NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »
«« « ... 3 4 5 6 7 8 9 ... » »»
Obrońcy krzyża ;),
ff
Wysłany: 26 Sie 2010r. 15:49  
CYTAT
i znowu odezwał się nauczyciel Andrzejek pouczający innych w formie wypowiedzi mongolsko-polskiej. tym razem użył słowa \"przesunąć\". Andrzejku, przesunąć w prawo? w lewo, 5 metrów?
Nas ucony POwiacku, mówi się PRZENIEŚĆ.

To chyba zależy, czy będzie niesiony, czy przesuwany.

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 26 Sie 2010r. 15:49  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Sie 2010r. 20:18  
A może by go po prostu przestawić? hmm a może by go przetransportować? A może postawić drugi?

Homo res sacra homini /Człowiek człowiekowi świętością/
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Sie 2010r. 23:02  
Kłócimy się, marnując czas, pieniądze, energię.Pomnik?Obelisk?Tablica?Krzyż? Powązki?Jeden telefon D.Tuska do V.Putina i decyzja

Robimy tyle zamieszania. A wystarczyłby jeden telefon pana premiera Donalda Tuska do Vladimira Putina, premiera Rosji z pytaniem;
1.Czy możemy zbudować na terenie Polski ten pomnik Sp Prezydentowi Lechowi Kaczyńskiemu i pozostałym 95 ofiarom "katastrofy"? /Panie premierze! Broń Boże!, b.proszę nie pisać tylko katastrofy w cudzysłowie!/

2.Jeśli wyrazi pan zgodę, to w jakiej formie i gdzie możemy to zrobić?
A przy okazji poproszę też o łaskawość i akceptację naszego autorskiego zamysłu wzniesienie pokażnego monumentalnego pomnika ku czci Waszych żołnierzy poległych w walce z reakcyjnym wojskiem polskim po wyzwoleńczym wkroczeniu 17 września 1939r. na tereny zachodniej Ukrainy I Białorusi zaanektowane i bezprawnie administrowane po pokoju wersalskim.
Pragnę zapewnić, że nasi zaufani artyści, architekci oraz odlewnicy są gotowi wykonać to dzieło wdzięczności i ustawić je na wskazanym przez pana miejscu w dniu 17 września 2010r. oraz, że karygodne bezczeszczenie z Ossowa nigdy więcej się już nie powtórzy!
Czy to nie prostsze rozwiązanie?!
Bez awantur, przepychanek, spokojnie i kulturalnie.
Europa!

umiech

ps. i trafny komentarz: Oni badają czy ten naród ,a właściwie większościowy elektorat w narodzie już jest dostatecznie durny . Nie mogą się doczekać naturalnego zgonu oszołomstwa. A tak z ciekawości czy jest znany Panu przypadek by napadnięty naród stawiał pomniki najeźdzcom? Bo pomniki swojej wielkości jakie stawiał agresor w podbitym państwie zapewne istnieją. To może te platfusomatołki to emanacjia zaborców?

I w ciekawych czasach żyć nam przyszło - niestety, konserwatystą jest ten kto woli kobiety. Pozdrawiam myślących.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Sie 2010r. 23:19  

Obrazek

To samo u nas na osiedlu Młodynie, zajeli miejską działkę i chcą kościół.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Sie 2010r. 07:22  
thorongil to tak jak ty, lepiej ci?? I tak nie chodzi o usunięcie tylko o przesunięcie/przeniesienie. To i tak nie zmienia faktu, że pis i ta cała marcelinda81 mija się z prawdą:-))))

Nie Andrzejku, to nie jak u mnie. Rozumiem, iż przypisywanie innym swoich cech jest pewną formą usprawiedliwienia swojej reakcji. Spoko Andrzejek, wyładuj się, zrelaksuj umiech

A co do formy to cóż, widocznie u Ciebie np przesuwa się książkę z pokoju do pokoju. Wg Ciebie to dwa takie same wyrazy o tym samym znaczeniu, no gratuluje może i tak jest w mongolsko-polskim :]

Cinocenty
A może by go po prostu przestawić? hmm a może by go przetransportować? A może postawić drugi?

bzyk To chyba zależy, czy będzie niesiony, czy przesuwany.

A może odrobicie zaległości, niedługo rok szkolny zacznie się. Dobrze byłoby wiedzieć ciut więcej niż dzieci z podstawówki, a mianowicie kiedy używamy jakiej formy. Nie wspomne już o czytaniu ze zrozumieniem czy słuchaniu wypowiedzi np Pana Komorowskiego, czy podpisanego uzgodnienia między zainteresowanymi stronami odnośnie Krzyża.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Sie 2010r. 08:27  
http://motoryzacja.interia.pl/news/smierc-na-krzyzu,1523451

Do wszystkich obroncow:
Robicie profanacje! nie szanujecie symboli katolickich a to bardzo zle zrozumcie ze krzyz jest jednym z wazniejszych symboli Kosciola i powienien zaslugiwac na najwyzszy szacunek w kosciele!Stojac przy drodze nigdy nie bedzie tak respektowany, a moze byc (jak powyzej) przyczyna tragedii!!! Skupiacie sie na aferach a to nie o to chodzi....Bardzo zaluje ze tacy ludzie jak wy nazywaja sie katolikami to niegodne! Katolik nie traktuje w ten sposob symboli.

I\'d rather be hated for who I am, than loved for who I am not.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Sie 2010r. 11:00  
Do wszystkich obroncow:
Robicie profanacje! nie szanujecie symboli katolickich a to bardzo zle zrozumcie ze krzyz jest jednym z wazniejszych symboli Kosciola i powienien zaslugiwac na najwyzszy szacunek w kosciele!Stojac przy drodze nigdy nie bedzie tak respektowany, a moze byc (jak powyzej) przyczyna tragedii!!! Skupiacie sie na aferach a to nie o to chodzi....Bardzo zaluje ze tacy ludzie jak wy nazywaja sie katolikami to niegodne! Katolik nie traktuje w ten sposob symboli.

A jak nazywa się ten co profanuje nie będąc katolikiem albo będąc, bo przeciez i tacy są? Jak nazywaja się np Ci na tym forum którzy dla jaj umieszczają róznego rodzaju interpretacje krzyża jako symbolu wiary chrześcijańskiej?

a moze byc (jak powyzej) przyczyna tragedii!!!

tak, tak, zasypmy jeszcze rowy melioracyjne bo też mogą stać się przyczyną tragedii, co jeszcze, drzewa wyciąć? niektóre domostwa stoją blisko drogi, wyburzyć, a co....

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Sie 2010r. 12:06  

"Rozsądnie myślący ludzie

nie chcą krzyża przed Pałacem"

Rzecznik Episkopatu Polski Józef Kloch uważa, że kaplica w Pałacu Prezydenckim jest odpowiednim miejscem na przeniesienie krzyża z Krakowskiego Przedmieścia. - Chyba nikt z rozsądnie myślących ludzi nie chce krzyża przed Pałacem - ocenił w Poranku T V N 24 ks. Kloch.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Sie 2010r. 17:07  
Do thorongil :
Oczywiscie i niezaprzeczalnie istnieje sporo ludzi ktorzy uwazaja sie za katolikow i robia profanacje, ale mowa tu o konkretnych dzialaniach pod palacem prezydenckim. Harcerze wyraznie powiedzieli ze krzyz mial byc miejscem czuwania i skladania wiencow przed palacem na czas zaloby narodowej. A czym jest teraz? wszyscy wiemy- przedmiot sporu i non stop klotnia. Ja mam tylko jedno pytanie? O co chodzi tym ktorzy tam stoja? Ludziom, ktorzy zgineli nalezy sie pamiec i szacunek, nalezy sie za nich pomodlic tyle...na tym polega wiara stawianie pomnika czy krzyza nikomu nie pomoze, niczego nie zmieni a jak widac moze jeszcze sklocic tych co zyja na ziemii. Jakby nasz Papież żyl nigdy by do tego nie doprowadzil bo zalezalo mu na zgodzie przede wszystkim.

Co do wypadku to sie zgadza ze wszystkiego nie da sie usunac, ale nie chodzi tylko o to ze krzyz mialby stanowic przeszkode, jak juz wspomnialam wszedzie nalezy mu sie szacunek. A powiedz mi czy ludzie ktorzy stawiaja krzyz zastanawiaja sie co sie potem z nim stanie, przeciez stoi przy drodze, zakurzony , czasmai wogole zapomniany ile jest takich krzyzy ktore sa kompletnie zaniedbane? Rozumiem ze sa ludzie ktorzy uwazaja to za przejaw wiary, ale szkoda ze nie mysla o konsekwencjach.

I\'d rather be hated for who I am, than loved for who I am not.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Sie 2010r. 17:44  
CYTAT

A może odrobicie zaległości, niedługo rok szkolny zacznie się. Dobrze byłoby wiedzieć ciut więcej niż dzieci z podstawówki, a mianowicie kiedy używamy jakiej formy

No to może wytłumacz nam maluczkim, kiedy jakiego znaczenia się używa krynico wiedzy.

Może kup parę książek albo chociaż idź do biblioteki...
Wyobraź sobie, jeśli potrafisz, że są w Stalowej ludzie, którzy posiadają w domach coś takiego jak księgozbiór i potrafią z niego korzystać.
Przesuwać - sprawdź w słowniku języka polskiego - PWN wyd, VIII 1989r str.658 w zn.1 a potem uruchamiaj swój "intelekt"
Wiesz co to jest słownik?
Krzyż można przesunąć jak na przykład deskę czy też dwie deski zbite ze sobą. Trudno ci jest to sobie wyobrazić? Niektórzy maja z tym kłopoty. To mogą być geny.
Ale to już nie moja wina.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Sie 2010r. 19:13  
CYTAT
Thorogil: A może odrobicie zaległości, niedługo rok szkolny zacznie się.

e tam niedługo Matki Boskiej Pieniężnej to się o rozum pomodlę i za ciebie też umiech

Homo res sacra homini /Człowiek człowiekowi świętością/
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Sie 2010r. 19:54  
A czym jest teraz? wszyscy wiemy- przedmiot sporu i non stop klotnia.

Żeby była kłótnia muszą byc dwie strony, umknęła jedna?

No to może wytłumacz nam maluczkim, kiedy jakiego znaczenia się używa krynico wiedzy.

Może kup parę książek albo chociaż idź do biblioteki...
Wyobraź sobie, jeśli potrafisz, że są w Stalowej ludzie, którzy posiadają w domach coś takiego jak księgozbiór i potrafią z niego korzystać.
Przesuwać - sprawdź w słowniku języka polskiego - PWN wyd, VIII 1989r str.658 w zn.1 a potem uruchamiaj swój "intelekt"
Wiesz co to jest słownik?
Krzyż można przesunąć jak na przykład deskę czy też dwie deski zbite ze sobą. Trudno ci jest to sobie wyobrazić? Niektórzy maja z tym kłopoty. To mogą być geny.
Ale to już nie moja wina.

Po co mam iśc do biblioteki, żeby przesuwac ksiązki albo słownik jak Ty? Ty przesuwasz, a każdy normalny przynosi albo przenosi z miejsca na miejsce. Nie słyszałem aby w jezyku polskim ktoś przesuwał np przedmioty kultu w procesjach. Może w słowniku PWN wyd, VIII 1989r str.658 w zn.1 o tym pisze? :]No widac masz problem z rozróeniem kiedy stosuje się dane słowo, nawet słownik nie pomógł Ci. Może nie bierz do rąk kaiązek ktorych nie rozumiesz.

"Jest nam przykro, że uzgodniona wcześniej uroczystość poświęcenia i przeniesienia krzyża do Kościoła Akademickiego św. Anny nie mogła się odbyć".

fragment wspolnego oświadczenia:
Kancelaria Prezydenta RP
Kuria Metropolitalna Warszawska
Duszpasterstwo Akademickie
Związek Harcerstwa Polskiego
Związek Harcerstwa Rzeczypospolitej

Widzisz my to mamy w genach, a tobie nawet podstawówka nie pomogła. Jak masz dalej wątpliwości to mogę wkleic ci jeszcze wywiad dla Wyborczej, wp.pl, oświadczenie abp Nycza itd itd. Ale co tam, Ty masz słownik PWN :]

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Sie 2010r. 20:13  
CYTAT

Po co mam iśc do biblioteki, żeby przesuwac ksiązki albo słownik jak Ty? Ty przesuwasz, a każdy normalny przynosi albo przenosi z miejsca na miejsce. Nie słyszałem aby w jezyku polskim ktoś przesuwał np przedmioty kultu w procesjach. Może w słowniku PWN wyd, VIII 1989r str.658 w zn.1 o tym pisze? :]No widac masz problem z rozróeniem kiedy stosuje się dane słowo, nawet słownik nie pomógł Ci. Może nie bierz do rąk kaiązek ktorych nie rozumiesz.

A wiesz co to biblioteka?
Krzyż przedmiotem kultu? A co to jest krzyż. Czyjego kultu? A dlaczego nie ryba jak pierwszych Chrześcijan? Ma jakieś szczególne własności? Potafi latać, gadać, analizować fakty - no dobra - potafi pływać, o ile gęstość tego z czego jest zrobiony jest niższa od gęstości tego w czym pływa. To PRZEDMIOT, dwie deski zbite pod dowolnym kątem, ktróry można przesunąć. Jak nie wierzysz to spróbuj. Nie bój się, w piekle jest ciekawiej - sami znajomi.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Sie 2010r. 22:39  
Jak nie wierzysz to spróbuj. Nie bój się, w piekle jest ciekawiej - sami znajomi.

Fajnie będzie stać w kotle na głowie biskupa, bzyku a jak z bzykaniem w piekle .

Pogodzę Was Panowie, można jeszcze to wysadzić np.dynamitem syntexem.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 27 Sie 2010r. 23:02  
CYTAT
Fajnie będzie stać w kotle na głowie biskupa, bzyku a jak z bzykaniem w piekle

A jak myślisz? Gdzie wylądują "panienki" ?
Może być piekielnie "NIEBIAŃSKO".
Chociaż nie zmierzone są wyroki bokie. Gorzej będzie, kiedy dostaną skierowania do nieba.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 28 Sie 2010r. 20:40  
A wiesz co to biblioteka?

Tak, to miejsce gdzie przesuwasz książki (nie mylic z czytaniem, a już koniecznie ze zrozumieniem tekstu) :]

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 29 Sie 2010r. 01:40  
thorongil doskonale wiesz o co chodzi. Taki jesteś zasadniczy, a na kłamstwo nie zwracasz uwagi. Wszystkie pisdy twierdzą, że Komorowski chce usunąć krzyż i że to zapowiedział tylko nie wiedzą kiedy. Mówił o przeniesieniu. A ty jak ta małpa uprzesz się na coś i drążysz do znudzenia. rzygać się chce.

"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 29 Sie 2010r. 21:07  
Tak doskonale wiem o co chodzi, a mianowicie "przeniesienie", nie "usunięcie", nie "przestawienie" itd Aby to zrozumiec nie potrzebuję wyzwisk pod adresem innych.
A generalnie chodzi o to że od stycznia koszty utrzymania 4 osobowej rodziny wzrosną o 600 zł miesięcznie i Komorowski dobrze o tym wie, dlatego Krzyż, a raczej to co wokół się niego dzieje jest mu potrzebne.

Małpa? Sorki, może Ty pochodzisz od małpy, ale pozwolisz, że ja będę uważał się za stworzonego na obraz Boga :]

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 29 Sie 2010r. 23:24  
Tak doskonale wiem o co chodzi, a mianowicie \"przeniesienie\", nie \"usunięcie\", nie \"przestawienie\" itd Aby to zrozumiec nie potrzebuję wyzwisk pod adresem innych.
A generalnie chodzi o to że od stycznia koszty utrzymania 4 osobowej rodziny wzrosną o 600 zł miesięcznie i Komorowski dobrze o tym wie, dlatego Krzyż, a raczej to co wokół się niego dzieje jest mu potrzebne.

Małpa? Sorki, może Ty pochodzisz od małpy, ale pozwolisz, że ja będę uważał się za stworzonego na obraz Boga :]

Szkoda mi Cię owocu Boskiej twórczości. Nie boisz się, że gromy z nieba na Ciebie polecą za takie pieprzenie?:-))
Temat był o krzyżu ale co tam, warto dodać coś od siebie.
Może wyjaśnisz skąd te 600 złotych od stycznia na 4 osobową rodzinę czyli 150 na osobę? Na jakiej podstawie to wyliczyłeś?

"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 29 Sie 2010r. 23:49  
Andrzejek napisał:
CYTAT
Szkoda mi Cię owocu Boskiej twórczości.

Andrzejek, muszę ci powiedzieć, że nie przeszkadza mi twoje pochodzenie od małpy. Wiesz, jestem bardzo tolerancyjny.
LOL

A B O R C J A - holokaust nienarodzonych. WOLNOŚĆ NIE OZNACZA, ŻE MNIE WOLNO WSZYSTKO A TOBIE NIC!!!
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Sie 2010r. 00:09  
CYTAT
CYTAT
Szkoda mi Cię owocu Boskiej twórczości.

Andrzejek, muszę ci powiedzieć, że nie przeszkadza mi twoje pochodzenie od małpy. Wiesz, jestem bardzo tolerancyjny.
LOL

kolejny mocarz, któremu czytanie sprawia trudność:-)))) i przypisuje innym nie ich słowa:-)))) Skoro ja od niej pochodzę to ty też (mała litera celowo) innej możliwości nie ma:-))))

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Sie 2010r. 08:59  
Mnie na religi uczono prochem jesteście w proch się obrucicie.
W pierwszy rozdzial STWORZENIE SWIATA to tam Pan Bóg zrobił Adama z ziemi a Ewe z zebra Adama.

Czyli na początku był Adam i Ewa.
Potem jakoś takoś poszło tata z mama, syn z mamą, tata z córką, brat z siostrą, siostra z małpą i jakoś to się kręci do dzisiaj.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Sie 2010r. 10:35  
List o powołaniu Komitetu Społecznego na rzecz budowy pomnika Lecha Kaczyńskiego i 95 ofiar katastrofy pod Smoleńskiem

Warszawa, 14 sierpnia 2010 r.

10 kwietnia 2010 roku w katastrofie w Smoleńsku w czasie podróży do Katynia zginął prezydent RP Lech Kaczyński, Jego małżonka Maria, ostatni Prezydent RP na uchodźctwie Ryszard Kaczorowski i 93 inne osoby, w tym wybitni przedstawiciele naszego życia publicznego i społecznego, wśród nich jedna z głównych postaci Solidarności Anna Walentynowicz.

Sprawa uczczenia pamięci Lecha Kaczyńskiego i innych ofiar katastrofy a także miejsce gdzie dziś jest im oddawany w Warszawie hołd stało się po oświadczeniu Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego przedmiotem sporu. Sporu tego nie rozwiąże przeprowadzone w tajemnicy przed opinią publiczną umieszczenie tablicy pamiątkowej w murze pałacu prezydenckiego. Tego rodzaju tablic jest w Warszawie co najmniej setki i nie można w najmniejszym stopniu uznać tej formy uczczenia pamięci ofiar, pomijając nawet już jej pokątny charakter, za właściwy, odpowiadający randze wydarzenia które Sejm i Senat określiły jednomyślnie jako największą tragedię polską po 1945 roku [...].

prof. dr hab. Włodzimierz Bernacki

Pełna treść listu z listą osób popierających: www spolecznykomitetbudowypomnika pl

I w ciekawych czasach żyć nam przyszło - niestety, konserwatystą jest ten kto woli kobiety. Pozdrawiam myślących.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Sie 2010r. 17:12  
Szkoda mi Cię owocu Boskiej twórczości. Nie boisz się, że gromy z nieba na Ciebie polecą za takie pieprzenie?:-))
Temat był o krzyżu ale co tam, warto dodać coś od siebie.
Może wyjaśnisz skąd te 600 złotych od stycznia na 4 osobową rodzinę czyli 150 na osobę? Na jakiej podstawie to wyliczyłeś?

Masz rację temat był o krzyżu dlatego takim jak Ty należy zwracać uwagę na ich małpie figle typu "przestawić". Rozumiem że dostajesz małpiego rozumu kiedy ktoś obnaża np twoj mogolsko-polski, ale faktom nie da się zaprzeczyć.
Masz Andrzejek rodzinę? Chyba nie bardzo, skoro nie umiesz policzyć o ile wzrosną choćby ceny.
Co do owoców to proponuję Ci bananka na dobranoc, tylko go nie posuwaj, o przepraszam, przesuwaj :]

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Sie 2010r. 21:10  
Masz rację temat był o krzyżu dlatego takim jak Ty należy zwracać uwagę na ich małpie figle typu "przestawić". Rozumiem że dostajesz małpiego rozumu kiedy ktoś obnaża np twoj mogolsko-polski, ale faktom nie da się zaprzeczyć.
Masz Andrzejek rodzinę? Chyba nie bardzo, skoro nie umiesz policzyć o ile wzrosną choćby ceny.
Co do owoców to proponuję Ci bananka na dobranoc, tylko go nie posuwaj, o przepraszam, przesuwaj :]

thorongil baranku przypieprzasz się do głupiego szczegółu. Też mogę zaproponować ci bananka tylko uważaj żeby cię nie posuną:-)) Mondziole...... Nie pozdrawiam.

A co do podwyżek?

Mam rodzinę. Potrafię policzyć ile wzrosną ceny ale nie wychodzi mi to na 150 od osoby:-))) może dasz przykład co tak bardzo zdrożeje?

Prywatna wiadomość 

«« « ... 3 4 5 6 7 8 9 ... » »»

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »