|
|
|
CYTAT Witam Wystawa w MDK w Stalowej Woli inspiruje, aby podjac temat autentyczności w dzisiajszych czasach myśli politycznej Romana Dmowskiego. Sprawdzić trzeba by, stopień zainteresowania literaturą, którą wydawał Roman Dmowski podczas swojej działalności politycznej. Proponuję inteligentną, skuteczną debatę. Zastanówmy się co chciałby przkazać współczesnemu Polakowi ten wielki Maż Stanu. Zachęcam do literatury wydanej przez Muzeum Niepodległości. Zachęcam do biblioteki Romana Dmowskiego, zwłaszcza na początek do \"Mysli nowoczesnego Polaka\". Po przeczytaniu i przemysleniu pierwszej pozycji mozna decydowac czy warto zaglębiac się w temat Narodowej Demokracji. Uważam, że jego spostrzeżenia są wciaż aktualne. Konstruktywna debata to wymiana mysli i poglądów. Może warto nie sugerowac się telewizją i podjac wysiłek własnej oceny tego polityka i nurtu endecji ... Zainteresowanych tematem, literaturą, myślą i filozofia polityczną zachęcam do kontaktu: kontakt_(at)_narodowademokracja.pl Kiedy patrzymy na polską scenę polityczną zastanawiamy się dlaczego jest tak źle? Może dlatego, że ludzie - obywatele będący podstawową komórką wyborczą, nie chcą angazowac własnych myśli aby odpowiedznio ocenić politykę. Czy oddac władze tylko grupie wyodrębnionej na skutek przekształceń u progu II RP. Nie powinnismy biernie przyglądać się toczącym się wydarzeniom. Dyskusja oparta o nowoczesne poglądy narodowo-demokratyczne (ale i nie tylko) w gronie ludzi, którzy mają otwarty światopogląd na politykę może wypełnić pustkę!. Pustkę jakią tworzy życie codzienne. Brak inicjatyw społecznych, brak idei, brak zainteresowania litraturą, filozofią i kultura polityczną poszerza obszar bezczynności. Może zamiast bezowowcnie spędzać niedzielne popołudnie, warto zbliżyć się do świata, który na codzień obejmuje nasze zycie. (proszę wybaczyć literówki) Inicjatywa i przedsiębiorczość! Nowoczesna myśl polityczna! Inteligenta dyskusja! Współczesność jako wyzwanie dla Narodowej Demokracji! kontakt_(at)_narodowademokracja.pl |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Renesans myśli Narodowo-Demokratycznej ..
Roman Dmowski wymagał od Polaków przede wszystkim konstruktywnego myślenia. Wyciągania związków przyczynowo-skutkowych analizując historie. Bogate państwo trzeba budować ciężka praca i wieloma wyrzeczeniami dnia codziennego. Obecnie kiedy Polska osiągneła w końcu upragniony spokój polityczny mamy szansę na rozwój ekonomiczny, naosiągnięcie bytu materialnego dorównujacego Państwon zachodnim Polska instnieje w kulturze zachonich cywilizacji, choć zawsze na przestrzeni dziejów żylismy na pograniczu kultur i systemów ekonomicznych zgoła odmiennych. System oriantaly i azjatycki scierał się z materializmem i pragmatyzmem europejskim. Porwani szaleńcza namiętnością, mający nieokiełznaną słowiańsko-wschodnią krew w zyłach Polacy narazeni byli na kierownie się emocjami zarówno w polityce jak i stosunkach z sąsiadami. Współczesnośc wymaga od nas zgoła czegoś innego, a mianowicie chłodej analizy sytuacji i wyciągania z niej wniosków najlepszych dla naszego Państwa. Nie wolno mówić o braku wrażliwości na krzywdy dziejące sie w społeczństwie, o wszekich wypaczeniach moralnych i o biedzie. Budujmy nasz dobrobyt badajac przeszłość, wyciągając odpowiednie wskazówki dla obecnej polityki. Więc obecnie tylko dobrze zorganizowane społeczeństwo może przeciwstawić się rozłamowi jaki nastąpił w strukturach narodu. Wychodzenie z zapaści gospodarczej nauczyło nas pracowac, ale jest to praca niezorganizowana. Ogromny potencjał nie został odpowiednio ukierunkowany i wykorzystany do odnowy zyciodajnych sił witalnych w naszym społeczeństwie, Pomimo krytyki jakiej Polacy doświadczyli od Dmowskiego, wierzył On w nasz silny charakter w umysłowe możliwości i widział w nasz zapał. Nie róbmy rewolucji ale trwajmy w uwadze i skupieniu, aby wykorzystac każda nadarzająca się okazję aby pracowac dla dobra narodu i dla dobra Polski. Albowiem podstawowym założeniem Narodowej Demokracji było dobro Polski. Wszystkie czynniki, które mogły pomóc ten cel uzyskac mogły więc być analizowane. Wszyscy, którzy zgadzają się z tym założeniem moga utożsamiac się z ideałami Dmowskiego. Założenia teoretyczne sa dostepne w literaturze Romana Dmowskiego... |
