NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »
1 2 »
Pomnik Lecha Kaczyńskiego w Stalowej Woli?,
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 12 Sie 2010r. 23:42  
Obrońcy krzyża: Tablica to za mało, musi być pomnik albo pięć

Tego można było się spodziewać! Koczującym pod Pałacem Prezydenckim obrońcom krzyża nie wystarcza, że konserwator zabytków zgodziła się na tablicę ku czci ofiar katastrofy i taką tablicę już odsłonięto. Wbrew wcześniejszym zapowiedziom, że zgodzą się na przeniesienie krzyża nie zamierzają zrezygnować z protestu. Czego teraz żądają? Budowy pomnika, a może nawet pięciu.

Wojna o krzyż, wojna o tablicę czy wojna o pomnik? O co naprawdę chodzi protestującym pod siedzibą głowy państwa, ktorzy nazywają się "obrońcami krzyża". Kiedy w zeszły wtorek wybuchła wielka wojna o krzyż jego zwolennicy zapowiedzieli, że nie ruszą się z Krakowskiego Przedmieścia dopóki na miejscu harcerskiego symbolu katastrofy nie pojawi się "tablica albo monumnet".

Kancelaria Prezydenta złożyła wniosek do Stołecznego Konserwatora Zabytków ws. zawieszenia tablicy, bo budowa pomnika w tym miejscu nie wchodziła w grę. Aby uniknąć ponownych awantur tablicę powieszono w tajemnicy i tuż przed południem nastąpiło jej oficjalne odsłonięcie.

Niestety to nie wystarcza strażnikom krzyża. - Tablica jest zdawkowa, na odczepkę. Powinien być pomnik, albo pięć pomników. Musimy godnie upamiętnić największą tragedię w historii - mówił w rozmowie z tvn24.pl jeden z obrońców, Janusz Zieliński.

Mężczyzna jest zdania, że powinno być kilka projektów monumentu, konkurs i narodowe referendum w sprawie wyglądu pomnika.

Czy jak PiS wygra wybory samorządowe w Stalowej Woli postawi pomnik Kaczyńskiemu ?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 12 Sie 2010r. 23:42  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 13 Sie 2010r. 01:40  
bo to państwo pokazuje jakie jest chore i jak się samo wyniszcza od środka, powinni tych debili siłą wypieprzyć z przed pałacu tak samo jak siły używa się do kibiców czy górników czy pielęgniarek. Prawda jest taka że przez tych chorych ludzi którzy tak naprawdę beszczeszczą krzyż, komuchy dopiero rozpętają wojnę o świeckość państwa w instytucjach itp. Nie będę pisał która partia na tle kraju próbuje na tym żerować bo ta sama partia robi to samo w całym kraju jak i tu u nas w Stalówce.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 13 Sie 2010r. 09:58  
jeszcze troche i go na oltarze wyniosa i bedziecie sie glupki modlic do niego... [ale ten kraj jest chory]... wezcie sie ludzie opanujcie!!! swiat sie smieje!!! ale polak zawsze byl glupi i tak juz zostanie... [ pomnik powinno sie wystawic prezerwatywie bo uratowala miliony istnien ]

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 13 Sie 2010r. 11:12  
No właśnie. Kiedy beatyfikacja Lecha K.?
Gdzie i kiedy staną nowe pomniki Lecha K. w Stalowej Woli? Świętych pomników mamy trochę za mało, za to zdecydowanie za dużo ścieżek rowerowych i dobrej jakości dróg, np. łuk Poniatowskiego. Przydałyby się jeszcze ze 3 kościoły i więcej przepięknych krzyży w stylu tego na rondzie.
Weźcie się k*rwa opamiętajcie!

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 13 Sie 2010r. 11:21  
chory naród i tyle. jestem przeciwny takiemu pominikowi na cholerę on nam.

