NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »
«« « ... 6 7 8 9 10 11 12 ... » »»
Katastrofa Smoleńska ...,
ff
Wysłany: 17 Kwie 2010r. 19:53  
script src='http://img534.imageshack.us/shareable/?i=68468889.jpg' type='text/javascript'>Obrazek

wygląda na to, że leciał za nisko, i pod górę
kliknij na obrazku bedzie więcej szczegółów

To jest oficjalna wersja.
Pilot nie leciał tylko na widoczność wzrokową, ponieważ podobno jej nie było, mgła. Na pokładzie samolotu są inne przyrządy wyskościomierz radarowy, wyskokościomierz ciśnieniowy, gps. Oprócz tego powinien działać ILS na lotnisku. Radary na lotnisku też są. Jak on się znalazł tak nisko?

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 17 Kwie 2010r. 19:53  

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 17 Kwie 2010r. 21:03  
CYTAT

To jest oficjalna wersja.
Pilot nie leciał tylko na widoczność wzrokową, ponieważ podobno jej nie było, mgła. Na pokładzie samolotu są inne przyrządy wyskościomierz radarowy, wyskokościomierz ciśnieniowy, gps. Oprócz tego powinien działać ILS na lotnisku. Radary na lotnisku też są. Jak on się znalazł tak nisko?

Na smoleńskim lotnisku zainstalowano sprzęt radiolokacyjny, który 7 kwietnia pomógł wylądować Władimirowi Putinowi. W dniu katastrofy sprzętu już tam nie było - mówi rosyjska dziennikarka Julia Łatynina.

"Naród, który zabija(abortuje)własne dzieci, jest narodem bez przyszłości
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Kwie 2010r. 21:07  
Sprawę powinna badać międzynarodowa komisja

Z Wiktorem Suworowem, byłym agentem sowieckiego wywiadu wojskowego GRU, skazanym w Rosji na karę śmierci, autorem książek dotyczących historii ZSRS (m.in. "Lodołamacz" i "Akwarium"), rozmawia Marta Ziarnik

Powiedział Pan kilka dni temu, że Rosja jest zdolna do "politycznego morderstwa"...
- Po pierwsze, chciałbym złożyć poprzez pani redakcję moje najszczersze kondolencje w związku z tą tragiczną katastrofą. Wyrazy współczucia kieruję na ręce całego Narodu Polskiego, na ręce polskiego rządu i polskiej demokracji, ponieważ to jest straszna katastrofa. Pragnę także podkreślić, że zarówno ja, jak i moja żona jesteśmy z Polakami.
Odnosząc się do tego, co przywołała pani na początku, to faktycznie tak powiedziałem. Reżim premiera Władimira Putina jest zbrodniczym reżimem. Nie znam co prawda zbyt wielu szczegółów dotyczących tragedii, do której doszło w ubiegłą sobotę w Smoleńsku, ale czas, kiedy Putin był u władzy, obfitował w polityczny terror. Mówię tutaj między innymi o zamordowaniu w Londynie mojego przyjaciela Aleksandra Litwinienki. Jednak to nie było tylko zwykłe morderstwo, ponieważ to było morderstwo przy wykorzystaniu radioaktywnego polonu. Był to więc pierwszy w historii akt terroryzmu z wykorzystaniem radioaktywnych substancji. W czasach rządów Putina zabito także dziennikarkę Annę Politkowską, nastąpiły morderstwa Czeczenów itp. Bezpośrednio była w to zamieszana rosyjska dyplomacja. Tak więc widzimy, że dla Putina to nie jest problem. Kiedy on doszedł do władzy w roku 1999, kiedy umocniła się jego władza, rozszerzył się w Rosji terroryzm. Kiedy doszło do wysadzeń domów w Moskwie, wszyscy mówili wówczas: "Potrzebujemy władzy silnej ręki!". Tymczasem ja mówiłem: "Dajcie spokój. Po pierwsze potrzebujemy mądrego przywódcy. Dopiero w drugiej kolejności potrzebujemy silnej ręki". Ludzie jednak wierzyli w to, że aby zatrzymać terroryzm, potrzebujemy silnego przywódcy z KGB. W rzeczywistości jednak to rosyjskie służby stoją za organizacją aktów terroryzmu. Liczba zbrodni politycznych jest niespotykana. Chodzi w tym momencie głównie o dziennikarzy, których Putin traktował jako swoich wrogów. Podkreślam, że w tym momencie nie mówię o tragedii w Smoleńsku, ale o tym jedynie, iż Putin nie ma żadnych zahamowań, że może być zdolny do wszystkiego.

Widział Pan może zamieszczony w internecie amatorski film z miejsca katastrofy nakręcony tuż po rozbiciu się polskiego samolotu rządowego?
- Tak, widziałem. Jest mi bardzo trudno oceniać ten film, ponieważ najpierw musimy się dowiedzieć, czy jest on prawdziwy, czy też może spreparowany. To zaś muszą ocenić eksperci. Ja nie lubię też osądzać, wolę przedstawiać fakty. Ale bardzo - podkreślam - bardzo dużo dziwnych rzeczy pojawia się wokół smoleńskiej tragedii. Przytoczę tutaj chociażby informację, którą usłyszałem od jednego z polskich dziennikarzy będących na miejscu katastrofy, że rosyjskie służby natychmiast po wejściu na teren tragedii zabrały czarne skrzynki. Natychmiast wówczas powiedziałem, że oni próbowali coś ukryć - to po pierwsze. Lub też wykazali się totalną głupotą.
Wyobraźmy to sobie. Nie ufamy sobie nawzajem. I jest jakaś część dowodów, których nie mogę dotknąć. Powinienem wówczas powiedzieć polskiemu rządowi: "Proszę, ja nie ufam tobie i ty nie ufasz mi. Zapytajmy więc w tej sprawie niezależnych międzynarodowych sędziów. Natychmiast zwołajmy ich tutaj!". Razem - my i wy, wraz z niezależnymi ekspertami - możemy otworzyć te czarne skrzynki, by dopiero wtedy zobaczyć, co one zawierają. Ale jeśli my, Rosjanie, zabieramy te skrzynki na kilka godzin (słyszałem nawet, że przez 15 godzin one były w posiadaniu rosyjskich służb!) i nic o tym nie mówimy, to ja w tym widzę coś dziwnego. Jest to więc - jak już powiedziałem - albo naruszenie wszelkich przepisów, albo też maksymalna głupota.

Na wspomnianym nagraniu słyszymy wyraźnie cztery strzały i bardzo dziwne komendy. Pierwsze doniesienia medialne mówiły o tym, że trzy, a być może nawet i pięć osób przeżyło...
- Rzeczywiście, to wszystko jest bardzo dziwne. Jak już mówiłem, widziałem ten film i muszę powiedzieć, że też spostrzegłem w pobliżu wraku osobę z podniesionymi rękoma. Co tam się jednak rzeczywiście wydarzyło, tego nie wiem. Dla mnie jest to jednak ekstremalnie dziwne.

Twierdzi Pan, że śledztwo w tej sprawie powinni prowadzić niezależni eksperci międzynarodowi.
- Powtarzam, że ja nie wiem, co się tak naprawdę stało w Smoleńsku, bo tam nie byłem. To zbadają eksperci. Proszę Boga o to, żeby okazało się, że jest to tylko tragedia. Ponieważ nie potrzebujemy kolejnej tak tragicznej katastrofy w stosunkach pomiędzy Rosją a Polską. Ja rozumiem, że jest to kryminalny reżim, ale proszę Boga, żeby to był tylko wypadek. Chcę w to wierzyć, ponieważ wystarczy już tych tragedii pomiędzy naszymi krajami.

"Naród, który zabija(abortuje)własne dzieci, jest narodem bez przyszłości
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Kwie 2010r. 22:24  
tu ludziska zbierają wszystko co w sieci znaleźć można
grypa

zastrzegają o możliwych fałszywkach, więc trudno coś definitywnie orzec...

dzisiejsza analiza głosu z tego filmiku jest ??? brak słów.

CYTAT
UAKTUALNIENIE Analiza danych dźwiękowych filmu YouTube.

Poprawiona analiza danych dźwiękowych filmu YouTube: wersja 1.1 umiech

Nie czekając na rosyjskich lub polskich prokuratorów w nocy 15/16. 04.2010 dokonałem amatorskiej analizy ścieżki dźwiękowej filmu: http://www.youtube.com/watch?v=XxdOnSsPV9I przy użyciu programu do obróbki dźwięku „goldwave”. W podanym poniżej chronogramie możliwe jest przesunięcie WSZYSTKICH podanych wartości czasowych o stały dla wszystkich pozycji ułamek sekundy w jednym kierunku, ponieważ zrzucałem film na ekran Screen-Recorderem startując odtwarzanie z sieci i nagrywanie dwoma przyciskami klawiatury równocześnie. Chodziło mi o uzyskanie maksymalnej jakości na posiadanym przeze mnie oprogramowaniu. Wiele wypowiedzi „zachodzi” na siebie czasowo – to normalne!

We wczorajszym opracowaniu wskutek zmęczenia i pośpiechu nie ustrzegłem się błędów – to jest dokładniejsze.

zawiera odczyt słuchowy z mini – plików mp3 wyselekcjonowanych ze ścieżki dźwiękowej filmu i podgłośnionych w różnym stopniu w miarę potrzeby.

12.00 sekunda – pierwszy cichy strzał
10.00 – 14.00 – ty nie płacz duży chłop jesteś (akcent na literę „a”)
15,03 – 17,00 – chcesz popatrzeć?
17,50 – 18,80 – tera was wyhaczę!
19,00 – 20,40 – pogadasz i co…(ofiara) . W tle słychać kobietę: masz i dwa!
20,20 – 23,00 – pogib za… –…poległ za – uderzenie, odgłos zachłyśnięcia
22,80 – drugi cichy strzał
26,00 – 28,70 – osoba 1:tak szprochasz? Osoba 2 (ofiara): ile krwi! Osoba 3 (ofiara): Jezu!
30,00 – 30,80 – pabieriać – pobierać przyjmować
30,30 – 31,70 – atiec kuda – ojciec dokąd – głos kobiecy
31,60 – 32,70 – nie rwij ściany – głos męski
34,45 – 35,60 – nic nie słyszę – kobieta napastniczka w dźwięku syreny
38,75 – trzeci cichy strzał
41,50 – 43,65 Uważaj Jasiuk, uważaj! – głos kobiety
43,65 – repetowanie broni
44,12 – czwarty cichy strzał
44,90 – 45,80 Anders paliegł – Anders poległ (m)
45,60 – 46,85 te prosiaki jadał – kobieta
46,80 – 49,70 Krawajcie brata chude – bladź żywa
47,76 – piąty cichy strzał
48,22 – odgłos uderzenia
48.91 – szósty cichy strzał
49,35 – siódmy cichy strzał
50,30 – 51,32 szkoda rumu
51,50 – 53,80 ot kładziesz… – nie jest priełożena – 2 osoby kombinują z emiterem „wycia”
56,00 – pierwszy głośny strzał
59,00 – 61, 6 – ni ch..ja siebia – to wam nie ujdzie – wulgaryzm – autor nagrania głośno
61,70 – 63,40 – odgłos repetowania broni, oddech i bicie serca
65,40 – drugi głośny strzał
65,50 – 68,70 –..sientiabr prinimijtie. – ..wrzesień przjmijcie.. – prawdopodobnie z jakiegoś wiersza
67,30 – 70,70 – chóralny wybuch śmiechu
70,80 – 72,60 – ja wam dam oktabria – ja wam dam październik – kobieta świadek
72,35 – trzeci głośny strzał – do kobiety gdy ta kończy wypowiedź
74,50 – czwarty głośny strzał
74,50 – 79,60 – adios, pa żydu! …..kłada – adios, po żydzie … kłoda
79,06 – 81,00 – ni ch..ja siebia (autor filmu)

I w ciekawych czasach żyć nam przyszło - niestety, konserwatystą jest ten kto woli kobiety. Pozdrawiam myślących.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Kwie 2010r. 22:31  
Strzały po upadku samolotu [Nagranie] Najświeższa informacja! http://www.youtu(...)bedded#!

Prywatna wiadomość 

m87
m87
m87
ff
Wysłany: 17 Kwie 2010r. 23:08  
no dobrze, okazuje sie ze macie racje i to byl zamach, co Polska powinna zrobic ?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Kwie 2010r. 23:49  
jak to co robić ? OBUDZIĆ SIĘ !!! Jak nas mają w dupie nasi przyjaciele z zachodu! I niech nikt mi tu nie pieprzy że pył nie pozwala przylecieć.... np. z Niemiec TO MOŻNA SAMOCHODEM ALBO ŚMIGŁOWCEM jak tylko się chce! Bo z Ukrainy się dało. Ciekawe czy z Rosji da się przylecieć na tych przestarzałych samolotach , a tym najnowocześniejszym na świecie (Air Force One) jakoś się nie udało.... tak nas szanowali w 1939 i tak dalej nas szanują w 2010 . A my jak te głupki idziemy znowu na wojnę bronić ,,ich wolnego świata'' Durnych i sprzedajnych mamy polityków. I jakoś ciężko mi uwierzyć w zamach bo o Katyniu na zachodzie przez ostatnie 70 lat nie wspominało się prawie wcale . Co by zyskali Rosjanie na tej katastrofie? Rozgłos mordu Katyńskiego?

Ataki rasistowskie są częścią życia w wielkim mieście.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Kwie 2010r. 23:50  
Hmmm Jak podejrzewałem wulkan a raczej rzekoma chmura, jakiej nie było nigdy nad europą w całej historii jaką znam dziwnym trafem spowoduje że na uroczystości nie przyleci prawie nikt. Delegacje wycofują się w związku z chmurą z wulkanu. Obama, Merkel i inni nie przylecą. Przynajmniej tak czytamy na WP. TVN świętuje oczywiście...
ranga pogrzebu zmalała..

W świetle polityki źle się dzieje dla nas.
Szkoda, na prawdę szkoda.

oczywiście trzeba wierzyć w kolejny (nietypowy i nieprawdopodobny) przypadek.

Ale czy nie za dużo tych przypadków ?

Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Kwie 2010r. 23:56  
znaczy ze kacapy dymia z wulkanu ? ;]

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Kwie 2010r. 23:58  
,, kacapy '' zdaje się przylecą i im dym nie jest strasznychytry reszta po prosty nas olewa i ma wytłumaczenie dlaczego nie przylecą. Pogrzeb już nie będzie pokazywany we wszystkich zagranicznych telewizjach. Wystarczy tylko wspomnieć i z głowy.Za dwa tygodnie nikt na zachodzie już nie będzie pamiętał o tej tragedii . Przez dwa pierwsze dni wypadało się zapowiedzieć na pogrzebie i tyle....

Ataki rasistowskie są częścią życia w wielkim mieście.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Kwie 2010r. 00:11  
CYTAT
znaczy ze kacapy dymia z wulkanu ? ;]

Mówię tylko, że trochę za dużo tych "nieprawdopodobnych zdarzeń"
Choć do wybuchu wulkanu mogło dojść naturalnie to faktem jest, że media (europejskie) przez cały dzień zbyt mocno napompowały tą sprawę zwłaszcza samej chmury i to dzień po ogłoszeniu listy najważniejszych przywódców i monarchów świata.

Zagrożenie nie jest aż tak duże jak się przedstawia to w mediach.
Wiele lotnisk już wycofuje się z tego zakazu a inne wogole w tym nie uczestniczyły. Np. lotniska w Islandii wogole nie były wstrzymywane co jest zdumiewające.

Faktem jest, że ten tydzień żałoby nie trwał tydzień tylko 3 dni a potem zaczęło się od afery z Wawelem zaraz, potem wulkan i chmurka teraz jakieś petardy mają strzelać czytam w tvnie. no komuś nie zależy na randze tego pogrzebu i ja tak to odbieram - Mogę się mylić.

Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Kwie 2010r. 00:13  
CYTAT
Z uwagi na pomysł dyplomacji rosyjskiej, by w przeddzień szczytu prezydentów USA i Rosji w Pradze, tj. 7 kwietnia, zorganizować uroczystości 70-lecia wymordowania polskich oficerów w Katyniu połączone z oddaniem hołdu rosyjskim ofiarom „wielkiej czystki” z lat 30-tych i zaproszenia na nie premiera Donalda Tuska, w rozbitym samolocie byli zaledwie pojedynczy przedstawiciele koalicji rządowej – a w każdym razie żadnego wybitnego polityka PO i PSL.

To oczywiście przypadek, ale ten przypadek będzie z pewnością przedmiotem domysłów i spekulacji, jako że – jakkolwiek nieprzyjemnie by to nie zabrzmiało – katastrofa w Smoleńsku rozwiązuje Platformie Obywatelskiej jeśli nie wszystkie, to w każdym razie bardzo wiele problemów. Zginął prezydent Lech Kaczyński – potencjalny konkurent marszałka Komorowskiego w nadchodzących wyborach. Zginął prezes Instytutu Pamięci Narodowej Janusz Kurtyka, zginęli chyba wszyscy wyżsi dowódcy Sił Zbrojnych – no i pierwszy garnitur polityków opozycji, a zwłaszcza PiS – z wyjątkiem Jarosława Kaczyńskiego. W każdym razie nie ma wątpliwości, że marszałek Komorowski nie zawetuje żadnej ustawy, którą razwiedczykowie podyktują premieru Tusku. Trudno, żeby w takiej sytuacji ludziom podejrzliwym nie przypomniała się pełna mądrości łacińska sentencja is fecit cui prodest (uczynił ten, komu to przyniosło korzyść).

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Kwie 2010r. 00:22  
Pytanie podstawowe, czy wy wszyscy chodziliście na lekcje historii?

Czytaliście coś po za Tomaszem Lisem ?

Wiecie jak wygląda władza i walka między krajami?

CYTAT
2 sierpnia 1762 roku rosyjska cesarzowa Katarzyna II napisała do stolnika litewskiego Stanisława Augusta Poniatowskiego: „Wysyłam bezzwłocznie hrabiego Keyserlinga, jako ambasadora do Polski, aby zrobił ciebie królem po śmierci tego – jeśli mu się to nie uda, to życzę sobie, aby królem został książę Adam”. Sytuacja króla polskiego była zupełnie inna, niż, dajmy na to, rosyjskiej cesarzowej, czy choćby króla pruskiego. Polski król był rodzajem dożywotniego prezydenta i to w gruncie rzeczy pozbawionego władzy. Teoretycznie całą władzę skupiał w swoich rękach Sejm, ale ponieważ większość ówczesnych posłów była jurgieltnikami, czyli agentami państw obcych, to na polecenie swoich mocodawców sejmy zrywali i w rezultacie państwo stawało się atrapą, za którą sterowali nim ręcznie władcy cudzoziemscy. Bardzo im to odpowiadało i dlatego zawierali konwencje, by w Polce utrzymać właśnie taki stan rzeczy. Rosja i Prusy – w latach 1720, 1726, 1732, 1740, 1743, 1762, 1764, Rosja i Austria w latach 1726 i 1732 oraz Rosja i Szwecja w latach 1724 i 1745.

Jak wiemy, hrabiemu Keyserlingowi, kosztem miliona rubli, które na ten cel dała mu Katarzyna, 7 września 1764 roku udało się zrobić Stanisława Augusta królem. Po wykonaniu tego zadania wkrótce umarł. Nowym rosyjskim ambasadorem w Polsce został książę Mikołaj Repnin, który od razu pokazał, w jakim miejscu leży punkt ciężkości władzy. Naturalnie taka ostentacja nie sprzyjała popularności króla, z którego bezlitośnie natrząsali się zwłaszcza przedstawiciele opozycji, nawiasem mówiąc, biorąc za to jurgielt od tego samego ambasadora, a nawet od wszystkich trzech na raz. Co gorsza, w sytuacji całkowitej bezsilności państwa, król musiał to wszystko żyrować, więc nic dziwnego, że w liście do pani Geoffrin, datowanym na 10 grudnia 1766 roku daje wyraz swojej udręce: „J’ai ete dans le cas singulier mais bien horrible de sacrifier l’honneur au devoir” (znalazłem się w sytuacji szczególnej lecz straszliwej, gdy muszę poświęcić honor dla obowiązku).

Jak już dzisiaj wiemy, nic to nie dało, bo w polityce, zwłaszcza międzynarodowej, mniej liczą się efektowne fajerwerki, a prawdę mówiąc, chyba nie liczą się wcale. Wybuchają bowiem i nikną bez śladu. Cóż zatem się liczy? Niedostrzegalne na pierwszy rzut oka, „geologiczne” ruchy państw, podobne do ruchu lodowca. Pozornie nie porusza się on wcale, ale właśnie ten niedostrzegalny ruch milionów ton lodu kształtuje oblicze ziemi; żłobi doliny, wypiętrza wzgórza – tak potężne i nieodparte działają tam siły. W epoce Stanisława Augusta te geologiczne ruchy państw sąsiadujących z Polską nieuchronnie zmierzały ku scenariuszowi rozbiorowemu, w czym wydatnie pomagali jurgieltnicy, skutecznie gasząc nawet trzeciomajowe polskie fajerwerki. „Inaczej narodu przywiązać do Moskwy nie można, jak tylko zwalając na króla całą nienawiść Polaków” – pisze do generała Kachowskiego targowiczanin Szczęsny Potocki. I w znacznym stopniu się to udało. Kiedy podczas insurekcji kościuszkowskiej tłum warszawski wieszał targowiczan, życie króla było zagrożone.

Jednak po klęsce pod Maciejowicami i wyrżnięciu mieszkańców Pragi przez feldmarszałka Suworowa, wojska rosyjskie wkroczyły do Warszawy. 7 stycznia 1795 roku król Stanisław August pod konwojem został wywieziony z dawnej swojej stolicy do Grodna. I wtedy tysiące ludzi, pewnie tych samych, co kiedyś, pod wpływem propagandy jurgieltników, pogardzali nim i nie szczędzili mu szyderstw, którzy jeszcze kilka miesięcy wcześniej chcieli go powiesić, teraz, potykając się, biegły z płaczem za królewską karetą, wpadały pod konie rosyjskiej eskorty, żeby tylko jeszcze raz chociaż spojrzeć na króla – na ostatniego króla Polski, która właśnie utraciła niepodległość.

Stanisław Michalkiewicz
Oczywiście dla niektórych to "Średniowiecze" i w tych czasach takie sprawy nie mają miejsca.
A ja mówię: Mają i to częściej niż wam się wydaje.wystarczy zobaczyć ilu agentów było za czasów tzw komuny. Ile osób za pieniądze potrafi sprzedać się obcym służbom. Już nie wspomnę o innych sytuacjach.
Przypominam: To prezydent Lech Kaczyński przyczynił się do zlikwidowania WSI to L.K. naraził się Rosjii w Gruzji to L.K. stanowczo żądał od Rosji prawdy o Katyniu - można rzec - że sam sobie zgotowął taki los. W końcu wiele osób wie jakim narodem jest Rosja.

oczywiście jestem Rusofobem. Bo historii tak łatwo nie można zatrzeć pod dywan, ludzie pamiętają gwałty, morderstwa, zsyłki, łagry i inne okropieństwa.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Kwie 2010r. 00:29  
Akurat Rosja na tym wypadku straciła i jak na razie nic nie zyskała. O Katyniu dowiedzieli się wszyscy, a tak to można było to jeszcze ukrywać przez wiele lat. Gdzie sens, gdzie logika....

"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Kwie 2010r. 00:43  
CYTAT
Akurat Rosja na tym wypadku straciła i jak na razie nic nie zyskała. O Katyniu dowiedzieli się wszyscy, a tak to można było to jeszcze ukrywać przez wiele lat. Gdzie sens, gdzie logika....

Oczywiście cały czas spekulujemy:

Moim zdaniem o czym już pisałem. Cały świat ludzi, szaraków wierzy w wypadek to oczywiste, żyjemy w spokoju od około 30 lat bez takich sytuacji więc ciężko jest nam uwierzyć w tego typu sytuacje.
Ale moim zdaniem wielcy tego świata wiedzą do czego mogło dojść.

Rosja poszerza swoją strefę wpływów. Politycy PO (mówi się, że PO partia założona przez bezpiekę) w tej chwili ma pełnię władzy i same korzyści z tego wypadku. Chyba tu każdy się zgodzi. Mogą przepchnąć każdą ustawę a prezydent "Komorroo" podpisze każdą ustawę. Taką ustawa miała być nowelizacja ustawy o IPN. Politycy PO obsadzą swoim człowiekiem stanowisko NBP. To samo tyczy się Wojskowych PO ma pełnie władzy w Polsce czy się to komuś podoba czy nie - to jest niezbywalny FAKT.

A teraz rozważanie nt. Rosji.
Lech Kaczyński był niewygodny dla Rosjan, być może za sprawą Gruzji czy innych dotkliwych posunięć w stronę Rosji został wydany na niego wyrok - służby się z tym nie patyczkują (przypominam VETO Polski w sprawie Rosji to też zasługa L.K.) Do czasu Polska była pod pewną ochroną ze strony USA - niestety wszelkie negocjacje upadły i nie ma ani bazy antyrakietowej ani wojsk USA _ USA wyraźnie zrobiła w tym kierunku krok do tyłu.
Rosja w ten sposób pokazuje światu gdzie jest granica jej wpływów, bo jeżeli doszło do porozumienia ze służbami w Polsce to Rosja ma pełną władzę nad Polską - absolutną i takie sytuacje mieliśmy w Historii.

Warto poczytać:
CYTAT
Jak pamiętamy, rząd rosyjski zorganizował w Katyniu uroczystości dnia 7 kwietnia, chociaż wiadomo było, że polskie uroczystości państwowe z udziałem prezydenta Lecha Kaczyńskiego wyznaczone zostały na 10 kwietnia. Co więcej – na 7 kwietnia premier Putin zaprosił do Katynia premiera Tuska, co w tych warunkach nosiło znamiona intrygi obliczonej na wykorzystanie powszechnie przecież znanej animozji między polskim premierem, a polskim prezydentem. Podczas uroczystości w dniu 7 kwietnia, z ust obydwu przemawiających dygnitarzy padło hasło do pojednania między narodami polskim i rosyjskim, który właśnie był świeżo po obejrzeniu filmu o Katyniu w reżyserii Andrzeja Wajdy. Wszystko jednak trwało w zawieszeniu, bo przecież 10 kwietnia do Katynia miał przybyć prezydent Lech Kaczyński, który w tej sprawie też pewnie miał coś do powiedzenia.

Ale chociaż miał coś do powiedzenia, to na skutek katastrofy już nic nie powiedział i nie powie. W tej sytuacji samozwańczy komitet ochotników postanowił kontynuować inicjatywę zapoczątkowaną 7 kwietnia, bez czekania na zakończenie żałoby narodowej. Najwyraźniej muszą dlaczegoś uważać, że z pojednaniem nie można poczekać nawet kilku dni, chociaż skądinąd wiadomo, że pośpiech jest wskazany jedynie w dwóch przypadkach: przy biegunce i przy łapaniu pcheł. Nie mówię o panu Danielu Olbrychskim, bo przecież on tylko odczyta, co mu tam napiszą starsi i mądrzejsi – ale o starszych i mądrzejszych – że najwyraźniej nie mogą już się doczekać pojednania z narodem rosyjskim.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Kwie 2010r. 01:03  
http://www.abcnet.com.pl/node/6519
Rumuńskie media oskarżają Putina
Tresć a w linku jest także film. dziwi mnie, że u nas nikt nie traktuje tego w takich perspektywach. Niestety normalnie jest tylko po za Polską.

CYTAT
Putin nie mógł zmarnować szansy zlikwidowania "takiej ilości wrogów" w jednym samolocie. Rozbicie się samolotu polskiego przywódcy Lecha Kaczyńskiego, na pokładzie którego znalezło się "wielu przedstawicieli antyrosyjskiego przywódctwa Polski", mogło być operacją likwidacyjną przgotowana przez rosyjskie służby specjalne. O możliwości podobnego przestepczego myslenia kierownictwa Rosji podano 13 kwietnia podała w swoim komentarzu agencja informacyjna Romanian Global News.

"Katastrofa lotnicza pod Smoleńskiem, w której zgineło 96 pasażerów w tym Prezdent Polski Lech Kaczyński ze wzgledu na najwyższy poziom przygotowania pilotów i współczesne wyposażenie, jest absolutnie niewytłumaczalna" - pisze Romanian Global News.

Agencja, powołując się na informację otrzymaną ze źródeł w Ministerstwie Obrony Polski, stwierdza, że w rosyjskiej bazie wojskowej były prowadzone ćwiczenia z bronią elektromagnetyczną, która może mieć wpływ na pracę silników i wyposażenia elektronicznego poszczególnych urządzeń.

Jeszcze nigdy nad terytorium Rosji, koło bazy wojskowej z bronią elektromagnetyczną nie znajdowało sie tak duzo wrogów na pokładzie jednego samolotu. To był przypadek, którego wysoki rangą KGB-esznik Władymir Putin nie mógł nie wykorzystać.

To podstawa filozofii rosyjskich specsłużb od czasów carskiej "Ochrany" do dnia dzisiejszego. Dla FSB, GRU i wywiadu zagranicznego to była wręcz rutynowa operacja, która w terminologii fachowej nazywa się "Likwidacją wojskowo-politycznych przywódców wrogiego państwa" - mówi się w komentarzu rumuńskiej agencji informacyjnej.

Zdaniem agencji, Moskwa liczyła, ze w samolocie bedą obydwaj bracia Kaczyńscy - Lech i Jarosław, jednakże ze względu na zły stan zdrowia matki drugi nie wsiadł na pokład. To był błąd, za który Moskwa bedzie płacić jeszcze bardzo długo, pisze agencja informacyjna.

"To porażka dla Rosji i szansa dla Polski. Z pewnością Jarosław Kaczyński zostanie kolejnym prezydentem Polski. On będzie wiedział, co się właściwie stało, a nie to co chciałaby przedstawić Moskwa" - kończy Romanian Global News.

Tłumaczenie: Jadwiga Chmielowska, korekta: Redakcja abcnet.

Źródła: http://ytro.ru, http://www.rgnpr(...)#Scene_1

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Kwie 2010r. 01:14  
bardzo podobnie mówił mi o sprawie, ten Chorwat którego w pracy spotkałem, ale wy się potraficie tylko śmiać!!!

Errare humanum est.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Kwie 2010r. 01:28  
Jägermeister nie przejmuj się.
To są ludzie pozbawieni w jakimś sensie rozumu. Oni Widzą tylko wypadek mimo że śledztwo jeszcze nie dobiegło końca.
Albo wszystko wiedzą z jakiegoś źródła o którym my nic nie wiemy albo są głupcami. Ja mówię od początku, że nie wykluczam wypadku, ale mi pachnie to wszystko inaczej niż mówią od początku Rosjanie.

Technicznie rzecz biorąc taki zamach dla służb to łatwizna.

Dla mnie ważna jest całość:
- motywy
- sympatie polityczne
- terminy
- sposoby
- sam wypadek
- przepływ informacji
- ofiary (stanowiska)
- kto na tym zyskuje i jak
- kto wykorzysta śmierć tych ludzi

I widzę ciągle niejasności.

PS. to źródło z jakiego czerpią ci ludzie pełnie wiedzy i poglądów to stacje telewizyjne i stąd ta ich nieomylna wiedza i pewność. Nawiasem mówiąc taki jegomość jest podobny do babci z RM, też wierzy bezgranicznie ojcu prowadzącemu tyle, że innej stacji.

Jak dobrze, że nie oglądam telewizji.goodgood

Jeszcze jedno takie rzeczy się zdarzają:
http://pl.wi(...)rgowicka

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Kwie 2010r. 03:17  

"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Kwie 2010r. 11:44  
Może tutaj też należy szukać przyczyn?

Polskie władze oddały prawa do wydobycia gazu łupkowego amerykańskim koncernom i to znacznie poniżej cen obowiązujących na świecie. Tymczasem rosyjski Gazprom z ogromnymi obawami przygląda się planom eksploatacji tych złóż nad Wisłą.

Już sam fakt, że licencje na wydobycie gazu łupkowego polski rząd odstąpił zagranicznym firmom, zakrawa na kuriozum w skali światowej. Wielu analityków wskazuje bowiem, że państwo uzależnione od dostaw tego surowca z jednego kierunku (tak jak Polska od Rosji) powinno własnoręcznie sprawować pełną kontrolę nad tak cennymi złożami, znajdującymi się na własnym terytorium. Tym bardziej, że w kraju działa wiele przedsiębiorstw, które dysponują odpowiednimi technologiami, zapleczem logistycznym i kadrowym, zdolnym do samodzielnego wydobycia. Dlaczego więc licencje na wydobycie znalazły się w rękach takich firm jak, Exxon, Chevron, Conoco oraz BNK Petroleum czy San Leon Energy? W sumie w rękach amerykańskich firm jest w tej chwili najwięcej, bo aż ponad 30 licencji na odwierty. Amerykanie już rozpoczęli prace. PGNiG i Orlen dopiero mają takie plany.

Co w takiej sytuacji robią polskie władze? Koncernom, które planują odwierty w rejonach występowania gazu łupkowego, przyznawane są licencje po stawkach o wiele niższych niż te obowiązujące na świecie. Niedawno dziennikarze RMF FM dotarli do umów licencyjnych jednego z takich przedsiębiorstw. Wynika z nich, że Polska dostanie w postaci opłaty licencyjnej góra 1 proc. przychodu z wydobycia gazu. Dla porównania w USA stawki te wynoszą 20 proc. Nawet przedstawiciele firm wydobywczych przyznają, że stawki te są bardzo niskie. W rozmowie z „The Times” jeden z nich podkreślił, że warunki finansowe w Polsce są wręcz najkorzystniejsze na świecie.

http://bizne(...)sa-detal

PZPR przy obecnej PO to jak uniwersytet obok przedszkola. A miało być tak pięknie.....
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Kwie 2010r. 12:00  
Co to ma wspólnego z tematem??

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Kwie 2010r. 12:01  
Andrzejek, myśl szerzej, a nie wąsko, to dostrzeżesz, co może mieć i że może to być hipoteza. Kto mógłby się temu ewentualnie sprzeciwiać, blokować itd. A także rozważ inne wojny w sprawie tzw. terroryzmu i zaprowadzania demokracji np. w Iraku, teraz Iranie, tylko czemu w Korei Północnej nie?

PZPR przy obecnej PO to jak uniwersytet obok przedszkola. A miało być tak pięknie.....
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Kwie 2010r. 12:05  
Ty ciasny umyśle. Koncesje już rozdane. Co można jeszcze blokować??? Nie na temat. Załóż nowy temat, po za tym już o tym pisałeś chyba w temacie "cuda PO".

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Kwie 2010r. 12:11  
Jak najbardziej na temat. Rozpatrujemy hipotezy przyczyn wypadku, inne niż oficjalne. Znając dotychczasowe wojny o surowce energetyczne na świecie i w związku z odkryciem 120 letnich złóż w Polsce jest wiele do ugrania. Koncesja o niczym nie świadczy.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Kwie 2010r. 12:39  
Do tej pory nikt z PiS'u nie protestował. Prezydent i jego kancelaria też nie. To o co chodzi?

Prywatna wiadomość 

«« « ... 6 7 8 9 10 11 12 ... » »»

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »