|
![]() |
|
Witam. Mam taki problem. Kupilem aparat fotograficzny w sklepie MEDIAMARKT i podczas zakupu sprzedawca powiedzial ze w ciagu 5 dni moge ten aparat oddac jezeli mi nie bedzie odpowiadal.
Po 2godzinach przyjechalem oddac ten aparat bo mi sie nie podobalo ze on ma baterie a nie akumulatorek, i wtedy sprzedawca powiedzial ze nie moze tego przyjac, bo takie ma jakies przepisy. Ten aparat byl ostatni z wystawy(wiem ze przy zakupie ostatniego produktu sa jakies znizki) i zadnej znizki nie mialem. Chcialem rozmawiacv z kierownikiem to powiedzieli ze kierownika nie ma. Na paragonie pisze ze kolor aparatu brazowy a Ja mam szaro czarny. Jak to zwrocic ten aparat i odzyskac kase?????????????? PS. Ten co sprzedal ten aparat juz potem nie przyszedl wyjasniac sprawy tylko gdzies tam siedzial a inni bzdety wciskali z glupim smiechem. CO mam zrobic teraz??????????????????? Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze tez juz ku.... musze!!!! |
|
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze tez juz ku.... musze!!!! |
|
|
![]() |
|
niech Ci dadzą "na piśmie", że nie chcą tego przyjąć - podpis, pieczątka jeśli by się wzbraniali? wezwałbym policję i niech spisuje protokół, to powinno wystarczyć, ale jeśli trafisz, że będą dalej kombinować? to z takim pisemkiem zostaje iść do urzędu ochrony konsumenta. (w Stalowej chyba jest siedziba)
Tak mi się wydaje? chyba aktualne : http://powiatstalowa.bip.pl/ CYTAT Zadania Powiatowego Rzecznika Konsumentów, urzędy i organizacje zajmujące się prawami konsumenta
Gdzie można uzyskać poradę? Jak i gdzie dochodzić swoich praw konsumenckich? (Informacja dla konsumentów powiatu stalowowolskiego) 1.Powiatowy Rzecznik Konsumentów – Starostwo Powiatowe w Stalowej Woli ul. 1 Sierpnia 12, III piętro, p. 313, tel. 843-36-60. Zadania rzecznika to: - udzielanie bezpłatnych porad prawnych i informacji w zakresie ochrony interesów konsumentów, - prowadzenie edukacji konsumenckiej, - występowanie do przedsiębiorców w sprawach ochrony praw i interesów konsumentów, - współdziałanie z właściwymi miejscowo delegaturami Urzędu, organami Inspekcji Handlowej oraz organizacjami konsumenckimi, - wykonywanie innych zadań określonych w ustawie lub w przepisach odrębnych. Zadania rzecznika określa ustawa z dnia 15 grudnia 2000 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U. Nr 122 poz. 1319 z późn.zm.) I w ciekawych czasach żyć nam przyszło - niestety, konserwatystą jest ten kto woli kobiety. Pozdrawiam myślących. |
|
|
![]() |
|
Prawo zwrotu do 7 dni przysługuje tylko jeśli zakup był dokonywany poza lokalem przedsiębiorstwa lub jeśli jakiś regulamin firmy do jakiejś usługi tak stanowi (jak ktoś chce powiedzieć, że przysługuje zawsze i wszędzie niech najpierw poczyta stosowny zapis w przepisach prawa), możliwość zwrotu w zwykłym sklepie to rodzaj uprzejmości ze strony sklepu. Więc jeśli najpierw ci powiedział, że możesz zwrócić, a potem nie chce przyjąć, to gość niestety cię wyruchał. A policja nie ma tu za wiele do rzeczy, przepisy wynikają z prawa cywilnego, a nie karnego i jak nie masz świadków, to cię panowie funkcjonariusze zleją.
|
|
|
![]() |
|
na zwrot towaru zakupionego w necie jest 10 dni, a tak to wola sprzedawcy, jezeli mowil ci o tych 5 dniach obadaj, na swistku ktory podpisywales czy cos tam bylo w ustaleniach wewnetrznych sklepu o zwrocie, do rzecznika praw konsumenta mozna skoczyc i tak jak kafarek anpsial fajnie jakbys mial cos na swistku, ze nie chcieli tego przyjac jakbys dalej chcial ciagnac
btw aparat na baterie lepszy jest niz na akumulator ;] |
|
|
![]() |
|
Oczywiście filek ma rację, 10 dni
![]() ![]() Edit: to Mediamarkt czy Mediaexpert w Centrum? |
|
|
![]() |
|
zeby nie bylo ja sie absolutnie nie znam ale tak tego bym sie czepil, pobadaj to :]
http://www.prawn(...)nolicony CYTAT Art. 3. 1. Sprzedawca dokonujący sprzedaży w Rzeczypospolitej Polskiej jest obowiązany udzielić kupującemu jasnych, zrozumiałych i niewprowadzających w błąd informacji, wystarczających do prawidłowego i pełnego korzystania ze sprzedanego towaru konsumpcyjnego. W szczególności należy podać: nazwę towaru, określenie producenta lub importera, znak zgodności wymagany przez odrębne przepisy, informacje o dopuszczeniu do obrotu w Rzeczypospolitej Polskiej oraz, stosownie do rodzaju towaru, określenie jego energochłonności, a także inne dane wskazane w odrębnych przepisach. 2. Informacje, o których mowa w ust. 1, powinny znajdować się na towarze konsumpcyjnym lub być z nim trwale połączone, w przypadku gdy towar jest sprzedawany w opakowaniu jednostkowym lub w zestawie. W pozostałych przypadkach sprzedawca jest obowiązany umieścić w miejscu sprzedaży towaru informację, która może zostać ograniczona do nazwy towaru i jego głównej cechy użytkowej oraz wskazania producenta lub importera. 3. Sprzedawca jest obowiązany zapewnić w miejscu sprzedaży odpowiednie warunki techniczno-organizacyjne umożliwiające dokonanie wyboru towaru konsumpcyjnego i sprawdzenie jego jakości, kompletności oraz funkcjonowania głównych mechanizmów i podstawowych podzespołów. nabazgraj cos na szybko, pocytuj te artykuly, powiedz ze cie niedoinformowali o sprzecie, pozniej ze wprowadzili w blad ze zwrotem, haslo dla przyciagniecia klientow ze zwrotem w 5 dni jest stosowane w calej sieci i jest powszechnie znane, ze chcesz regulamin sklepu, na koniec ze sie kolor z paragonem nie zgadza, a rzecznik aby prowadzic dalsze czynnosci chce miec na pismie odmowe przyjecia, opierdol kogos to kierownik sie znajdzie, tamtemu powiesz ze chcesz napisac na niego skarge wyzej i moze poleci zwrot ;] |
|
|
![]() |
|
Ten sklep to MEDIAMARKT w Mielcu
Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze tez juz ku.... musze!!!! |
|
|
![]() |
|
- ano prawa się zmieniły...niestety
przydałby się świadek, że obiecali możliwość zwrotu http://prawa-konsumenta.wieszjak.pl/prawa-konsumenta/84067,Zwrot-towaru.html I w ciekawych czasach żyć nam przyszło - niestety, konserwatystą jest ten kto woli kobiety. Pozdrawiam myślących. |
|
|
![]() |
|
jest jeden mały problem nie ma w mielcu sklepu nie dla idiotów, chodzi mi o "Mediamarkt" najbliżej taki sklep w rzeszowie, po drugie nie mają obowiązku przyjąć Ci towaru.
|
|
|
![]() |
|
CYTAT jest jeden mały problem nie ma w mielcu sklepu nie dla idiotów, chodzi mi o \"Mediamarkt\" najbliżej taki sklep w rzeszowie, po drugie nie mają obowiązku przyjąć Ci towaru. To widze kolego ze Mielca nie znasz. Mediamarkt jest z tylu za sklepem tesco. Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze tez juz ku.... musze!!!! |
|
Dołączył: 4 Sie 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
|
|
|
![]() |
|
A na pewno wiesz gdzie kupowałeś? Nie był to przypadkiem Market Media Expert?
|
|
|
![]() |
|
|
|
|
![]() |
|
Powiatowy Rzecznik Konsumentów:
http://stalowowolski.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=104:powiatowy-rzecznik-konsumentow-&catid=36:wydziay-starostwa&Itemid=81 |
|
|
![]() |
|
jednak ich hasło reklamowe ma w sobie pewne przesłanie - mogą z klienta zrobić idiotę.
![]() |
|
|
![]() |
|
RNI nie wie że Media Expert to prawie Media Markt !!!!!
bububububuubuubub hahahah |
|