gdzieś przeczytałeś tą prześmieszną informację o \"zazielaniu\" Afryki .............cytat]
Podejrzewam że discovery nie oglądasz a focusa nie czytasz. Bo inaczej nie kompromitowałbyś się publicznie. Od siebie dodam że chińczycy już dzierżawią sporo ziemi na świecie własnie pod uprawy. |
|
|
|
|
echodna uwazasz sie za kapitaliste a jestes typowym polskim idiota czyli czlowiekiem dla ktorego szczytem mozliwosci intelektualnych jest prowadzenie taczki . http://www.e-aut(...)a&id=316 , masz link po polsku bo zapewne nie znasz zadnego cywilizowanego jezyka i tylko umiesz poslugiwac sie plugawym polszkim jezykiem. Dla polakow = debili nie do ogarniecia jest to ,ze w Afryce rosly potezne drzewa i plynely rzeki i ze mozna ten proces odtworzyc ;] . Po prostu polacy zawsze byli debilami ,sa nimi i beda . Zyjcie sobie w swojej zapzdzialej polandii i wierzcie ze jestescie wyjatkowi hahaha . Swiat idzie do przodu a polska sie cofa -> jak zawsze zreszta ;]
ale na zakonczenie zycze wam zebyscie zarabiali przynajmniej polowe tego co w Chinach , wtedy mielibyscie wiecej pieniedzy na mieszkanie powyzej 30 metrow hhaha ps. nie jestem polakowiem i jestem z tego dumny |
|
|
|
|
W tym momencie w Chinach jest więcej kapitalizmu niż w Polsce, z chęcią zmieniłbym kraj na bardziej kapitalistyczny ale ciężko nauczyć się Chińskiego. W Chinach główną zasadą jest " Nie robisz nie masz" a W Polsce nadal od 60 lat to samo "Czy się siedzi czy się robi..."
Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu. |
|
|
|
|
CYTAT [cytat]m87 - jeszcze tak się nie uśmiałem hehhehehe. Z pewnością gdzieś przeczytałeś tą prześmieszną informację o \\\"zazielaniu\\\" Afryki .............cytat] Podejrzewam że discovery nie oglądasz a focusa nie czytasz. Bo inaczej nie kompromitowałbyś się publicznie. Od siebie dodam że chińczycy już dzierżawią sporo ziemi na świecie własnie pod uprawy. Na drzewo liście pompować. To też bardzo dobre zajęcie. To jeszcze polecam programy typu "nie do wiary" oraz inne z sekcji SCI-Fiction. Oglądam Discovery i niektóre programy to czysta fikcja, wymysły zrobione pod większą oglądalność. Ja polecam pojechać na Saharę i zrobić eksperyment. Technicznie można zrobić wszystko nawet na tundrze czy pod wodą, ale pytanie na jaką skalę i przy jakich kosztach. To co piszecie to czysta fikcja i fantazja discovery. No chyba, że ktoś potrafi przemienić tor i ruchy ziemi względem słońca, aha no tak pan Donald Tusk jest od cudów, a to co innego Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu. |
|
|
|
|
Ja myślę, że prędzej HAARP wywoła deszcz czy trzęsienie ziemi niż ten laser
"Czary mary" to można stosować w miejscach nasyconych wilgocią - zmuszanie skraplania tej wilgoci w powietrzu, ale nie na Saharze, gdzie jest zupełnie sucho. Podejrzewam, że zaczną podgrzewać Morze Śródziemne i dmuchawami przesyłać parę nad Saharę i tam będą ją skraplać. To jest w jakiś sposób możliwe. Za wszystko zapłacimy my, w POdatkach Radzieccy uczeni zmieniali bieg rzek, co do dziś ma katastrofalne skutki dla środowiska np. wysychanie jeziora Aralskiego. Co będzie jak Morze Śródziemne wyschnie? PZPR przy obecnej PO to jak uniwersytet obok przedszkola. A miało być tak pięknie..... |
|
|
|
|
CYTAT Po prostu polacy zawsze byli debilami ,sa nimi i beda . Zyjcie sobie w swojej zapzdzialej polandii i wierzcie ze jestescie wyjatkowi hahaha . Swiat idzie do przodu a polska sie cofa -> jak zawsze zreszta ;] ps. nie jestem polakowiem i jestem z tego dumny Wyciągam wniosek ze według Twojego uznania stawiasz swoją rodzine jako zwykłych debili ? Burak jesteś i szkoda z Tobą wchodzić w jakąkolwiek rozmowe odnośnie Polski, może swoją nieudolność tłumaczysz ze To wina tego kraju. W Anglii nie trzeba mieć wybitnych zdolności aby dostać robote na jakimś "warehousie". Twoje słowa utwierdziły mnie tylko w tym kim jesteś. Jesteś anty Polski ale jakoś ciągnie na krajowe fora aby produkować tu swoje mądrości. |
|
|
|
|
m87 .... , miałem kiedyś okazje z tobą ,, dyskutować '' i jak widzę nic się nie zmieniło u ciebie choć miałem nadzieje że w końcu dorobisz się kompa z POLSKIMI literami .