"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway.
Prywatna wiadomość 

Konto zawieszone
ff
Wysłany: 13 Sie 2010r. 13:17  
"Czy jak PiS wygra wybory samorządowe w Stalowej Woli postawi pomnik Kaczyńskiemu ? " mam nadzieję że nie wygra umiech jeżeli już musiał by powstać to proponuję gdzieś na "zatorzu" ... plaga gołębi zanieczyszcza parapety i okna może przeniosły by się na ten pomnik good

"Wilki nie przejmują się tym , co myślą o nich barany"
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 13 Sie 2010r. 14:27  
Ja zasponsoruję epitafium na cokole, które stanowi kwintesencję "pontyfikatu" Lecha i najpełniej oddaje inteligencję i elokwencję tego genialnego człowieka, wielkiego stratega, medrca, doktora h.c. uniwersytetu w Ułan Bator, który kulom się nie kłaniał - słowa dzięki którym mogliśmy poznać jego ponadczasowy geniusz i katolickie miłosierdzie. To tylko dwa słowa, ale dzięki nim stał się godzien wielkich zaszczytów.

"SPIEPRZAJ DZIADU
"

//moderowano - anulk@

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 13 Sie 2010r. 15:36  
CYTAT
Ja zasponsoruję epitafium na cokole, które stanowi kwintesencję \"pontyfikatu\" Lecha i najpełniej oddaje inteligencję i elokwencję tego genialnego człowieka, wielkiego stratega, medrca, doktora h.c. uniwersytetu w Ułan Bator, który kulom się nie kłaniał - słowa dzięki którym mogliśmy poznać jego ponadczasowy geniusz i katolickie miłosierdzie. To tylko dwa słowa, ale dzięki nim stał się godzien wielkich zaszczytów.

"SPIEPRZAJ DZIADU
"

//moderowano - anulk@

Bzyku ale ten czowiek juz nie żyje i za sytuacje które mają miejsce pod pałacem prezydenckim nie odpowiada.

Widzicie to co chcecie widzieć.

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 13 Sie 2010r. 16:54  
CYTAT
Bzyku ale ten czowiek juz nie żyje i za sytuacje które mają miejsce pod pałacem prezydenckim nie odpowiada.

Widzicie to co chcecie widzieć.

Ktosik to tak jak ty. Nawet z czytaniem masz problem i to bardzo poważny. Bzyk w cytowanym przez ciebie poście nie pisał o "walce pod pałacem". Oczy ci już krzyżem zarosły?

"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 13 Sie 2010r. 19:41  
W szkołach zamiast krzyża powiesić portret Komorowskiego na podobieństwo tego co chce wprowadzić Sikorskich w ambasadach Polski.
Cytat z prasy: "Wybór nowej głowy państwa ma oznaczać nowe zwyczaje w polskich ambasadach. Jak zapowiedział szef dyplomacji Radosław Sikorski, w naszych placówkach na całym świecie zawisną portrety Bronisława Komorowskiego. Kult jednostki? Powrót do tradycji? Ostatnim polskim przywódcą w ten sposób honorowanym był... Władysław Gomułka".

Acer i Andrzej, wam by to pasowało, nie?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 13 Sie 2010r. 20:46  
pajacu, nie pisz mi co by mi pasowało ! nie jesteś mną.

Krzyż ma wisieć, komu nie pasuje, to niech szuka szkoły gdzie nie ma Krzyża!

A szacun dla głowy państwa trzeba mieć, PiS z Kaczyńskim J. nie mają dla nowego prezydenta.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 13 Sie 2010r. 21:30  
CYTAT

Ktosik to tak jak ty. Nawet z czytaniem masz problem i to bardzo poważny. Bzyk w cytowanym przez ciebie poście nie pisał o \"walce pod pałacem\". Oczy ci już krzyżem zarosły?

Dlaczego Andrzejku nie przyczepiłeś się do wypowiedzi człowieka o nicku "sraKupą" tylko do mojej , w prawdzie napisałem ogólnikowo na wypowiedz Bzyka ale cała ta szopka kręci się wokól osoby Kaczynskiego.

Winą za obecne sytuacje z krzyżem, pod pałacem czy pomnikami obarcza się L.Kaczynskiego który już nie żyje i nie jest odpowiedzialny za te sytuacje.

