~~Gosia | |
|
|
Co to za okropne miasto ta Stalowa Wola. Przeprowadziłam sie tu niedawno z Lublina, a już mam ochote stąd uciekać. Same blokowiska, asfalt i kościoły. Nie ma starego miasta, zamiast tego targowisko jakieś centrum życia w tym miescie.
Ludzie tu są porosyu okropni niemili jacyś nigdzie nie spotkałam się z takim wysypem, wybaczcie, buractwa. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A czego się spodziewałaś po niespełna siedemdziesięciotysięcznym, najmłodszym w Polsce budowanym od podstaw mieście? Myślałaś, że znajdziesz tu więcej niż w Lublinie imprez kulturalnych, galerii handlowych i większej starówki? A w Lublinie ludzie wcale milsi nie są.
Teraz to mnie rozbawiłaś, myślała, że do Nowego Jorku się wybiera |
|
~~burak | |
|
|
Pani z wielkiego miasta Lublina - uciekaj. tu ludzie okropni (wręcz buraki). Nie ma starego miasta (Stalowa jest młoda), są same blokowiska i same kościoły.
|
|
|
|
|
|
Z opinią co do SW muszę się zgodzić. Ale i jest druga strona medalu, jak pisał Echelon - w Lublinie to jest dopiero nawałnica buraków. Powiem jednak ("sentymenalnie"), że Stalowa z początku lat '90 i ta Stalowa obecnie to już zupełnie nie to samo. Robi się tu pomalutku (a może nawet szybciej, niż chcielibyśmy) takie typowe zadupie, jak np. Nisko.
|
|
|
|
|
Też racja, no ale czego się spodziewać po tak młodym i jak by nie było, małym mieście? Drugiego Lublina nie można oczekiwać więc ja zupełnie nie rozumiem tego rozczarowania. A jak wielkomiejska pani chce czegoś podobnego to znajdzie w Rzeszowie, to wciąż dobrze rozwijajęce się miasto.
|
|
|
|
|
gosia ma racje , jest to przykre ale naprawde nic w stalowce nie ma normalna wies i tyle a winni sa architekci miasta jak mozna przez okres 30 lat nie moc zagospodarowac terenow kolo poczty zrobic cos fajnego zeby bylo wizytowka a nie stawiac lidera paranoja
|
|
|
|
|
Oprócz dobrych architektów do postawienia czegoś ciekawego potrzebni są inwestorzy i dobre miejsce dojazdowe z odpowiednią ilością miejsca parkingowego, a z tymi dwoma czynnikami różnie bywało. Cudów na kiju obok poczty i tak postawić raczej się nie da. Miasto jest jakie jest i metropolią ze starówką to raczej nigdy nie będzie.
Czuję, że właśnie zaczęliśmy burzliwy temat, który wkrótce może zejść do poziomu pseudopolitycznej napinki |
|
|
|
|
lepiej zeby hulal wiatr i cudow nie ma ale jest donald
|
|
~~Gosia | |
|
|
Nie w tym rzecz, że oczekuje drugiego Lublina. Mieszkalam w dwóch miastach nawet mniejszych od Stalowej, ale one miały jakąś infrastrukturę przemyślaną jakieś centrum choćby skwerek wokół fontanny. A tu wszystko wygląda jakby powstalo z przypadku. fontanna to nawet latem nawet nie działa. Szeroka trasa przez środek i targowisko koło dworca pks jak na typowej wiosce, a to przecież 80 tys miasto.
|
|
|
|
|
|
Mniej niż 70tys. i budowane w latach PRL, a wtedy zbyt wielu estetów wśród planistów nie było. Fakt, że budy przy MDKu można by wywalić i lepiej zagospodarować teren, ale nie ma co wrzucać całego lamentu do jednego worka razem z buractwem, bo jak już pisałem, w Lublinie samej arystokracji też nie uświadczymy.
|
|
|
|
|
Ale popatrzcie na Tarnobrzeg. Miasto mniejsze, a wydaje się jakby lepiej zadbane i urządzone od naszego rowerowego grodu. Może tam pracują a nie urządzają jagodowe festiwale?
|
|
~~Gosia | |
|
|
Fakt faktem Stalowa to dno jakich mało.
|
|
|
|
|
|
W Tarnobrzegu jedyne co moim zdaniem fajnie wygląda to Pl. Bartosza, reszta taka sama jak i u nas. Mam nadzieję, że nikt nie przywoła tu Sandomierza bo to miasto ze średniowiecznymi korzeniami
|
|
|
|
|
CYTAT Fakt faktem Stalowa to dno jakich mało. Widocznie dna jeszcze nie widziałaś. Piękne nie jest, ale do dna jeszcze kawałek. |
|
|
|
|
Tak, ale przywołałem Tarnobrzeg, który podobnie jak nasze miasto, rozwinął się w okresie PRLu, praktycznie od podstaw. Teraz Tarnobrzeg ma jakby takie ciepło w sobie, jest taki przytulny. W Stalowej Woli tego nie ma.
|
|
~~jejeje | |
|
|
Najgorsze jest to że ten bazar się nie wyniesie.
Będzie gorzej, wybudowali nowe slumsy.... na jakieś następne 20 lat. |
|
|
|
|
|
CYTAT Tak, ale przywołałem Tarnobrzeg, który podobnie jak nasze miasto, rozwinął się w okresie PRLu, praktycznie od podstaw. Teraz Tarnobrzeg ma jakby takie ciepło w sobie, jest taki przytulny. W Stalowej Woli tego nie ma. W kwestii tego wewnętrznego ciepła to jest to już mocno subiektywne odczucie, ja uważam inaczej, ale na ten temat polemizować nie chcę. Każdy może to odczuwać inaczej |
|
|
|
|
CYTAT Same blokowiska, asfalt i kościoły. Nie ma starego miasta Wybacz, Stalowa Wola ma 70 lat, Lublin prawie 700 lat - więc powiedz mi, jakim k***a cudem Stalowa Wola ma nie mieć blokowisk i asfaltów? Skąd mamy mieć kamienice, zabytki itp? Dużo kościołów? 1. Przy \"granicy\" z Niskiem 2. Bazylika (poświęcona przez J.P.II) 3. Floriana (zabytek - w 1802 roku wybudowany. 1943 przeniesiony do Stalowej - wiadomo - nie to co kościoły w Lublinie :]) 4. Opatrzności Bożej (za Hotelem Stal) 5. Trójcy Świętej (koło cmentarza) 6. Klasztor Kapucynów (1740) 7. Kościół pw. Matki Bożej Szkaplerznej w Rozwadowie Jak na takie miasto - wystarczająco :] wszystkie kościoły są w miarę daleko od siebie więc jest \'git\' :] CYTAT zamiast tego targowisko jakieś centrum życia w tym miescie. Twoje \'tego targowiska\' to na Podkarpaciu największe targowisko ... CYTAT Ludzie tu są porosyu okropni niemili jacyś nigdzie nie spotkałam się z takim wysypem, wybaczcie, buractwa. Jeżeli przyjechałaś tutaj z Lublina i okażesz swoje prawdziwe JA, to nie dziw się, na buractwo buractwem się odpowiada :]. W każdym mieście znajdą się buraki, chamy itp więc nie gadaj mi, że u was tam nie ma takich :] Jeżeli trafiasz tylko na takich ludzi to zastanów się ... swój swego zawsze pozna :] Najwyraźniej ludzie z kulturą starają się Ciebie omijać, jeżeli jest tak jak mówisz :] Poza tym Nikt Ci nie karze tutaj siedzieć więc jak nie pasuje to po prostu spinaj z tego miasta! |
|
|
|
|
Tarnobrzeg przytulne miasto? Dziura jakich mało - ulice w stanie tragicznym, budynki zasyfione z zew. Miasto wojewódzkie swojego czasu - dzięki temu rozwój miasta był szybszy - stracili prawa wojewódzkie i miasto stanęło w rozwoju i już małymi kroczkami cofają się. Przejdźcie się nawet i pod Tesco - zobaczcie sami ile jest samochodów z TBG Ludzie wolą tutaj przyjechać na zakupy niż robić je tam, u siebie. Sami mieszkańcy krytycznie wypowiadają na temat swojego miasta. Mają sąd rejonowy (wow) i trzeba przyznać - lepszy szpital niż nasz. No i ten "plac czerwony". Coś jeszcze - nie. Też mi dużo. Miasto żyje wieczorami tylko na tym placu - parę lokali i dymy non stop. Ot to jest Tarnobrzeg.
Plac przy MDK? Mają wypieprzyć te budy i w nast. roku albo w 210 mają budować tam Hotel, sale konferencyjną i mały blok mieszkalny - przy Policji. Więc dajcie trochę czasu miastu. |
|
Dołączył: 17 Lip 2007r. Skąd: z czeskich filmów Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
CYTAT Powiem jednak (\"sentymenalnie\"), że Stalowa z początku lat \'90 i ta Stalowa obecnie to już zupełnie nie to samo. Całkiem trafne spostrzeżenie. Stalowa końca lat osiemdziesiątych i początku dziewięćdziesiątych to miasto w którym tętniło życie kulturalne (istniał undergroundowy teatr a przede wszystkim wyjątkowy Hotklub - btw budynek przejęty później przez KUL - w którym grali m.in. Zbigniew Namysłowski, Laboratorium, SBB, niezłe kapele z Anglii, USA z prawdziwą wówczas gwiazdą Wolfgang Press z wytwórni 4AD); życie towarzyskie (mimo że funkcjonowało tu ledwie 4 czy 5 knajp - szumnie nazywanych restauracjami) czy wreszcie sportowe (zarówno koszykarze jak i piłkarze grali w ekstraklasie). I chyba ktoś wówczas nie dostrzegł że ta dość spora grupa młodych ludzi tworzących ten niepowtarzalny klimat – jeden po drugim wyjeżdża… ale to już zupełnie inna historia. Eeeech rozmarzyłem się ps Co do buractwa – zapewne występuje w Stalowej jak i w Lublinie w podobnych proporcjach Jutro To Dziś Tyle Że Jutro |
|
|
|
|
CYTAT Tarnobrzeg przytulne miasto? Dziura jakich mało - ulice w stanie tragicznym, budynki zasyfione z zew. Miasto wojewódzkie swojego czasu - dzięki temu rozwój miasta był szybszy - stracili prawa wojewódzkie i miasto stanęło w rozwoju i już małymi kroczkami cofają się. Przejdźcie się nawet i pod Tesco - zobaczcie sami ile jest samochodów z TBG Ludzie wolą tutaj przyjechać na zakupy niż robić je tam, u siebie. Sami mieszkańcy krytycznie wypowiadają na temat swojego miasta. Mają sąd rejonowy (wow) i trzeba przyznać - lepszy szpital niż nasz. No i ten \"plac czerwony\". Coś jeszcze - nie. Też mi dużo. Miasto żyje wieczorami tylko na tym placu - parę lokali i dymy non stop. Ot to jest Tarnobrzeg. Plac przy MDK? Mają wypieprzyć te budy i w nast. roku albo w 210 mają budować tam Hotel, sale konferencyjną i mały blok mieszkalny - przy Policji. Więc dajcie trochę czasu miastu. Chyba dawno nie byłeś w Tbgu. Nasze Tesco jest większe i ma większy asortyment, stąd i pewnie wizyty tutaj. Chociaż, jak spoglądam na rejestracje pod naszym Tesco to dominują m.in. RTA, RNI, LKR i częściowo RST. |
|
|
|
|
wreszcie temat ktory wszystkich interesuje , dlaczego miasto z wlasnej kasy nie zagospodaruje naszego centrum , jakis plac alejki kafejki drzewka itp napewno jest duzo mozliwosci
|
|
|
|
|
CYTAT gosia ma racje , jest to przykre ale naprawde nic w stalowce nie ma normalna wies i tyle a winni sa architekci miasta jak mozna przez okres 30 lat nie moc zagospodarowac terenow kolo poczty zrobic cos fajnego zeby bylo wizytowka a nie stawiac lidera paranoja Będzie tam sąd rejonowy |
|
|
|
|
CYTAT Chyba dawno nie byłeś w Tbgu. Nasze Tesco jest większe i ma większy asortyment, stąd i pewnie wizyty tutaj. Chociaż, jak spoglądam na rejestracje pod naszym Tesco to dominują m.in. RTA, RNI, LKR i częściowo RST. RTA - Tarnobrzeg W tarnobrzegu jestem co dwa tygodnie a w tamtym roku stud. dzien w dzien przez 3 lata - zdołałem poznać to miasto wystarczająco |
|
|
|
|
co za wariat umieszcza sad w centrum to jest chyba stalowwolska paranoja
|
|