Jak myślisz że gdziekolwiek za granicą będą cię szanować za to że plujesz na własny kraj to jesteś naiwny . Czy twój kumpel ( na pewno masz jakiegoś ) co siedzi razem z tobą na 37 pietrze w biurze w centrum i ma popielatą skórę , i też z biedy wyjechał ze swojego kraju pluje na swoją ojczyznę ? wątpię ... Komentarz do tego sobie daruj bo mnie naprawdę nie interesuje co masz do powiedzenia. ps. jestem Polakiem i jestem z tego dumny Ataki rasistowskie są częścią życia w wielkim mieście. |
|
|
|
|
CYTAT m87 .... , miałem kiedyś okazje z tobą ,, dyskutować \'\' i jak widzę nic się nie zmieniło u ciebie choć miałem nadzieje że w końcu dorobisz się kompa z POLSKIMI literami . Jak myślisz że gdziekolwiek za granicą będą cię szanować za to że plujesz na własny kraj to jesteś naiwny . Czy twój kumpel ( na pewno masz jakiegoś ) co siedzi razem z tobą na 37 pietrze w biurze w centrum i ma popielatą skórę , i też z biedy wyjechał ze swojego kraju pluje na swoją ojczyznę ? wątpię ... Komentarz do tego sobie daruj bo mnie naprawdę nie interesuje co masz do powiedzenia. ps. jestem Polakiem i jestem z tego dumny Pewnie jest bardziej angielski niż sami Anglicy. |
|
|
|
|
oj polaczki
bieda nie zmusila mnie do wyjazdu z polski , raczej niewielkie mozliwosci jakie ma do zaoferowania ten kraj . Wiekszosc instrumentow finansowych na ktorych zarabiam pieniadze , nie sa dostepne na rynku polskim ;] Wylatuje na Seszele za godzine wiec milego dnia zaslepionym i mniej kumatym |
|
|
|
|
m87, ja też sobie latałem to tu to tam i wszędzie jest tak samo, więc nie chwal się. Szczęście i pogodę ducha mamy w sobie a nie w otoczeniu. Ziemia jest taka sama wszędzie. Byłem ostatnio na Krecie to liczyłem dni do końca, bo mi się bardzo nudziło. A co to morza czy gór kto nie widział?
Teraz mam propozycję wyjazdu na Bora Bora (bara bara ) na drugi koniec świata, ale waham się. Po co mi tam lecieć? Może się już zestarzałem? Nie wiem. Tu ciekawy wpis o POkemonach z forum onetu: NIECH BĘDZIE PO CHWALONE TUSK I SAWICKA ZAWSZE NIEWINNA. Brawo Egipcjanie.Wzięliście sprawy we własne ręce i niebawem powiesicie swoich satrapów.Zazdroszczę wam.Nasze ponoć tak wspaniale wykształcone PO europejsku społeczeństwo okazało się głupsze od Arabów ,głównie analfabetów.Nasi wykształciuchy trzymają tylko mordy w niemieckim gnoju lub anglosaskim zmywaku.A jak Tusk puści śmierdzącego bonka jak z OFE to mówią iż pachnie fiolkami choć ich ze smrodu skręca. http://wiado(...)MS5qcw== http://miziaforum.wordpress.com/ PZPR przy obecnej PO to jak uniwersytet obok przedszkola. A miało być tak pięknie..... |
|
|
|
|
CYTAT Tu ciekawy wpis o POkemonach z forum onetu: NIECH BĘDZIE PO CHWALONE TUSK I SAWICKA ZAWSZE NIEWINNA. Brawo Egipcjanie.Wzięliście sprawy we własne ręce i niebawem powiesicie swoich satrapów.Zazdroszczę wam.Nasze ponoć tak wspaniale wykształcone PO europejsku społeczeństwo okazało się głupsze od Arabów ,głównie analfabetów.Nasi wykształciuchy trzymają tylko mordy w niemieckim gnoju lub anglosaskim zmywaku.A jak Tusk puści śmierdzącego bonka jak z OFE to mówią iż pachnie fiolkami choć ich ze smrodu skręca. http://wiado(...)MS5qcw== http://miziaforum.wordpress.com/ WyborcoPO, widzę że odnalazłeś przedstawiciela PiSowskiej inteligencji na forum onetu. Kultura ich wypowiedzi oraz poziom ich argumentów wprawiają w zakłopotanie, nie mnie się mierzyć w dyskusji z takimi tytanami intelektu. Wydrukuj sobie tą wypowiedź, opraw w ramkę i powieś na ścianie. Byłoby karygodnym gdyby tak wspaniała i odkrywcza myśl nie przetrwała dla potomności. *Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów* /Stanisław Lem |
|
|
|
|
Lepsza taka inteligencja niż głupie pytanie
CYTAT Czyli jakby samolot wpadł do Rowu Mariańskiego albo wulkanu i ciało prezydenta by zaginęło to zostalibyśmy bez władzy na wieki wieków? To jest właśnie inteligencja PO Blondynka? PZPR przy obecnej PO to jak uniwersytet obok przedszkola. A miało być tak pięknie..... |
|