NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Zdrowie i uroda »
Wrastający paznokieć,
ff
Wysłany: 3 Wrz 2010r. 19:38  
Czy miał ktoś z Was taką sytuacje i ratował się zabiegiem ściągania paznokcia?? Chciałabym się dowiedzieć jak długo nie da się buta założyć i jak długo boli po wszystkim. I czy trzeba zostać w szpitalu?? Bo jak czuje ten charakterystyczny aromat to mnie cofa i wątpię czy dam się położyć.

Boże, daj mi cierpliwość, bo jak dasz siłę to ich rozp*erdolę!!
Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 3 Wrz 2010r. 19:38  

Prywatna wiadomość 

lch
lch
lch
ff
Wysłany: 3 Wrz 2010r. 19:39  
Mnie jak bolał ząb to wyrwałem...

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Wrz 2010r. 19:42  
miałem ściągny, ale nie wrastający...

wejdziesz do gabinetu, dadzą znieczulenie, ściągną, posmarują jakąś maścią, ewentualnie wypisze receptę na maść i powiedzą papa - tyle, w sumie jakieś 5 minut

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Wrz 2010r. 19:46  
A klamerka u kosmetyczki nie pomogła?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Wrz 2010r. 19:50  
Wstyd się przyznać ale tchórz jestem i cierpię w milczeniu ale butów nie mogę założyć więc kolorowo już nie jest;/
"Ich" a jak Cie głowa boli to też wyrywasz??;p

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Wrz 2010r. 20:06  
Kilka lat temu, bodajże ok.2001 trapił mnie ten sam problem. Paznokieć (część) miałem usuwany w stalowowolskim szpitalu - na chirurgii. W szpitalu nie zostajesz, cały zabieg trwa ok. 30 minut (ze znieczuleniem miejscowym) i do domu. Przez pierwszy dzień-dwa dość boli. Nie pamiętam, po jakim czasie zakładałem normalnie but

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Wrz 2010r. 20:08  
thorongil a jak długo taki paznokieć odrasta?? i czy różni się jakoś od poprzedniego??
tak z ciekawości po prostu pytamumiech

Errare humanum est.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Wrz 2010r. 21:00  
w moim przypadku to dość skomplikowane umiech miałem otwarte złamanie palca tuż przy paznokciu, kość schowali, zalożyli gips i po ok 2 tygodniach ściągali (gips). Problem w tym że lekarz uparł się iż to "coś" czerwonego na końcu palca to resztki opatrunku i trzeba usunąć, pielęgniarka mówiła że chyba nie, i na wszelki wypadek powiedziała że nie chce brać w tym udziału umiech no a lekarz pewny siebie, złapał za to "coś" i wyrwał (nie od razu) bez znieczulenia. Okazało się że wyrwał mi na żywca paznokcia, który po odrośnięciu już nie wyglądał jak paznokieć. Wiec poszedłem znowu do chirurga, ten stwierdził że trzeba usunąć tego i odrośnie prawidłowy. Dalej było jak pisałem. Paznokieć odrósł, ale dalej wygląda jak poprzedni, dałem sobie więc z tym spokój i tak już chodzę od kilku lat z czymś co ma przypominac paznokieć :/

nie pamiętam, jak dlugo mi to odrastało, ale chyba nie długo, może miesiąc umiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Wrz 2010r. 21:04  
CYTAT
thorongil a jak długo taki paznokieć odrasta?? i czy różni się jakoś od poprzedniego??
tak z ciekawości po prostu pytamumiech

każdy organizm jest inny w moim przypadku serdeczny oraz jeden ze stopy grubszy i twardszy co do odrastania na ręce 3 tyg na stopie +/- m-c z kawałkiem umiech

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Wrz 2010r. 21:39  
buta nie zalożysz dwa dni. Będzie wrastał co 3 miesiace jak duży to kalmerka nei pomzoe u kosmetyczki.
A potem całe życie będzie zasuwał i wycinal paznokcia kawałek

"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 3 Wrz 2010r. 22:16  
Miałem coś takiego parę lat temu. Wrastał i zaczęło ropieć. Niby znieczulili, ale uwierz mi nic to nie pomogło. Zwyczajnie znieczulenie nie zadziałało. Darli na żywca, ból nie do opisani. Strasznie. A później te wredne zmiany opatrunków..... Współczuje.... Bądź dzielna...

Czym różni się parlamentarzysta od dziwki? Dziwka jak dostanie pieniądze to spełnia życzenia klienta.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Wrz 2010r. 08:54  
mnie w lipcu złamał się w połowie paznokieć u dużego palca u nogi i do tej pory nie odrósł do stanu pierwotnego, więc dziwią mnie komentarze, że w ciągu całego miesiąca może odrosnąć cały... ale nie kłócę się...

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Wrz 2010r. 09:50  
Jak już tak bardzo Cię boli, to nie masz wyjścia musisz iść do lekarza. Zabieg ze znieczuleniem, nie zostaje się w szpitalu. Mój tato miał zerwany cały paznokieć i wcale szybko nie odrastał, dobrze wtedy wspomagać organizm suplementami to zawsze coś przyspieszy. No widok nie jest najładniejszy. A co do bólu to nie wiem, ja raz miałam zastrzał pod paznokciem i dostałam takie znieczulenie, że palca moglibymi odciąć i nic bym nie poczuła. Także nie nastawiaj się, dostaniesz później coś przeciwbólowego. Opinia jest jednak taka, że paznokcie lubią wrastać i tak później - ale jak masz ból to i pewnie stan zapalny - to bez lekarza się nie obejdzie. Powodzenia, głowa do góry.

Dorii
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Wrz 2010r. 10:43  
napewno nie będziesz leżał w szpitalu. wystarczy zwykła wizyta u chirurga w przychodni.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Wrz 2010r. 11:14  
Zależy od organizmu. jak ktoś bierze witaminy jest szybciej. mi odrósł po miesiącu, innemu po pół roku i tyle

"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Wrz 2010r. 20:16  
Na klamerkę już za późno bo wdarł się już mi stan zapalny wiec jak nie przejdzie mi do poniedziałku to chyba jednak chirurg:( bardzo mi zależy by nie opuszczać dni w pracy bo później mam tyle roboty że nie wiem jak się nazywam dlatego tak pytam jak długo będę uziemiona

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Wrz 2010r. 21:12  
Aby dojść do sedna sprawy muszę zacząć od tego, że nie cierpię rzeźników i pod nóż nie miałem ochotę się kłaść (ktoś już pisał, że znieczulenie nie zadziałało, brr). Z krzywą przegrodą nosa niemalże 18 lat chodziłem i gdy już się żyć nie dało, wyprostowałem przegrodę w TBG i jest super. Do operacji sam musialem się przekonać a nie było łatwo. Skoro jednak "baby" same dobrowolnie się kładą pod nóż i robią cycki, pośladki, nosy itd., itp więc się zdecydowałem. Zatoki nie bolą i oddychać mogę przez nos a nie jak Lord Vader. jest super.

Teraz wrastające pazury. Ponieważ też miałem ten problem, poradziłem sobie sam bez chirurga i kosmetyczki. I tak:
1. Najpierw trzeba go wyleczyć. Ja moczyłem palucha w rumianku codziennie. Po kąpieli neomycyna w sprayu i maść bodajże detreomycyna. WAŻNE: Aby się lepiej goiło nie należy nosić zakrytych butów.
2. Po wyleczeniu trzeba uformować paznokieć. Paznokieć musi uzyskać odpowiednią długość i nie pozwalać mu poprzez podnoszenie go codziennie aby nie wrastał.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości

Heruur; SG-1, SG Atlantis, SG Univerese, Hatak Group, Orion-Tokra.
Prywatna wiadomość 

NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Zdrowie i uroda »