Także Andrzejku smaruj łancuch w swoim "bolidzie" i korzystaj z dotleniania, bo burze zapowiadają.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 13 Sie 2010r. 21:31  
CYTAT

A szacun dla głowy państwa trzeba mieć, PiS z Kaczyńskim J. nie mają dla nowego prezydenta.[/b]

Ty miałeś do L.Kaczynskiego ?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 13 Sie 2010r. 23:22  
CYTAT

Dlaczego Andrzejku nie przyczepiłeś się do wypowiedzi człowieka o nicku \"sraKupą\" tylko do mojej , w prawdzie napisałem ogólnikowo na wypowiedz Bzyka ale cała ta szopka kręci się wokól osoby Kaczynskiego.

Winą za obecne sytuacje z krzyżem, pod pałacem czy pomnikami obarcza się L.Kaczynskiego który już nie żyje i nie jest odpowiedzialny za te sytuacje.

Także Andrzejku smaruj łancuch w swoim \"bolidzie\" i korzystaj z dotleniania, bo burze zapowiadają.

Łańcuch posmarowany, a maszyna używana codziennie.
Wracając do tematu to faktycznie oczy krzyżem ci zarosły post był o zupełnie innej sprawie.
Ja winą nie obarczam Lecha tylko jego jeb**** braciszka Jarka i całą ekipę pisuarów.
A co do sraKupą to sam nick mówi co to za osoba:-)))

"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 14 Sie 2010r. 01:04  
CYTAT
pajacu, nie pisz mi co by mi pasowało ! nie jesteś mną.

Krzyż ma wisieć, komu nie pasuje, to niech szuka szkoły gdzie nie ma Krzyża!

A szacun dla głowy państwa trzeba mieć, PiS z Kaczyńskim J. nie mają dla nowego prezydenta.

To, że tobą nie jestem nie musisz pisać, różnice każdy widzi. Gdzie ten twój szacun dla prezydenta, skoro Lecha Kaczyńskiego obrzucasz błotem na każdym kroku? Co??
Aha. I nie będę zwracał ci uwagi, żebyś z kulturą wyrażał się do innych. Widocznie takie masz maniery i tak cię rodzice wychowali.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Wrz 2010r. 12:33  
Przenieść Poniatowskiego? "Dwa pomniki tam stać nie mogą"

TVN24
Znany z oryginalnych pomysłów poseł Prawa i Sprawiedliwości Artur Górski nie wyklucza, że jeśli w przyszłości kandydat tej partii zostanie prezydentem, to przed Pałacem Prezydenckim stanie pomnik Lecha Kaczyńskiego. Stojący tam teraz pomnik księcia Józefa Poniatowskiego miałby zostać przeniesiony w inne miejsce. - W końcu ten pomnik też nie stał tam wiecznie - argumentuje polityk w rozmowie z Tygodnikiem "Plus Minus", dodatkiem do "Rzeczpospolitej".
Górski jest zdania, że krzyż z Krakowskiego Przedmieścia powinien zostać przeniesiony z chwilą, gdy na jego miejscu pojawi się inny symbol pamięci o zmarłym w katastrofie smoleńskiej prezydencie. - Rozumiem tych ludzi, którzy go (krzyża) bronią, i należy wyjść naprzeciw tym emocjom - mówi Górski "Rz".

"Czekamy na pomnik, a nie tabliczkę czekolady"
Czy powstanie tablicy na jednej z fasad Pałacu Prezydenckiego sprawi, że... czytaj więcej »"Poniatowski przed Pałacem też nie stał wiecznie"

Poseł podkreśla, że na chwilę obecną nie jest możliwe przeniesienie pomnika Poniatowskiego, a na jego miejsce postawienie pomnika Lecha Kaczyńskiego, to jednak wyobraża sobie taką sytuację.

- Dla mnie najważniejsze jest godne upamiętnienie Lecha Kaczyńskiego, a jest oczywiste, że dwa pomniki tam stać nie mogą - tłumaczy Górski w rozmowie z "Rz".

