~~mama | |
|
|
Rząd PO chce, aby od września 2009 do pierwszej klasy poszły 6 i 7 latki - sytuacja wyglada tak, że dotyczy to dzieci, które jako obecne 5 latki uczeszczają do przedszkola lub nie uczęszczają oraz 6 latki z klas zerowych.
Jak dyrektorzy szkół będą tworzyć klasy pierwsze - dla tych przygotowanych w zerówce, uczeszczające do przedszkola i te inne...? A może w jednej grupie znajdą się wszystkie dzieci bez względu na przygotowanie do nauki? Jak bedą pracować nauczyciele z taką mieszaną klasą, kto będzie pomagał dzieciom tak jak ma to miejsce w przedszkolu, która szkoła ma plac zabaw? Czy dzieci będa wychodziły na spacery, czy w klasach są odpowiednie do wieku zabawki? Kto to wszystko sfinansuje? Dlaczego nie ma informacji na ten temat? Jak rodzice moga podjąć decyzję skoro nic nie wiedzą w tych podstawowych sprawach? Może pani poseł Butryn nam to wyjasni lub zorganizuje skoro popiera w głosowaniach te pseudoreformy?! Rodzice, przyłaczcie się do kampani na rzecz dobra naszych dzieci! Jestem przerażona i obużona!!! |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chodzi o to, żeby indoktrynować człowieka jak najwcześniej, na przestrzeni roku w tym wieku można więcej zdziałać niż w przeciągu 10 lat u trzydziestolatka
A B O R C J A - holokaust nienarodzonych. WOLNOŚĆ NIE OZNACZA, ŻE MNIE WOLNO WSZYSTKO A TOBIE NIC!!! |
|
~~aaa | |
|
|
mamo, najpierw naucz sie ortografii, a pozniej mozesz byc oburzona.
|
|
|
~~cuda-PO | |
|
|
temat byl tu juz poruszany zapraszam na strone www.ratujmaluchy.pl
|
|
|
~~cuda-PO | |
|
|
www.ratujmaluchy.p hej moderatorstwo o co biega dlaczego nie mozna otwierac strony po wklejeniu linka stona jest o takim adresie a wyskakuje komunikat nie ma strony o takim adresie !!!!!!!!!
|
|
|
|
|
|
Tak, sadze ze dla wszystkich powinno byc rowno i to samo.
Dodatkowo zakazalbym procederu, ktory panuje obecnie (po tym jak rzad Giertycha zwiekszyl poziom edukacji), czyli to ze male dzieci chodza do przedszkoli i rodzice kupuja im dodatkowe zajecia - tylko bogaci maja szanse na wczesny start - jezeli twoje dziecko liczy na standardowa edukacje juz teraz jest stracone i bedzie 'robolem'. |
|
~~mama | |
|
|
CYTAT mamo, najpierw naucz sie ortografii, a pozniej mozesz byc oburzona. zacznij od siebie aaa |
|
|
|
|
|
Jak ty czekasz, az panstwo ci wyszkoli dziecko, niewazne czy z segregacja czy bedzie sie uczylo tego co reszta baranow to cie pozdrawiam i gratuluje spelnienia zyciowego jako robol z miotla na ulicy.
|
|
~~mama | |
|
|
Przecież PO cały czas przekonuje, że te reformy mają służyć wyrównywaniu szans edukacyjnych... Chyba nauczyciele mają raję,że protestują przeciwko tym zmianom.
Proszę niech się odezwą specjaliści od nauczania - nauczyciele - i powiedzą co tak naprawdę jest potrzebne dla dobra naszych dzieci - politykom, a PO w szczególności wierzyć nie można!!! Dla nich liczy się tylko rachunek ekonomiczny!!! |
|
|
|
|
|
CYTAT Jestem przerażona i obużona!!! Ty chyba za późno zaczęłaś naukę i za wcześnie skończyłaś |
|
~~aaa | |
|
|
mama: jestes taka idiotka czy tylko udajesz? brak mi slow.
|
|
|
~~mama | |
|
|
Ci co nie mają dzieci niech się tu nie wypowiadają, bo niczego nie rozumieją!!!
|
|
|
|
|
|
No - zostawmy nauczycielom wolna reke - tak bylo dotychczas - nauczyciel jechal na wakacje, mial placone i raz na jakis czas pojawial sie w szkole. Nastepnie nauczyciele wylewali swoje zale, ze malo zarabiaja, poziom edukacji spada i nic sie nie da zrobic bez pieniedzy, to pieniadze dostali. W momencie kiedy po raz n-ty wychodzimy na glupkow europy ktos sie zapytal - a czy problem nie lezy po stronie nauczycieli? Oczywiscie populistyczny PiS stwierdzil - nieeee, przeciez nauczyciele tak sie staraja - to nie ich wina, ze ksztalca z miernym skutkiem - no przeciez sami opracowali ekspertyzy, gdzie pisza ze to wina braku pieniedzy (dalej) i braku dofinansowania.
|
|
|
|
|
No - zostawmy nauczycielom wolna reke - tak bylo dotychczas - nauczyciel jechal na wakacje, mial placone i raz na jakis czas pojawial sie w szkole. Nastepnie nauczyciele wylewali swoje zale, ze malo zarabiaja, poziom edukacji spada i nic sie nie da zrobic bez pieniedzy, to pieniadze dostali. W momencie kiedy po raz n-ty wychodzimy na glupkow europy ktos sie zapytal - a czy problem nie lezy po stronie nauczycieli? Oczywiscie populistyczny PiS stwierdzil - nieeee, przeciez nauczyciele tak sie staraja - to nie ich wina, ze ksztalca z miernym skutkiem - no przeciez sami opracowali ekspertyzy, gdzie pisza ze to wina braku pieniedzy (dalej) i braku dofinansowania.
Oczywiscie - mozemy zostawic wszystko jak jest - za komuny sie sprawdzalo - to teraz tez sie sprawdzi! W koncu ile przez te 20 lat sie zmienilo? No prawie nic. |
|
|
|
|
Jestem mama ale moja córka dopiero za 3 lata pojdzie do szkoly, narazie chodzi do przedszkola, wiec nie wiem jaka systuaja bedzie za te kilka lat... ale teraz jest nie ciekawa nie chcialabym zeby mojego dziecko poszlo z przedszkola prosto do I klasy szkoly podstawowej to jest chory pomysl
malinka:* |
|
~~kate | |
|
|
zgadzam sie i popieram nie pozwólmy eksperymentować na naszych dzieciach!!!!!!!!:
|
|
|
~~cuda-PO | |
|
|
wszystkich rodziców ktorzy sa przeciwni posylaniu swoich pociech zapraszam na strone internetową www.ratujmaluchy.pl
|
|
|
~~pani N | |
|
|
Zgadzam się z obawami rodziców, pracowałam z takimi małymi dziećmi i wiem jakie warunki powinny być zapewnione.
Nie jestem przeciwna posyłaniu 6 latków do szkoły, ale najpierw trzeba i szkoły i dzieci odpowiednio przygotować, np. - jednolite klasy szkolne pod względem wieku i przygotowania przedszkolnego (bezwzględnie!) -opieka świetlicowa w grupie nie większej niż 25 osobowa, - zapewnienie pomocy dla nauczyciela np. przy wydawaniu posiłków dla dzieci, - jeden nauczyciel do opieki w danej grupie, a nie nauczyciele na 1 czy 2 godzinach opiekuńczych wg pomysłu p. Hall (podstawy psychologii wychowawczej!). Radzę rodzicom nie posyłać 6 latków do szkoły!!! |
|
|
|
|
|
to jest paranoja posylac 6 latki do szkoly , jak mozna w taki sposob dziecku zabierac dziecinstwo , dwoma rekami podpisuje sie za tym protestem . nie mozna robic sobie takich JAJ!!!!!!!!!!
|
|
~~nnn | |
|
|
Jestem nauczycielem - wychowawcą w świetlicy szkolnej - proszę sobie wyobraźic syuację 6 latka w grupie 60 - 70 uczniów, którzy przebywają w świetlicy po lekcjach.
W przedszkolu dzieci mają przygotowane i podane 3 posiłki dziennie, kto się tym będzie zajmował w szkole?! |
|
|
~~Katka | |
|
|
Pracuję w klasach I-III i nie wyobrażam sobie dzieci 6 letnich w szkole ponieważ szkoły od strony zaplecza nie są do tego przygotowane.Mój syn ma 5 lat i jeśli będę miała decydować o tym czy ma pójść od września do szkoły to będę przeciwna.
|
|
|
|
|
|
CYTAT to jest paranoja posylac 6 latki do szkoly, jak mozna w taki sposob dziecku zabierac dziecinstwo , dwoma rekami podpisuje sie za tym protestem nie mozna robic sobie takich JAJ!!!!!!!!!! Popieram z całego serca, ale należy to rozciągnąć także na 7 latki. A co? One gorsze? To paranoja posyłać 7 latki do szkoły, która jest toksyczna. Jak można w ten sposób dziecku zabierać dzieciństwo! PROTESTUJĘ |
|
~~Iza | |
|
|
do Belfegor
Ty z pewnością nie masz dzieci i nie widzisz różnicy między dzieckiem 6 i 7 letnim... Ktoś wcześniej napisał, że ten temat jest dla rodziców! |
|
|
|
|
|
Belfry (co widać z wpisów) najchętniej zagospodarowały by nasze dzieci od narodzin po pełnoletność, przez 12 godzin dziennie (szkoła, korepetycje, itd). Pytanie brzmi - po co?
Po co młodemu człowiekowi 5 godzin polskiego, 5 godzin wf-u, kilkanaście godzin innych nikomu do niczego potrzebnych zajęć? Obserwując stylistykę i ortografię wpisów na forach u osób określających się mianem wykształconych, dochodzę do wniosku, że wcale nie miały polskiego. Obserwując młodych ludzi na ulicy, dochodzę do wniosku, że wcale nie miały wf-u. Za moich czasów było 2 wfy na tydzień, a młodzież była, powiedzmy szczerze, bardziej sprawna i o mniej rubensowskich kształtach. Po co przeciążać głowy młodych ludzi wiedzą, która w życiu do niczego się nie przyda? Na ten temat można by napisać doktorat. Reasumując - najpierw gruntowna reforma programów nauczania, a potem decydowanie o czasie nauki młodych ludzi. |
|
|
|
|
Nie miałabym nic przeciwko temu gdyby wprowadzili tę reformę w odpowiedniej kolejności. Najpierw powinna być zmiana programów nauczania, potem przeszkolenie kadry nauczycielskiej. W między czasie można by przygotować szkoły do przybycia młodszych dzieci. Dopiero potem wysyłać tam dzieci. A tu wszystko na odwrót. Najpierw wysyłają dzieci, a potem może wymyślą jak to wszystko dostosować, a jak nie to jakoś to będzie. Eksperymenty robią, a potem się dziwią, że z dzieci wyrasta nie wiadomo co, że się buntują i są niedobre...
|
|