|
|
|
|
jak wszyszcy podpinaja sie pod dmowskiego widac pod katem np tego artykulu, a swoja dziwna analogia panie profesorze Nałecz niby historyk z wykształcenia a nie potrafii rozeznac sie w obecnej sytuacji politycznej, z tego co mi sie wydaje PIS bardziej nawiazuje do Piłsudskiego i obozu chadeckiego... http://wiado(...)arz.html
CYTAT - Jarosław Kaczyński kojarzy mi się z Romanem Dmowskim i obozem narodowym. Podobnie jak PiS był to duży obóz zbudowany na podobnym systemie wartości, z liderem dość bezwzględnie meblującym swoje najbliższe otoczenie, często zresztą w sposób zupełnie niezrozumiały. Jarosław Kaczyński szykuje się do trudnej bitwy, choć nie wiem jeszcze jakiej, więc wszystkich, którzy mogliby się podczas niej zawahać, wchodząc za nim w najgorszą lawinę bomb, od razu usuwa. .
Zgodnie z zasadą, że lepiej to zrobić teraz, niż gdyby mieli zachwiać się na polu walki. Tylko w ten sposób mogę racjonalizować zachowanie Jarosława Kaczyńskiego. Prezes utwardza swój obóz nawet kosztem gorszego wyniku w wyborach parlamentarnych. Ciekawi mnie, na jakie sytuacje szykuje swój obóz Jarosław Kaczyński. Ale na to pytanie jeszcze poznamy odpowiedź |
|
|
|
|
Polecam portal: http://www.prawy.pl/
|
|
|
|
|
CYTAT jak wszyszcy podpinaja sie pod dmowskiego widac pod katem np tego artykulu, a swoja dziwna analogia panie profesorze Nałecz niby historyk z wykształcenia a nie potrafii rozeznac sie w obecnej sytuacji politycznej, z tego co mi sie wydaje PIS bardziej nawiazuje do Piłsudskiego i obozu chadeckiego... http://wiado(...)arz.html CYTAT - Jarosław Kaczyński kojarzy mi się z Romanem Dmowskim i obozem narodowym. Podobnie jak PiS był to duży obóz zbudowany na podobnym systemie wartości, z liderem dość bezwzględnie meblującym swoje najbliższe otoczenie, często zresztą w sposób zupełnie niezrozumiały. Jarosław Kaczyński szykuje się do trudnej bitwy, choć nie wiem jeszcze jakiej, więc wszystkich, którzy mogliby się podczas niej zawahać, wchodząc za nim w najgorszą lawinę bomb, od razu usuwa. . Zgodnie z zasadą, że lepiej to zrobić teraz, niż gdyby mieli zachwiać się na polu walki. Tylko w ten sposób mogę racjonalizować zachowanie Jarosława Kaczyńskiego. Prezes utwardza swój obóz nawet kosztem gorszego wyniku w wyborach parlamentarnych. Ciekawi mnie, na jakie sytuacje szykuje swój obóz Jarosław Kaczyński. Ale na to pytanie jeszcze poznamy odpowiedź myśl narodowa jest ponadczasowa |
|
|
|
|
Panowie, Dmowski uczył politycznego realizmu, ale nie oportunizmu. Dmowski się nigdzie nie przyklejał, nie podwieszał i nie podpinał. Dmowski wyznaczał jasno cel, jakim było budowanie polskiej siły. Kto chce dziś być endekiem, powinien, tak jak twórcy tego nurtu, zająć właśnie budowaniem polskiej siły. Tym, co Popławski nazwał „polityzowaniem mas”. Tłumaczyć „młodym zadłużonym z dużych miast” kto i w jaki sposób ich roluje i dlaczego potrzebują Polski, tak, jak dawni endecy tłumaczyli to przez dziesięciolecia chłopom i robotnikom. Organizować Polaków do myślenia o polskich sprawach i do wykonywania „obowiązków polskich”. Działać w samorządach i organizacjach pozarządowych, i wszędzie, gdzie można realizować polskie interesy, artykułować polskie aspiracje i kształtować polską świadomość.
|
|