Jak dalej dodaje, pomnik marszałka przed Pałacem "też nie stał wiecznie". - Poniatowski nie budzi takich emocji (jak Kaczyński) i mógłby kiedyś zostać przeniesiony - mówi.

Górski zasłynął m.in. inicjatywą intronizowania Chrystusa na króla Polski. Jak pisze "Rz", poseł teraz tłumaczy, że "apelowało o to wiele środowisk katolickich, a on chciał tylko, "by Sejm przyjął uchwałę wzywającą do tego".

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Wrz 2010r. 21:16  
A czy ktoś zauważył, że tych krzyżowych czopów wcale nie ma tak dużo tylko tak głośno wrzeszczą?
A co do wyborów, to nie ma co pierdolić tylko iść na wybory i głosować tak by PISów nie było wielu.

Heruur; SG-1, SG Atlantis, SG Univerese, Hatak Group, Orion-Tokra.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Wrz 2010r. 22:45  
3.Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną.

k...a
rekonoracja na Jasnej Górze

teraz beda sie mochery modlic do kawałka samolotu !!!

szlak by to trafił ...
zmienie wiare chyba ...

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Wrz 2010r. 22:53  
Władze PiS rozwiązały stuktury partii w okręgu gdańskim‎

hahaha

bo teraz beda zajefajni ludzie ci z pod Krzyża !

męczennicy !!!

tak sie Etaty robi !

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Wrz 2010r. 23:17  
i na koniec
śmiem twierdzic , jesli Jarek bedzie swirował, jak świruje !
To sam dostanie wilczy bilet z partii !!!

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 5 Wrz 2010r. 17:13  
i co mochery PISowcy ??

łyso wam ???

wstyd !!!!

nikt sie juz nie wypowie ?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 5 Wrz 2010r. 20:18  
nie:-)))))

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Paź 2010r. 10:38  
słyszałem przed kościołem, że są plany postawienia pomnika L. Kaczyńskiego w Stalowej Woli, czy to prawda ?

w radiu Maryja Jarosław Kaczyński zapowiedział, że powinno się postawić pomniki. Prezes PiS porównał sprawę powszechnego upamiętnienia ofiar katastrofy do pomników ks. Jerzego Popiełuszki.

Czy po dojściu do kolejnej władzy radnych PiS i ludzi z tej partii w Stalowej Woli powstanie taki pomnik? bo wiemy jakie tu jest środowisko sekciarskie tej partii.

Ten prezydent niczym się nie zasłużył dla Polski, to nie jest mąż stanu.

>>>>

Za upamiętnieniem ofiar katastrofy smoleńskiej w całym kraju opowiedział się Jarosław Kaczyński. - Ja wierzę, że tak będzie - przekonywał prezes PiS, który udzielił obszernego wywiadu w Radiu Maryja.

Prezes PiS porównał sprawę powszechnego upamiętnienia ofiar katastrofy do pomników ks. Jerzego Popiełuszki. Jak przypomniał, w pierwszych latach po śmierci kapłana nie było żadnego, a obecnie można je napotkać w całym kraju.

- Powinniśmy to uczcić i to nie tylko w Warszawie ale to powinno być uczczone w całym kraju. Ja wierzę, że tak będzie - podkreślił Kaczyński.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Paź 2010r. 11:36  
mam nadzieję ......że na robieniu pomników też można zarobić. A czy to będzie ze składek babinek czy z dopłat z budżetu miasta nie ma żadnego znaczenia . Będzie mniej na przedszkola .

Ataki rasistowskie są częścią życia w wielkim mieście.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Paź 2010r. 11:44  
Nie lepiej w różnych częściach miasta postawić symboliczne figurki/pomniczki (żeliwne, stalowe, brązowe..) tego co nas wyróżnia w Polsce i świecie (podobnie jak wrocławskie krasnale)?
Ja proponuje rowerki umiech

Nie jestem jedną z biegających, walczących mrówek. Jestem mrówkojadem
Prywatna wiadomość 

1 2 »

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »