|
|
|
Twoja dęta informacja o rzekomej rozmowie nie jest nawet warta komentarza, w rozmowę jako przyczynę katastrofy wierzy chyba tylko Bafan, ty i Wałęsa...
Szkoda mojego czasu na gadki z takimi typami... Czekamy na cuda Tuska POmatoły... Głupotą jest robić ciagle to samo i oczekiwać innych rezultatów... Nigdy wiecej rządow PO-PSL |
|
|
|
|
Głupotą jest robić ciagle to samo i oczekiwać innych rezultatów... Nigdy wiecej rządow PO-PSL |
|
|
|
|
CYTAT Twoja dęta informacja o rzekomej rozmowie nie jest nawet warta komentarza, w rozmowę jako przyczynę katastrofy wierzy chyba tylko Bafan, ty i Wałęsa... Szkoda mojego czasu na gadki z takimi typami... Czekamy na cuda Tuska POmatoły... Nenad i co się unosisz? Napisałem, że jest to tak samo prawdopodobne jak twoja informacja. Nie wierz we wszystko co ktoś wrzuci do sieci. Większość to propaganda. Gdyby takie zdjęcia pojawiły się w sieci i nie zostały by bez odpowiedzi oraz reakcji odpowiedzialnych, gwarantuje ci że zmiotły by całą PO. A tak to gadamy o czymś co nie jest podparte żadnym dowodem. Podałeś cytat i żadnego linku do niego. Mam prawo myśleć, że to się zrodziło w twojej głowie i nie ma nic wspólnego z prawdą. "Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
Polecam takie filmy jak:
"10.04.10", "Mgła" , "Pogarda" - lemingi polskie i jamochłony nadwiślańskie zapewne w wypowiedziach kopaczki, tuskaszenki zobaczą szczerą prawdę, a w wypowiedziach rodzin ofiar zamachu zobaczą zapewne bezmiar propagandy. Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
Mirek wyobraź sobie, że oglądałem te filmy. Zastanawiam się nad tym, że skoro ta pani dziennikarka "flagowa" Gazety Polskiej Anita Gargas dotarła do autora filmu, na którym rzekomo "wszystko widać" nie zadawała konkretnych pytań o konkrety z filmu. O człowieka w czerwonym kombinezonie, o zawiesia, o to czy widział lub słyszał śmigłowiec transportowy. Żadnemu ze swoich rozmówców nie zadała pytania o ten śmigłowiec, duży i ciężki nie dało by się go przeoczyć. Tych pytań mi zabrakło, a może zostały zadane ale odpowiedź była niesatysfakcjonująca więc autorka postanowiła ich nie publikować. Podajcie konkrety a nie pomysły, które się rodzą w głowach ludzi z Gazety Polskiej.
"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
Dołączył: 7 Kwie 2010r. Skąd: z 2irlandii:-) tuska Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
Czy BOR kierowcy Janickiego miał ulec putinowcom w Smoleńsku?
W tym specyficznym państwie mafijnego, postsowieckiego bezprawia jakim jest PRL-bis — by zostać ministrem lub generałem wystarczy być kierowcą TW "Bolka" zamieszanym w afery... Czy BOR kierowcy Janickiego miał ulec putinowcom w Smoleńsku? Warto zwrócić uwagę na materiał pod tytułem "Dlaczego BOR uległ Rosjanom w Smoleńsku", opublikowany w dziale "W sieci opinii" przez "Rzeczpospolitą", mówiący o różnicach w przygotowywaniou przez BOR wizyty tow. Kwaśniewskiego w Smoleńsku w 1996 roku, a wizyty polskiego patrioty — Prezydenta Lecha Kaczyńskiego w 2010 roku — co zakończyło się pamiętną, tragiczną katastrofą i śmiercią Prezydenta oraz niemal 100 dosób. "Rzeczpospolita" pisze, że: "Prokuratura podejrzewa, że BOR mogło nie dopełnić obowiązków przygotowując wizyty w Katyniu w 2010 r. Okazuje się, że zupełnie inaczej wyglądały przygotowania do wizyty prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego." Otóż przed wizytą tow. Kwaśniewskiego BOR-owcy sprawdzili na lotnisku w Smoleńsku wszystko, co powinni sprawdzić, a także pisze "Rzeczpospolita", iż: "Dla głowy polskiego państwa zalano wtedy betonem zdewastowany pas startowy. Szczegóły tamtej wizyty zdradza osoba z ówczesnego kierownictwa Biura Ochrony Rządu." Dalej mamy w "Rzeczpospolitej": "Prezydent Kwaśniewski lądował w Smoleńsku w 1996 r. Na trzy miesiące przez terminem do Rosji poleciała grupa rekonesansowa – opowiada rozmówca z BOR. – Sprawdzone zostało calusieńskie lotnisko Siewiernyj. Nie było takiej możliwości, by jakikolwiek sprzęt nie działał, czy był uszkodzony. Nasi funkcjonariusze z linijką w ręku mierzyli cały pas startowy. Okazało się, że jego część wymagała remontu. Dlatego natychmiast zadecydowaliśmy, ze Rosjanie muszą wylać nową nawierzchnię. Zrobili to z przekazanych przez Polskę pieniędzy. Musieli tez dokonać wymiany wszystkiego, co budziło nasze wątpliwości, włącznie z każdą żaróweczką czy guzikiem – relacjonuje tamte wydarzenia rozmówca. Oficer BOR zdradza również tajniki ochrony prezydenta w Smoleńsku. Zupełnie inaczej też niż w 2010 r. wyglądała kwestia ochrony prezydenta Kwaśniewskiego. – Naszych agentów było mniej więcej tyle samo, co Rosjan – kilkadziesiąt osób – opowiada nam funkcjonariusz. – Oczywiście, że mieli broń – dodaje, gdy przypominamy, że podczas kwietniowych wizyt BOR nie miał broni, bo zakazali tego Rosjanie. Przed wizytą prezydenta Kaczyńskiego oficerowie ochrony nie czekali na niego na płycie lotniska, tylko w oddalonym o kilkanaście kilometrów Katyniu. – Nie wyobrażam sobie takiej sytuacj. Nie mogli się nie zgodzić! Gdyby odmówili, do tej wizyty po prostu by nie doszło – relacjonuje oficer. – Bez spełnienia naszych warunków, nie moglibyśmy zapewnić bezpieczeństwa i prezydent po prostu by tam nie pojechał. Wybuchłby skandal. Tę relację potwierdza też Aleksander Kwaśniewski. Nie chce zdradzać szczegółów ochrony, z której do dziś korzysta. Ale zapewnia: Leciałem do Katynia ze świadomością, że wszystko jest przygotowane i dopięte na ostatni guzik. (...) "Rzeczpospolita" przytacza także i opinię Rybitzky'ego z Salon24.pl o tym, co na temat katastrofy smoleńskiej może wiedzieć Grzegorz Schetyna... Jednak, porównując przygotowania BOR przed wizytami w Smoleńsku tow. Kwaśniewskiego i Prezydenta Kaczyńskiego widzimy, że w przypadku wizyty Prezydenta Kaczyńskiego chłopcy z BORu działali jak podwórkowa banda idiotów — nie mających pojęcia ani o tym na czym polega ochrona Prezydenta Państwa, ani o tym co powinni robić! A może, ktoś im jednak wydał taki rozkaz, a dowódca BOR wiedział, że BOR ma "nie dopilnować" szczegółów wizyty Prezydenta Kaczyńskiego w Katyniu, a tym bardziej nie sprawdzać lotniska w Smoleńsku. Bo przecież szef BOR Marian Janicki łźąc stwierdził, że wizyta Prezydenta L. Kaczyńskiego była "perfekcyjnie przygotowana", a BOR nie ma sobie nic do zarzucenia. Według tego byłego kierowcy, a obecnie generała*, sprawdzanie lotniska, pasa startowego czy obecnośc na wieży kontroli lotów nie leży w kompetencjach tej formacji... [sic!] Jednak, wystarczy to łgarstwo porównać z przygotowaniami do wizyty prezydenta USA Obamy w jakimkolwiek miejscu na świecie — by stwiedzić, że Janicki łże niczym bolszewicki politruk... Za swój brak profesjonalizmu i dopuszczenie do tragicznej katastrofy kierowca Janicki otrzymał tytuł generalski... Czyżby, dowódca BOR dostał ten tytuł od rezydenta Komorowskiego — właśnie za zasługi wynikające z braku przygotowań i wręcz dopilnowanie tego, by doszło do tej katastrofy? Bowiem, po takiej katastrofie z udziałem "pilnowanego" przez BOR Prezydenta Państwa — w każdym innym państwie dowóca jednostki ochraniającej stanąłby przed sądem wojskowym, za co najmniej zaniedbanie obowiązków i dopuszcenie do utrary życia przez Prezydenta i szefa armii, a także tylu innych osób. Antoni Macierewicz, przewodniczący parlamentarnego zespołu badającego przyczyny katastrofy smoleńskiej uważa, że zarówno szef MSWA, jak i podległy mu szef BOR nie dopełnili wykonania swoich obowiązków oraz złamali ustawę o BOR. Natomiast raport Millera jest materiałem propagandowym i politycznym, czyli jednym wielkim łgarstwem —jakie rząd Tuska policił sporządzić wyłącznie po to, by zrzucić całą odpowiedzialność na bohaterskich pilotów 36 pułku.** ———————— * Janicki był w 1987 roku zatrudniny w służbach mundurowych, a w 1988 roku przeszedł do BOR jako kierowca w kolumnie transportowej. W 1990 roku woził m.in. ówczesnego kandydata na prezydenta Lecha Wałęsę. Tak więc Janicki jest drugim kierowcą Wałęsy, który awansował na wysokie stanowisko w rządach PRL-bis. Pierwszym takim kierowcą był mianowany przez TW "Bolka" do rangi ministra stanu PRL-bis — agent SB Mieczysław Wachowski, który został oskarżony o domaganie się milionowych łapówek. Natomiast, przeciwko Janickiemu prokuratura także prowadziła śledztwo w sprawie nieprawidłowości w przetargach, za jakie był odpowiedziałny. Jak widać, w tym specyficznym państwie mafijnego, postsowieckiego bezprawia jakim jest PRL-bis — wystarczy być kierowcą TW "Bolka" zamiesznym w afery, by zostać ministrem lub generałem. "Naród, który zabija(abortuje)własne dzieci, jest narodem bez przyszłości |
|
|
|
|
Zadziwiająca była wczoraj w "mediach" blokada mówienia o czczeniu pamięci ofiar Smoleńska. Po prostu zero komunikatów prasowych.
Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
Faktycznie nie zwróciłem na to uwagi.Już zapomnieliśmy,nawet Jarek?
Wyrażam wyłącznie prywatne poglądy, do czego mam prawo, zgodnie z art. 54 Konstytucji RP |
|
|
|
|
Radny PiS: "Boeing wylądował, a bombowiec TU154..."
Nie sposób tego komentować; powinien ponieść bezwzględnie konsekwencje - tak posłanka PiS Beata Kempa odniosła się do wpisów na Twitterze warszawskiego radnego PiS Macieja Maciejowskiego, dotyczących wtorkowego awaryjnego lądowanie Boeinga 767 na Okęciu. Warszawski radny PiS, wiceprzewodniczący komisji kultury i niedawny kandydat tej partii na posła, wykorzystał szczęśliwie zakończone awaryjne lądowanie "na brzuchu" Boeinga 767, by przypomnieć o katastrofie smoleńskiej i zaatakować rząd. "Cywilny boeing jest przygotowany do lądowania na brzuchu a bombowiec TU154 nie wytrzymuje zderzenia z brzozą tak?!!!!!! " - napisał na Twitterze Maciejowski do rzecznika rządu Pawła Grasia. Po chwili dodał: "a teraz te szuje z PO będą piały jaki to wielki sukces ryżego". Ciąg dalszy nastąpił, gdy zapowiedziano konferencję prasową prezydenta Bronisława Komorowskiego, który pogratulował pilotowi kpt. Tadeuszowi Wronie mistrzowskiego lądowania na Okęciu z awarią podwozia. "Miała być konf LOT ale to bydle musi sie podlansować, podziękuj swoim panom z Kremla pajacu" - napisał radny PiS. Po chwili uzupełnił wpis: "Opóźnienie merytorycznej konferencji LOT aby mógł się lansować Komorowski to skandal". Inni użytkownicy Twittera natychmiast zwrócili Maciejewskiemu uwagę. Zaraz po tym polityk PiS tłumaczył, że nie chodziło mu o Komorowskiego. "Nie kumam, napisałem bydle i Pajac a pół netu pomyślało o urzędującym prezydencie... ciekawe signum temporis :-)" - napisał. Po czym dodał: "Komorowski stracił okazję by siedzieć cicho i wstydzić się w skrytości ducha". "W następnych dniach zobaczymy jak normalnie bada się wypadki lotnicze, jak nie działa się pod dyktando Kremla..." - to jego kolejne komentarze. We wtorek szczęśliwie zakończyło się awaryjne lądowanie Boeinga 767 z 220 pasażerami i 11 członkami załogi na pokładzie, któremu nie udało się wysunąć podwozia. Wylądował "na brzuchu", nikomu nic się nie stało. Lotnisko Chopina zostało tymczasowo zamknięte. Samolot Polskich Linii Lotniczych LOT Boeing 767 leciał z Newark do Warszawy. Przed lądowaniem kapitan stwierdził, że są problemy z systemem zasilania podwozia, którego nie można było wysunąć. Wcześniej, już w 30 minut po starcie, załoga dostała sygnał o niesprawności w instalacji hydraulicznej maszyny. Pas startowy, na którym lądował samolot, zabezpieczyły jednostki lotniskowej straży pożarnej oraz 10 jednostek PSP. Samolotowi, który szczęśliwie wylądował, towarzyszyły dwa wojskowe myśliwce F-16 z 32. Bazy Lotnictwa Taktycznego w Łasku (Łódzkie). Ostatecznie pilot bezpiecznie posadził maszynę na pasie. Podczas lądowania pojawił się niewielki ogień, ale służby lotniska natychmiast go stłumiły. źródło Interia Znam ten język ... myślałem że posługują się nim tylko "zwolennicy i klakierzy" PiS chamstwo ... prostactwo ...PiS... oszołomstwo ... Widzę dla niektórych lepiej by było gdyby ten samolot się rozbił wtedy spali by spokojnie ... "Wilki nie przejmują się tym , co myślą o nich barany" |
|
|
|
|
CYTAT Widzę dla niektórych lepiej by było gdyby ten samolot się rozbił wtedy spali by spokojnie ... Niestety to jest Polak właśnie ...bij zabij później przemyśl jak popełniłeś błąd to się nie przyznaj idź w zaparte. Wyrażam wyłącznie prywatne poglądy, do czego mam prawo, zgodnie z art. 54 Konstytucji RP |
|
|
|
|
Marta Kaczyńska komentuje wczorajsze awaryjne lądowanie samolotu LOT : "Boeing lądował na betonie, tupolew rozbił się na błocie"
Haha dobre Ktoś powinien wytłumaczyć tej pani że z podwoziem czy bez lądowanie na lotnisku a lądowanie w lesie to nieco inne przypadki Jej przemyślenia ---> tu *Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów* /Stanisław Lem |
|
|
|
|
Znam ten język ... pewnie pisząc miałeś na myśli tych na których zagłosowałeś
"Młody działacz PO z Bydgoszczy - Tomasz Hardyk, doradca wicewojewody kujawsko-pomorskiego - uważany tam za zaufanego człowieka ministra Radosława Sikorskiego w sobotę, komentując na komunikatorze Twitter zorganizowaną w Warszawie konwencję wyborczą PiS stwierdził: "Wystarczą dwa antyniemieckie zdania i pisowskie bydło dostało spamów" (pisownia oryginalna, prawdopodobnie chodziło o spazmy - red)" źródło rp.pl |
|
|
|
|
|
|
|
|
*Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów* /Stanisław Lem |
|
|
|
|
O właśnie fractal- tak było...a mogła być taka piękna katastrofa.
TVN Live Death,medale,pomniki,msze,wywiady-...a tak ...Fatalnie wyszło.Wszystko przez to cholerne przestrzeganie procedur w lotnictwie cywilnym... SPRZEDAM BOEING 747 WERSJA SPEC, GARAŻOWANY. MAŁY PRZEBIEG 22,9 MLN.KM. PO PRZEGLĄDZIE WAŻNYM DO 2030 ROKU, WYMIENIONE ZAWIESZENIE, ROZRZĄD SILNIKÓW, KLIMATYZACJA 10-CIO STREFOWA, PRZYCIEMNIANE SZYBY, AIRBAG. NIE BITY. KOLOR BIAŁO- NIEBIESKI Z LOGO "PRESIDENT USA". CENA DO NEGOCJACJI. |
|
|
|
|
Właśnie, te procedury po coś wymyślono. Całe szczęście cywilni piloci nie kozaczą tak jak wojskowi.
W tym temacie : Macierewicz zbada przyczyny wylądowania *Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów* /Stanisław Lem |
|
|
|
|
Weźcie już to zakończcie bo mi się rzyga ć chce jak to czytam.Było mineło.Ja pier.....
|
|
|
|
|
CYTAT Weźcie już to zakończcie bo mi się rzyga ć chce jak to czytam.Było mineło.Ja pier..... Właśnie o to chodzi mediom żeby wyprodukować takich jak ty. Zmęczonych. Marsz przed telewizor palikociątko. A B O R C J A - holokaust nienarodzonych. WOLNOŚĆ NIE OZNACZA, ŻE MNIE WOLNO WSZYSTKO A TOBIE NIC!!! |
|
|
|
|
CYTAT Marsz przed telewizor palikociątko. Nie każdy komu sie niepodoba ta sprawa głosował na Palikota. Widziałem jak zabanowali cie na 2 tygodnie, bedzie spokój. http://stalo(...)d=642933 |
|
|
|
|
Jak komuś nie odpowiada ten temat - niech nie wchodzi i nie czyta.
Bany, straszenie banami - to tu normalność, jako że zarząd dąży do stworzenia sobie środowiska forumowiczów o poglądach zgodnych z ichnimi. Każdy, kto trzeźwo patrzy na tematykę smoleńską widzi, że to jest mega przekręt i zbrodnia, reszta albo ma to gdzieś, albo jest zmęczona, bo tak im peowskie media nakazały. Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
CYTAT Jak komuś nie odpowiada ten temat - niech nie wchodzi i nie czyta. Bany, straszenie banami - to tu normalność, jako że zarząd dąży do stworzenia sobie środowiska forumowiczów o poglądach zgodnych z ichnimi. Każdy, kto trzeźwo patrzy na tematykę smoleńską widzi, że to jest mega przekręt i zbrodnia, reszta albo ma to gdzieś, albo jest zmęczona, bo tak im peowskie media nakazały. tobie rzeczywiście cos padło na głowę... zapisz się do ruchu palikota, tam cie wyleczą |
|
Dołączył: 7 Kwie 2010r. Skąd: z 2irlandii:-) tuska Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
CYTAT Marta Kaczyńska komentuje wczorajsze awaryjne lądowanie samolotu LOT : \"Boeing lądował na betonie, tupolew rozbił się na błocie\" Haha dobre Ktoś powinien wytłumaczyć tej pani że z podwoziem czy bez lądowanie na lotnisku a lądowanie w lesie to nieco inne przypadki Jej przemyślenia ---> tu niekoniecznie masz racje Dla porównania !!!!! 2010.03.22 - Awaryjne lądowanie Tu-204 Około kilometra od moskiewskiego lotniska Domodiedowo awaryjnie lądował samolot pasażerski Tu-204 - poinformowały rosyjskie media. Siedmiu ludzi zostało rannych. \"Maszyna leciała z Hurghady w Egipcie, na pokładzie była tylko załoga w liczbie ośmiu osób\" - podała agencja ITAR-TASS, powołując się na resort ds. kryzysowych. Cytowana przez agencję rzeczniczka regionalnego przedstawicielstwa ministerstwa ds. sytuacji nadzwyczajnych powiedziała, że stan dwóch osób jest ciężki. Jak dodała, z niewyjaśnionych przyczyn samolot nie był w stanie dolecieć do pasa startowego i musiał awaryjnie lądować w lesie. Według milicji maszyna nie doznała znaczących uszkodzeń. Tu-204 to dwusilnikowa maszyna średniego zasięgu, mogąca na swym pokładzie zmieścić około 200 pasażerów. i fotki z tego oto zdarzenia czyż warunki (gęstość lasu i grubość drzew) nie są podobne do tych z okolic Smoleńska? "Naród, który zabija(abortuje)własne dzieci, jest narodem bez przyszłości |
|
|
|
|
Wiem że może ciężko zauważyć co niektórym różnicy pomiędzy awaryjnym lądowaniem a katastrofą lotniczą ...
poza różnicą w literach (to takie czarne na białym tle) jest jeszcze kilka innych ale cała reszta będzie zbyt trudna dla ogarnięcia więc nawet nie trudzę się wyjaśniać "Wilki nie przejmują się tym , co myślą o nich barany" |
|
|
|
|
oooo, dawno mnie nie było a tu el.banan modem został - czytając komentarze jednak obawiam się, że poziom moderowania jak i obiektywizm modów pozostanie chyba bez zmian...
|
|
|
|
|
cieć u niemca kłamie, kopacz łamie Konstytucję RP
"Rzecznik rządu kłamie w sprawie postępowania Ewy Kopacz w czasie wizyty w Moskwie tuż po tragedii smoleńskiej. Dowodem na to jest stenogram zamieszczony na stronie Władimira Putina, premiera Federacji Rosyjskiej ze spotkania 13 kwietnia 2010 roku. Stenogram jest ogólnodostępny pod adresem http://premi(...)/10207/. Wynika z niego jednoznacznie, że zaraz po katastrofie międzynarodowe organizacje i eksperci zaoferowali swoją pomoc. MAK te propozycje odrzucił, a polski rząd nie zaprotestował. Spotkaniu przewodniczył premier Władimir Putin, a polski rząd reprezentowała Ewa Kopacz, najwyższa rangą minister ze składu polskiej delegacji. - Minister Kopacz stała na czele rządowej delegacji Rzeczpospolitej Polskiej i w tym charakterze została przyjęta przez premiera Federacji Rosyjskiej Władimira Putina. Przewodniczyła polskiej delegacji na posiedzeniu rosyjskiej komisji rządowej. Jeżeli pan minister Graś tego nie wie, jestem gotowy dostarczyć mu komunikat Polskiej Agencji Prasowej relacjonujący te wydarzenia. Obok pani minister Kopacz w posiedzeniu brał udział m.in Tomasz Arabski, naszej Naczelnej Prokuratury Wojskowej Krzysztof Parulski, ambasador Jerzy Bahr i Edmund Klich. Za każdym razem rosyjski protokół dyplomatyczny wymienia minister Kopacz na pierwszym miejscu jako przedstawiciela polskiego rządu - mówi nam Antoni Macierewicz (PiS), szef parlamentarnego zespołu badającego przyczyny smoleńskiej katastrofy. Spotkanie odbyło się 13 kwietnia 2010 r. i zadecydowało o całym śledztwie smoleńskim. Zapadły na nim kluczowe ustalenia, które narzucili nam Rosjanie. Strona polska na wszystko się zgodziła i nie wyraziła nawet najmniejszego sprzeciwu. Tatiana Anodina, szefowa MAK-u (Międzypaństwowy Komitet Lotniczy), na spotkaniu 13 kwietnia 2010 r. od razu dała do zrozumienia, że MAK zakwalifikował lot do Smoleńska jako cywilny. – Chcę jeszcze raz podkreślić, że dochodzenie jest prowadzone zgodnie z międzynarodowymi standardami i przepisami ICAO, której członkami jest 190 krajów, w tym Rosja i Polska – mówiła Anodina. Gdyby nawet Polska wysłała skargę do ICAO, nie zostałaby ona w ogóle rozpatrzona, bo organizacja ta bada tylko katastrofy samolotów cywilnych. Na spotkaniu 13 kwietnia 2010 r. Tatiana Anodina powiedziała również, że „organy śledcze Unii Europejskiej oraz innych państw wyraziły chęć uczestnictwa w pracach komisji technicznej, jeżeli zaistnieje taka potrzeba”. Oferta ta została jednak przez MAK odrzucona, podobnie jak przez polski rząd, który reprezentowała Ewa Kopacz. Ogólnodostępne stenogramy spotkania z 13 kwietnia 2010 r. pokazują całkowicie bierną postawę przedstawicieli Polski. Zamiast twardo negocjować, minister Kopacz mówiła o fantastycznej współpracy oraz rozpływała się nad gościnnością, profesjonalizmem i doskonałym tempem pracy Rosjan. Reprezentująca rząd minister Ewa Kopacz nie skorzystała z okazji, by domagać się umiędzynarodowienia śledztwa, by katastrofę zbadali eksperci z UE i NATO, którzy oferowali taką pomoc zaraz po katastrofie. Tymczasem premier Tusk 29 kwietnia 2010 roku z trybuny sejmowej zapewniał: - Nie widzę żadnych przeszkód, aby korzystać z pomocy ekspertów międzynarodowych. Jeżeli premier nie wiedział, że taką pomoc odrzuciła wcześniej pracująca w Rosji komisja oznacza to, że minister Kopacz nie poinformowała go o tym fakcie. Jeżeli zaś wiedział, to chroniąc minister Kopacz, nie poinformował o tym Sejmu, co jest złamaniem Konstytucji. Teraz Ewa Kopacz jest kandydatką premiera Donalda Tuska na urząd marszałka Sejmu." http://niezalezna.pl/18570-minister-gras-klamie-ws-kopacz Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|