|
|
|
edzio naprawde bardzo smieszne , a moze sam zaczniesz od siebie i przywrocisz mozg na swoje miejsce
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A może Ty z Prawdziwkiem przestaniecie pieprzyć? Kto wam zamknie którąś z ulic albo wyburzy lidera w StW? Straciłeś kontakt ze swoim mózgiem chyba bezpowrotnie...
|
|
~~zazak | |
|
|
CYTAT Nie w tym rzecz, że oczekuje drugiego Lublina. Mieszkalam w dwóch miastach nawet mniejszych od Stalowej, ale one miały jakąś infrastrukturę przemyślaną jakieś centrum choćby skwerek wokół fontanny. A tu wszystko wygląda jakby powstalo z przypadku. fontanna to nawet latem nawet nie działa. Szeroka trasa przez środek i targowisko koło dworca pks jak na typowej wiosce, a to przecież 80 tys miasto. A co Ty masz w Tym Lublinie? Deptak przez starówkę i tyle. Reszta lublina niczym się praktycznie nie różni od Stalowej. Bloki i bloczki. Tyle że chodniki bardziej dziurawe. Zylem tam pare lat i jest kicha jak cholera. A zejdz z tego deptaka na kilka dziesiat/kilkaset metrow. Albo zobaczysz rozpierdziel tylko ze w starych kamienicach, albo obszczane obdrapane mury. A w jakich to miasach mniejszych wacpana zyla/mieszkala? |
|
|
~~Ania | |
|
|
CYTAT Ludzie tu są porosyu okropni niemili jacyś nigdzie nie spotkałam się z takim wysypem, wybaczcie, buractwa. Takich ludzi jak w Stalowce to ja nigdzie w Polsce nie spotkałam. Potwierdzają to też moi znajomi. Jak trafiasz na buraków to może masz taki wygląd i takich przyciągasz? |
|
|
|
|
|
CYTAT Jak trafiasz na buraków to może masz taki wygląd i takich przyciągasz? haahaaha, dobre! :bravo: |
|
|
|
|
Edzio, mało wiesz. Wychyl głowę poza jagodowy gród, to zobaczysz, że można. Chociażby w pobliskim Rzeszowie wyburzono nie taki budynek. A zamknięcie drogi? A cóż to takiego? Okulickiego to ani krajowa, ani wojewódzka, tylko miejska droga i jak najbardziej można z niej zrobić ślepą. Jeśli ten Lublin został przywołany to główny deptak miasta, czyli Krakowskie Przedmieście też kiedyś było ruchliwą drogą. Skoro w 400 tysięcznym mieście można to w 65 tysięcznej dziurze nie da się?
|
|
~~hate eternal | |
|
|
CYTAT Też racja, no ale czego się spodziewać po tak młodym i jak by nie było, małym mieście? Drugiego Lublina nie można oczekiwać więc ja zupełnie nie rozumiem tego rozczarowania. A jak wielkomiejska pani chce czegoś podobnego to znajdzie w Rzeszowie, to wciąż dobrze rozwijajęce się miasto. Uzgodnijmy jedno - Rzeszów i Lublin to zadupia jak Białystok i Suwałki. I bez bzdurzenia o liczbie mieszkańców proszę, mentalność ta sama - zamiary wielkomocarstwowe gdy w ogródku własnym gnojówki po kolana... A Stalowa Wola jest piękna, ale... wyludnia się. I cóż się dziwić? Nie za wiele ma do zaoferowania. |
|
|
~~hate eternal | |
|
|
CYTAT Mniej niż 70tys. i budowane w latach PRL, a wtedy zbyt wielu estetów wśród planistów nie było. Fakt, że budy przy MDKu można by wywalić i lepiej zagospodarować teren, ale nie ma co wrzucać całego lamentu do jednego worka razem z buractwem, bo jak już pisałem, w Lublinie samej arystokracji też nie uświadczymy. Brawo, brawo. Historia własnego miasta na 2 ------ Pragnę przypomnieć, że spora część miasta jest z przedwojnia A co do czasów PRL - przejdź się po zachodniej Europie (o wschodniej nie wspominam, bo zaraz jakiś pacan zacznie tu krytykować Rosjan) i zobacz czy dzielnice przemysłowe budowane w drugiej połowie XX wieku tak bardzo się różnią od stalowowolskich wieżowców i bloków. Potem pitol o estetyce architektów PRL - była dokładnie taka sama jak w Deutschlandzie, UK czy Francji. A buraki były, są i będą zawsze i wszędzie. Nasz łez padół musi być w komplecie |
|
|
~~hate eternal | |
|
|
CYTAT CYTAT Same blokowiska, asfalt i kościoły. Nie ma starego miasta Wybacz, Stalowa Wola ma 70 lat, Lublin prawie 700 lat - więc powiedz mi, jakim k***a cudem Stalowa Wola ma nie mieć blokowisk i asfaltów? Skąd mamy mieć kamienice, zabytki itp? Dużo kościołów? 1. Przy \\\\\\\"granicy\\\\\\\" z Niskiem 2. Bazylika (poświęcona przez J.P.II) 3. Floriana (zabytek - w 1802 roku wybudowany. 1943 przeniesiony do Stalowej - wiadomo - nie to co kościoły w Lublinie :]) 4. Opatrzności Bożej (za Hotelem Stal) 5. Trójcy Świętej (koło cmentarza) 6. Klasztor Kapucynów (1740) 7. Kościół pw. Matki Bożej Szkaplerznej w Rozwadowie Jak na takie miasto - wystarczająco :] wszystkie kościoły są w miarę daleko od siebie więc jest \\\\\\\'git\\\\\\\' :] Z topografią nie najlepiej... A co z małym kościółkiem na Hutniku II? A co z mycką na JP II?? A co z kaplicami na komendach?? |
|
|
~~hate eternal | |
|
|
CYTAT Kraków owszem ale np jak byłem we Wrocławiu to jakoś droga na rynek główny przypominała mi przechadzkę po zatorzu - brzydkie, brudne bloki/kamienice - jakoś bez wrażenia W sumie było wtedy też parę remontów ale nie sądzę, żeby aż tak obniżyło to uroki miasta ale co jak co - Kraków wymiata Obecnie Wrocław jest bardziej estetyczny niż gróg Kraka. Ale to ocena subiektywna - sam skiknij i oceń. |
|
|
|
|
|
nie wiem jacek298 co masz w główce :] piszesz(na innym temacie), że nie mieszkasz/nie mieszkałeś w stalowej to powiedz mi na jakiej podstawie oceniasz to jak tu jest? Przyjechałeś z cudownej ameryki i uważasz się bóg wie za kogo. Edzio dał dobre porównanie - wyskakujesz z pomysłem zamknięcia jednej z głównych ulic stalowej, więc dlaczego by nie przenieść sanu? Gadasz głupoty związane z umiejscowieniem sądu bo co to niby za architekt/osobnik wymyślił a popatrz na siebie :] zamknijmy KEN-a, Poniatowskiego, Popiełuszki i zróbmy deptaki - bo ich nam mało gdzie 90% mieszkańców ma to w gdzieś ... Wy dalej myślicie, że stalowa wola jest taka jak lublin albo i jakieś inne większe miasto. Projektowano "nas" 100, 200, 300 lat temu? ALbo i wcześniej? Nasze miasto powstało w czasie drugiej wojny światowej - miasto robotnicze - nie przykładano na to uwagi aby mieć "fajnie" i "ładnie" w mieście :] No ale racja, odetnijmy okulickiego - po co nam ta ulica? Albo po co nam poniatowskiego albo i popiełuszki? Po co nam Ken? Przecież to tej samej rangi ulice :] Wracaj tam do swoich stanów i żyj dalej tym swoim american dream, widać, że tam Ci chyba lepiej jest ...
|
|
|
|
|
Dokładnie. Tak samo myśli Prawdziwek - 'Edzio, mało wiesz'. A Ty w du*ie byłeś gó**o widziałeś. Ile Rzeszów ma ulic a ile StW? Jak zamkniesz Okulickiego, to nie zapomnij puścić zabytkowej drezyny, żeby dojeżdżać w okolice PKS czy tamtejsze bloki. Albo puścić San wzdłuż torów i uruchomić gondole w mieście.
|
|
|
|
|
CYTAT Brawo, brawo. Historia własnego miasta na 2 ------ Pragnę przypomnieć, że spora część miasta jest z przedwojnia A co do czasów PRL - przejdź się po zachodniej Europie (o wschodniej nie wspominam, bo zaraz jakiś pacan zacznie tu krytykować Rosjan) i zobacz czy dzielnice przemysłowe budowane w drugiej połowie XX wieku tak bardzo się różnią od stalowowolskich wieżowców i bloków. Potem pitol o estetyce architektów PRL - była dokładnie taka sama jak w Deutschlandzie, UK czy Francji. Czy taka spora z przedwojnia? Wystarczy się przejść po mieście i sprawdzić - wiele takich bloków to nie ma, część zatorza i te bloczki w okolicy Urzędu Miasta. A co do dzielnic przemysłowych to w czasach PRL osiedla nie były już budowane wyłącznie pod przemysł, a Stalowa w bardzo dużej części była budowana po wojnie, wojna przecież przerwała budowę miasta. I przestań bić pianę o te kościoły bo pojęcia nie mam o co ci chodzi. |
|
|
|
|
CYTAT Z topografią nie najlepiej... A co z małym kościółkiem na Hutniku II? A co z mycką na JP II?? A co z kaplicami na komendach?? wtf? mycka na JP II? Z tego co wiem, mycka to nakrycie na głowę żydów No ale zakładając, że chodzi Ci o coś żydowskiego to powiedz mi - gdzie masz takie coś w stalowej woli? Kaplice na komendach? Także o co chodzi? A co do Hutnika czy tam jest jakiś kościółek czy nie to nie mam pojęcia - pewnie jest ale jak tam mnie w ogóle nie ma to skąd mam wiedzieć o takich rzeczach wytłumacz proszę o co chodzi z myckami i kapliczkami na komendach pzdr |
|
~~hate eternal | |
|
|
CYTAT wtf? mycka na JP II? Z tego co wiem, mycka to nakrycie na głowę żydów No ale zakładając, że chodzi Ci o coś żydowskiego to powiedz mi - gdzie masz takie coś w stalowej woli? Kaplice na komendach? Także o co chodzi? A co do Hutnika czy tam jest jakiś kościółek czy nie to nie mam pojęcia - pewnie jest ale jak tam mnie w ogóle nie ma to skąd mam wiedzieć o takich rzeczach wytłumacz proszę o co chodzi z myckami i kapliczkami na komendach pzdr Kościół wyglądający jak mycka jest na JP II - ale nazwałeś to opatrznością bożą, więc o tym napisałeś. My mistake Zaś na Hutniku II (który jest jeszcze w granicach administracyjnych SW) jest mały kościółek, wg wieści gminnej zaczynał tam karierę bp. Frankowski. A na każdej komendzie masz kapliczkę i kapelana - taki wymóg służb mundurowych. O kaplicy szpitalnej nie wspomnę. Także miejsc sakralnych w Stalowej Woli jest całkiem sporo, a Ty raczyłeś napisać, że nie za wiele Pozdrowienia. |
|
|
~~hate eternal | |
|
|
CYTAT Czy taka spora z przedwojnia? Wystarczy się przejść po mieście i sprawdzić - wiele takich bloków to nie ma, część zatorza i te bloczki w okolicy Urzędu Miasta. A co do dzielnic przemysłowych to w czasach PRL osiedla nie były już budowane wyłącznie pod przemysł, a Stalowa w bardzo dużej części była budowana po wojnie, wojna przecież przerwała budowę miasta. I przestań bić pianę o te kościoły bo pojęcia nie mam o co ci chodzi. Masz rację. Pół miasta to nic. A Stalowa Wola była budowana jako miasto sypialnia od zawsze - przed wojną i po niej. Dopiero jak już było dość chłoporobotników zaczęto myśleć o dzielnicach z domkami itp. Nie wiem o co Ci chodzi z pianą o kościołach. Ja jej wcale nie biję, kto inny zaczął a ja dodałem to co brakowało w poście |
|
|
|
|
|
Ta i jeszcze zawsze jest ksiądz w szkole który co godzinę odprawia modły w stronę tablicy gdyż nad nią jest krzyż Przestańmy - rozmawiamy o Kościołach a nie kapliczkach - nawet jakby to masz jedną w policji i jedną w szpitalu - ale to nie kościół poza tym Klasztor w sumie nie jest kościołem więc można go usunąć z listy
|
|
~~hate eternal | |
|
|
CYTAT Ta i jeszcze zawsze jest ksiądz w szkole który co godzinę odprawia modły w stronę tablicy gdyż nad nią jest krzyż Przestańmy - rozmawiamy o Kościołach a nie kapliczkach - nawet jakby to masz jedną w policji i jedną w szpitalu - ale to nie kościół poza tym Klasztor w sumie nie jest kościołem więc można go usunąć z listy A to wszystkie usuńmy, skoro nie uznajesz klasyfikacji miejsc kultu religijnego i je wartościujesz pod względem czystego rozdzielenia na kościoły. Bazylika to też nie kościół, nie? Sorka, sam zacząłeś udowadnianie, że Stalowa ma mało obiektów kultu - a ma sporo. Jest jeszcze straż pożarna ze służb państwowych, nie zapominajmy Stalowa Wola to jeszcze co prawda nie Kraków jak chodzi o te budynki, ale nie zdziwię się jak kuria biskupia poprosi o jeszcze jeden kościółek (bo jedną szkołę już dostali). Także ktoś kto pisał, że jest ich u nas sporo miał rację. Ale mi nie przeszkadzają - tak długo jak miasto do nich nie dokłada (wystarczy, że budżet centralny je sponsoruje |
|
|
|
|
|
Nie napisałem, że ma ich mało tylko napisałem, że ma ich wystarczająco Ani za dużo ani też za mało. Bazylika to kościół - Klasztor nie - Klasztor to klasztor po prostu - "urzędują" tam bracia kapucyni a nie księża to jest alternatywa kościoła - czy jakoś tak
|
|
~~hate eternal | |
|
|
CYTAT Nie napisałem, że ma ich mało tylko napisałem, że ma ich wystarczająco Ani za dużo ani też za mało. Bazylika to kościół - Klasztor nie - Klasztor to klasztor po prostu - \"urzędują\" tam bracia kapucyni a nie księża to jest alternatywa kościoła - czy jakoś tak A kogo to? Są tam msze? Są. Więc kościół buahahahahaha. Nie może to być alternatywa, bo u rzymian nie ma alternatyw - jedna doktryna i nic więcej |
|
|
|
|
|
No i klasztor powstał kilkaset lat temu, krótko po śmierci Sobieskiego albo jeszcze za jego życia (dokładnie nie pamiętam), ale czy faktycznie problemem Stalowej są kościoły? Jak dla mnie to mierny argument.
|
|
|
|
|
CYTAT Dokładnie. Tak samo myśli Prawdziwek - \'Edzio, mało wiesz\'. A Ty w du*ie byłeś gó**o widziałeś. Ile Rzeszów ma ulic a ile StW? Jak zamkniesz Okulickiego, to nie zapomnij puścić zabytkowej drezyny, żeby dojeżdżać w okolice PKS czy tamtejsze bloki. Albo puścić San wzdłuż torów i uruchomić gondole w mieście. Znowu brak myślenia. Przecież napisałem, żeby zaślepić od strony Popiełuszki. Okulickiego była by przejezdna do dworca PKSu od strony Rozwadowa i ulicy KEN. Obok dworca zrobić rondo do zawracania i wsio. A Floriańska, Okulickiego od strony Popiełuszki i dalej przez tory do placu Piłsudskiego - deptak. Tu zrobić administracyjne i kulturalne oraz rozrywkowe centrum. Można, ale się nie chce. Widzę też na forum klakierów baloniarza. Widocznie muszą tak pisać. Powiedzcie mi klakierzy, w czym zmieniła się Stalowa Wola po zakupie balona czy przedstawieniu oratorium w kościele? |
|
|
|
|
A gdzie ich brakuje? Tylko koszulka się zmienia.
|
|
|
|
|
winna lezy po stronie urzedu miasta, ktory palcem nie ruszy zeby cos poprawic , po co kupowac balon?ktos powie reklama miasta ,ale po co reklamowac bagno , gospodarz zawsze zaczyna porzadek od swojego podworka , a nie idzie do knajpy i krzyczy przyjdzie do mnie bo umnie jest pieknie
|
|