|
|
|
Niech każdy spoczywa w spokoju ale na każdym kroku widać ze są równi i równiejsi. Ile odszkodowania dostały rodziny ofiar wypadku pod Nowym Miastem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CYTAT Andrzejek, a Ty protestujesz? Chciałbyś aby inni protestowali, a czemu sam nie wypowiesz się? A może odpowiesz mi na to drugie pytanie. Widzę że nie ma chętnych. Może ty podejmiesz temat? "Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
To to może ja pierwszy protestuję, tylko jak? nie będę płacił podatków? to komornik mnie nawiedzi.
250 tyś wg pewnej znanej ostatnimi cyasz pani starczy na skromne utrzymanie dziecka przez 10 lat. Ku..a dzwno nic mnie tak nie wkur..ło, przeciętny Stalowowolanin na tą kwotę musi ponad 10 lat pracować. Jak ktoś twierdzi że 250 to mało to niech je najpierw zarobi a potem powie czy to dużo czy mało. |
|
|
|
|
Bonifacy ktos jak szasta nie swoja kasa to jemu obojetne to jest.
Mi tez sie cisnienie podnieslo jak uslyszalem ze 250tys Tak jak mowisz niech najpierw przynajmniej polowe z tego zarobi potem zobaczy czy to malo. Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze tez juz ku.... musze!!!! |
|
|
|
|
Kwota zdecydowanie jest za duża. Nie ma znaczenia dla mnie kto leciał tym samolotem ani to czy był to samolot prezydencki, czy rządowy, cywilny, czy wojskowy. Nie ma to znaczenia uważam że kwota odszkodowania jest zdecydowanie za duża. A to że dziś dzieci i rodziny posłów nie mają z czego żyć to demagogia. Wykorzystywanie sytuacji nic więcej. Żołnierze giną w Afganistanie i Iraku i nikt nie przejmuje się losem rodzin nikt im nie proponuje takich odszkodowań ani rent specjalnych.
Bardzo mi się nie podoba, że ktoś uznał tych posłów i urzędników (prezydent to też urzędnik) za ludzi w wyższej półki i że ich starta powinna być wynagrodzona szczególnie. To tacy sami ludzie jak ci którzy zginęli w wypadku tego busa. Niczym się nie różnią od żołnierzy którzy zginęli w Iraku czy w Afganistanie. "Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
A może odpowiesz mi na to drugie pytanie. Widzę że nie ma chętnych. Może ty podejmiesz temat?
Czemu? Skoro sam nie poczuwasz się do odpowiedzi, to czemu tak łatwo domagasz się od innych? Wymieniasz PiS, wymieniasz SLD, ale z tego co pamiętam są jeszcze PSL, PO, i bezpartyjni jak np funkcjonariusze czy wojskowi. Zapomniałeś o Rządzie który tą kwotę sypnie. Pamiętam jak przeszkadzało Ci iż Kaczyńska mieszkała w pałacu Prezydenckim jeszcze po śmierci rodziców, że to na koszt podatnika itd. Dziwne że teraz nie napiszesz iż to odszkodowanie które funduje nam Państwo (rząd) też na koszt podatnika. PS Bonifacy, widać jak sam napisałeś Bóg Cię wysłuchuje w sprawie Premiera. Podziękuj dziś Panu Bogu za hojność Pana Tuska. I skoro wymodliłeś sobie tak zacnego człowieka to teraz nie gardź jego dobrym sercem (250 tys zł) |
|
|
|
|
Widzisz thorongil jaki głupol jesteś? Popatrz na mój wpis, ten powyżej twojego. Przeczytaj powoli ze zrozumieniem a jak nie to napisz na pw do mnie. Wszystko ci wyjaśnię.
Moje wcześniejsze pytanie o zależność służbową i odpowiedzialność nadal nie ma chętnych na podjęcie tematu:-)) "Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
To Andrzejku że ja jestem głupol to już wiem, dowiedziałem się od Ciebie o tym na samym początku mego istnienia tutaj. To tradycyjna forma odpowiedzi u Ciebie gdy nie bardzo wiesz co odpowiedzieć.
Fakt, iż napisałeś powyżej, nie zmienia faktu iż pisałeś wcześniej o PiS i SLD i w swojej wypowiedzi wyraźnie nawiązałem do tego uzasadniając wcześniejsze pytanie moje. Nawet zacytowałem Ci do czego się odnoszę odpowiadając. Widać dla tak inteligentnego gościa jak TY, cytat nie koniecznie musi być zrozumiały. A jednak nie pokusiłeś się o odpowiedź kto nam to funduje, nazwałeś to "że ktoś uznał". Co chcesz napisać mi prywatnie, że PO, PSL, rodziny funkcjonariuszy czy Rząd nie zgadzają się na taką kwotę? Nie żartuj |
|
|
|
|
Thorongil nie jestem osobiście ża żadną obcją polityczną (na wyborach nie byłem) ale Ty wykręcasz alika ogonem.
Rząd masz rację zachowyje się jak cipa, zezwala na jakieś manifestacje krzyżowe pod pałacem, sponsoruje wawel, teraz jakieś odszkodowania, ale czy w tym wszystkim mecenas Rogalski i ten drugi patałach nie odgrywa żadnej roli? Moja prawda wygląda tak że Pani Gosiewska, Wasserman i jeszcze kilkoro próbują ugrać ile się da i gdzie się da a rząd zamiast piepsznąć pięścią w stół przyzwala na to i rozmawia z nimi jak równy z równym. |
|
|
|
|
Adwokaci są od tego aby negocjować, od tej sumy i oni dostaną swoją część. To chyba normalne, że chcą ugrać jak najwięcej?
Jakbys był adwokatem to chyba też nie poprzestałbyś na 20-30 tys tylko widząc możliwości chciałbyś jak najwięcej. Proste i logiczne Jak kiedyś będziesz korzystał z usług takich ludzi, to też będziesz chciał aby ugrali dla Ciebie jak najwięcej w obojętnie jakiej sprawie i wtedy nie będziesz miał dylematu czy to patałach czy nie. Skoro uważasz iż Rząd daje za dużo, to podejmij się krytyki Rządu, a nie szukasz na kogo zwalić winę, bo Rogalski z własnych pieniędzy nie będzie płacił. Rozumiem że co niektórym nie przechodzą przez gardło słowa iż Rząd (czyli też Tusk) źle postępują, bo czy chwaląc nie wypada teraz ganić. Dlatego szuka się innych typu PiS, SLD, Rogalski...... |
|
|
|
|
CYTAT Rząd masz rację zachowyje się jak cipa, zezwala na jakieś manifestacje krzyżowe pod pałacem, sponsoruje wawel, teraz jakieś odszkodowania, ale czy w tym wszystkim mecenas Rogalski i ten drugi patałach nie odgrywa żadnej roli? Moja prawda wygląda tak że Pani Gosiewska, Wasserman i jeszcze kilkoro próbują ugrać ile się da i gdzie się da a rząd zamiast piepsznąć pięścią w stół przyzwala na to i rozmawia z nimi jak równy z równym. Ja nie jestem za zadną partią z wiadomej czwórki ale staram się postrzegać to obiektywnie. Zgineło 96 osób , w tym prezydent i jego żona. Cała sprawa nie ma jasnej odpowiedzi, bo co chwila dowiadujemy się czegoś nowego, czasami sprzecznego z tym co mówili na początku. Masz racje, rząd zachowuje się jak c..., bo bał się zagrać pierwszych skrzypiec przy wyjasnianiu tej sprawy. Moim zdanie kwota 250 tyś jest krzywdząca dla innych rodzin którzy tracą swoich bliskich, w innych wypadkach. Tym bardziej ze większość rodzin ofiar. smolenskiej katastrofy zapewne głodem nie przymiera. Z drugiej strony, jeżeli rząd zaproponował by kwote 20 tyś. zł to cały cywilizowany świta miał by ich na językach. Może rodziny które żyją na wyzszym poziomie powinny odmówić przyjęcia tej kwoty i skupić się na drążeniu prawdy a inne osoby( były tam stewardesy) przyjąć tak wysoką sume, która pomoze w codziennych sprawach?. Jedno jest pewne, pogadać sobie tylko mozemy. |
|
|
|
|
Kwota zawrotna, ale powiedzmy sobie prawdę. Po raporcie MAK Rząd wie że go wykpiono, więc trzeba czymś zająć obywateli.
|
|
|
|
|
CYTAT Jedno jest pewne, pogadać sobie tylko mozemy. I tu masz racje Ktośik, jesteśmy, jako społeczeństwo ruchani na każdym kroku, dymają nas z uśmiechem na twarzy i mówią głosujcie na nas, my tylko jesteśmy w stanie Wam zapewnić godne życie. Jakie to żałosne! Ludzie pomyślcie, zastanówcie się, na kogo macie głosować, jesienią są wybory. CYTAT Kwota zawrotna, ale powiedzmy sobie prawdę. Po raporcie MAK Rząd wie że go wykpiono, więc trzeba czymś zająć obywateli. I tu thorongil się z Tobą zgadzam. Wykpiono to delikatnie powiedziane. POSIADANIE WŁASNEGO ZDANIA NIE JEST ŻADNYM PRZESTĘPSTWEM. |
|
|
|
|
@thorongil
Ale co pisiaki są ugrać? Oni są mistrzami świata w wywracaniu alika ogonem. Odszkodowanie wypłaca się takie na jakie poszkodowany był ubezpieczony a rząd wogóle nie powinien w tej kwestii z nimi dyskutować. Powiem więcej rząd powinien brać się jeszcze za pismaków, którzy w tak istotnych rzeczach nie opierają się na faktach a piszą dla skandalu bo to dobrze się sprzedaje. Tu odrazu odpowiem Ktosikowi, dlaczego 20 tyś to wstyd, jeśli na tyle się ubezpieczyli to ich wstyd, a jeżeli nie byli ubezpieczeni kwota powinna wynosić 0. Uprawiam amatorsko sport myślę że można nazwać ekstremalnym i zawsze wykupuję sobie wcześniej ubezpieczenie, dzięki czemu wiem na jaką kwotę wyceniam swoje życie i żaden Rogalski ani ten drugi patałach nie będzie mi w razie czego potrzebny. Parę razy tu iak i na innych portalach czytam że wieża powinna zabronić tu-101 lądować, a tu macie tekst ze stenogramu: 10:24:22,3 PLF 1-2-0-1, na Korsaże tuman, widimost' 400 metrow 10:24:40,0 Na Korsaże tuman, widimost' 400 metrow, 4-0-0 meters 10:24:51,2 Temperatura plus 2, dawlenie 7-45, 7-4-5, usłowij dla prijoma niet 10:35:22,6 Polskij 101, i ot 100 metrow byt' gotowym k uchodu na wtoroj krug (10:35:30,2 Tak toczno) 10:40:52,4 Gorizont 101 10:40:54,7 Kontrol' wysoty, gorizont na mój gust zabroniono im aż 6 razy, widocznie było mało. Gdzieś jeden pilot napisał że z takim szkoleniem i podejściem do przepisów to nawet gdyby Tu-101 jakimś cudem wylądował, to i tak by się rozbił w 2011 albo później i z tym całkowicie się zgadzam. Ruscy obarczają winą załogę myślę że przez grzeczność bo nie chcą napaskudzić w nasz sysyem szkolenia pilotów wojskowych w tym w tak wychwalaną przez thorongila szkolę orląt a to on ponosi winę za zaistniałą katastrofę. Dodam jeszcze że system szkolenia jest bezpartyjny i na jego człokształt pracuje się latami, chodzi o to że psuć to on się zaczął od wejścia szeroko rozumianej w Polsce demokracji więc winę za to ponoszą wszyscy od rządów Mazowieckiego począwszy. |
|
|
|
|
CYTAT Tu odrazu odpowiem Ktosikowi, dlaczego 20 tyś to wstyd, jeśli na tyle się ubezpieczyli to ich wstyd, a jeżeli nie byli ubezpieczeni kwota powinna wynosić 0. Ja nigdzie nie napisałem ze to wstyd, dla mnie 20 tyś to duża kwota, zwłaszcza jak trzeba ją zarobić w naszych warunkach. Nie mam pojęcia na ile były ubezpieczone te osoby. Bardziej miałem tu na mysli niepisane zasady. Myśle ze moze ta kwota ma tez jakieś znaczenie, przy uciszaniu szumu wokół tej sprawy. |
|
|
|
|
na mój gust zabroniono im aż 6 razy, widocznie było mało.
na Twój gust może i tak, ale na rozum to im nie zabroniono ani razu. Istnieje różnica między sugestią a rozkazem, zabronieniem. Posunąłeś się dalej niż MAK, który jak sam stwierdził nie można było im zabronić. Czytasz i nie wiesz co czytasz. Po za tym w swojej historii MAK jeszcze nigdy nie wydał decyzji która mogłaby godzić w jego urząd czy podległe mu jednostki. Każdą część jaka była w tym samolocie MAK potwierdził swoim podpisem po remoncie, tak samo jak podpisuje się pod sprawnością i działalnością wieży kontrolnej. Kontrolerów nie można przesłuchać, nagrania których ponoć nie ma jednak są, ale nie wiemy kiedy udostępnimy, wrak zabezpieczymy tylko brakło nam brezentu? I w to wszystko byłbyś ty skłonny uwierzyć, tak działa Twój 'gust' A i jeszcze pilot ktory można powiedzieć systematycznie latał do Rosji nagle zaniemówił po rosyjsku. Widać im więcej latał tym bardziej nie douczony, a egzamin przed Dowództwem Sił Lotniczych choć był przeprowadzany na podstawie dokumentacji MAK i zdany pozytywnie w 100% to żaden dowód na znajomość języka rosyjskiego. Należy przyjąć zgodnie z 'gustem' bonifacego iż Polacy to pijaki i nieuki. Pozostaje mieć nadzieję iż w kwestiach innych jak np zbrodni katyńskiej również podzielasz stanowisko rosyjskiego rządu jak i sądów iż to nie zbrodnia. ot, uciekli do Mandżurii Ale co pisiaki są ugrać? Oni są mistrzami świata w wywracaniu alika ogonem. Odszkodowanie wypłaca się takie na jakie poszkodowany był ubezpieczony a rząd wogóle nie powinien w tej kwestii z nimi dyskutować. Deresz to też pisiak? rodzina Karpiniuka to też pisiaki? funkcjonariusze BOR też pisiaki? wojskowi też pisiaki? Dobrze byłoby abyś dowiedział iż tu nie chodzi o ubezpieczenie ale przepisy prawne które regulują kwestię śmierci pasażera w katastrofach lotniczych. Przykładowo we Francji kwota nie może być mniejsza niż 100 tys euro, a jesli dochodzi do winy przewoźnika to nawet kilkadziesiąt razy więcej. Mówią też o tym przepisy międzynarodowe. |
|
|
|
|
Thorongil po krótkiej dyskusji z Tobą nie zdziwiłbym się gdybyś w czarnej kiecce chodził, normalnie a zresztą...
Napiszę wam tylko że pracując w jedej z firm miałem przyjemność przebywać ok 10 lat w Moskwie (zaraz będzie że ruskim przesiąkłem) i zapewniam Cię że w 20 mln mieście na codzień widywałem mniej pijanych osób niż w StWoli. Odpowiedz jeszcze dlaczego w polskiej wizualizacji wycięto słowa "Pan Prezydent jeszcze nie podjął decyzji" chyba wiesz o co chodzi. A jak już będziesz wiedział do zadaj sobie pytanie kto decydował o lądowaniu, ten co jeszcz nie podjął decyzji czy wieża. Samolot tu-101 nie był sterowany radiem, posiadał pilotów. "10:24:51,2 Temperatura plus 2, dawlenie 7-45, 7-4-5, usłowij dla prijoma niet" rozumiesz to? przetłumaczę warunków do przyjęcia nie ma. O 5 krotnie powtarzanych warunkach meteo nie wspomnę. Poza tym który z krajów posyła na lotnisko pilota z nie wyszkoloną załogą 2kpt 26 godzin nalotu,1kpt minima większe niz minima lotniska? Przystaję na twoje że 1kpt znał rosyjski a 2 i nawigator? Ku..a jako lotnisko zapasowe wybrali Witebsk który w weekendy jest nieczynny, braawo. Wieża w pośpiechu szukała im zapasowego a prawda jest taka że nawet tego nie miała obowiązku robić, nie oni byli organizatorem wycieczki. "a egzamin przed Dowództwem Sił Lotniczych choć był przeprowadzany na podstawie dokumentacji MAK i zdany pozytywnie w 100% to żaden dowód na znajomość języka rosyjskiegoę egzamin zgaje się normalnie w cywilu 2 razy do roku, niezdanie grozi utratą licencji, nasi wojacy w ramach oszczędności tego nie robili (brak symulatorów) a że na takim egzaminie zdaje się jeszcze egzamin z języka rosyjskiego to doprawdy pierwsze słyszę. Odnośnie znajomości języka postaram Ci się to zobrazować na przykładzie: Wali się konstrukcja, komisja badająca sprawę stwierdza że powodem katastrofy był złe spawy. I w tym momencie mało mnie interesują zeznania kolegów że "Franek" był dobrym spawaczem jak "Franek" uprawnień spawacza nie ma. Ale w kraju w którym cieśla robi instalacje elektryczne a elektryk centralne wcale mnie nie dziwi Twój tok rozumowania. Dalego też MAK w Pierwszej fazie wpomina o nieznajomości rozyjskiego przez załogę, w sumie nie wiem dlaczego się z tego wycofał. Skoro nasi tak doskonale znali rozyjski to po cholerę potrzebowali lidera którego w końcu rosja im nie dała, i słusznie bo mieli by jednego lidera mniej. |
|
|
|
|
@Torongil
"na Twój gust może i tak, ale na rozum to im nie zabroniono ani razu. Istnieje różnica między sugestią a rozkazem, zabronieniem. Posunąłeś się dalej niż MAK, który jak sam stwierdził nie można było im zabronić. Czytasz i nie wiesz co czytasz." Torongil weź to pogrub, ten tekst zasługuje na złotą czcionkę. Byłeś w wojsku? Napisz prawdę. Czy wg Ciebie ruski major może rozkazywać polskiemu generałowi i Prezydentowi RP. Żenada. |
|
|
|
|
skończcie nudzić, zleciał prawie rok a tu mielenie w kóło o smoleńsku, kaczyńskiemu już od tego odjebało całkiem , nawet jak ruskie zrobili to celowo to nasi dali się wrobić jak dzieci, już to widzę jak np samolot z Obamą próbuje lądować na jakimś prymitywnym lotnisku, przy zerowej widocznośći słuchając ruskich kontrolerów hahaha, nawineli by sie i z powrotem polecieli do USA, a nasze kozaki bezgranicznie ufając braciom rosjanom pewnie stwierdzili " co my nie damy rady" no i dali....
|
|
|
|
|
dla bonifacego, o prawdzie z ust matuszki rosji
http://wiado(...)osc.html PS tak byłem w wojsku, widać ty nie byłeś. wyobraź sobie że są sytuacje kiedy może, np wartownik może rozkazywać generałowi, prezydentowi, każdy musi stosować się do jego poleceń gdy wchodzi na teren jego służby. tak samo jest i na lotnisku, to kontroler decyduje o zamknięciu lotniska a nie pilot. po za tym włącz swój 'gust' i pomyśl, polski generał ani polski prezydent nie jest przełożonym rosyjskiego majora, żaden z nich nie może rozkazywać nawet rosyjskiemu szeregowcowi. myśl trochę Napiszę wam tylko że pracując w jedej z firm miałem przyjemność przebywać ok 10 lat w Moskwie (zaraz będzie że ruskim przesiąkłem) i zapewniam Cię że w 20 mln mieście na codzień widywałem mniej pijanych osób niż w StWoli. to teraz juz zrozumiałe że istnieje u Ciebie tylko jedna prawda, ta komsomolska. to wspomnienie o alkoholu to pewnie potwierdzenie że nie tylko Błasik mógł być pijany :] i niczym nie przesiąknąłeś, Ty po prostu masz korzenie stamtąd a i jeszcze jedno, w szkole średniej nauczycielka z polskiego opowiadała nam że jak przyjeżdżała młodzież na wymianę z bratniego kraju, to mówili że u nas jest lepiej dzięki nim (ZSRR), bo całą nowoczesną myśl przekazują bratnim krajom nie zostawiając sobie nic. dlatego dziękujemy wam sowieccy bracia za ten spirytus teraz, dzięki temu może byc w Stalowej więcej pijanych niż w 20 mln waszym mieście :] |
|
|
|
|
Torongil idź robić kanapki po 10 blisko
|
|
|
|
|
a co bonifacy, zgłodniałeś na rynku sprzedając spirytus? :]
dobrze że mieszkasz już w Polsce, przynajmniej dowiesz się o kilku ciekawych rzeczach o których w swoim kraju mógłbyś pomarzyć np kto mógł stać za zabiciem Politkowskiej, albo Litwinienki, tak wiem niezależna organy u was napisały że nie wiadomo dowiesz się że można domagać się odszkodowań za np katastrofę, niepojęte prawda? a jednak, tak wiem u was nie do pomyślenia żeby np domagać się odszkodowań za śmierć bliskich po spektakularnych akcjach odbicia zakładników w Teatrze czy Szkole w Biesłanie itd itd Dodam jeszcze że system szkolenia jest bezpartyjny i na jego człokształt pracuje się latami, chodzi o to że psuć to on się zaczął od wejścia szeroko rozumianej w Polsce demokracji więc winę za to ponoszą wszyscy od rządów Mazowieckiego począwszy. dobrze że u Was nic się nie zmieniło, tak wiem, u nas od czasów Mazowieckiego nawet ludzie w zimie zamarzają, są bezdomni, a przed Mazowieckim i zmianami przecież nie było tego. pisali gdzieś o tym, albo mówili w dzienniku telewizyjny? nie, no to nie było :] PS nie robię kanapek o 8.00, wiem u Was w Moskwie dochodziła 10.00 :] |
|
|
|
|
@Torongil
a co bonifacy, zgłodniałeś na rynku sprzedając spirytus? :] miałem na myśli 10 dzień miesiąca nie godzinę. Widać jaki bystry jesteś. |
|
|
|
|
Na uwieńczenie dyskusji trochę poezji
Poemat Tu 154 Nam lecieć nie kazano, wszedłem do kokpita I spojrzałem na pole...trzeba brata spytać. Jak przekonać pilota w mglistej atmosferze By odwagą pokonał nieprzyjaciół wieżę, Z której moskal przez radio próbuje dyktować Prezydentowi Polski - gdzie ma wylądować. Przez mgłę dostrzeże prawdę człowiek wielkiej cnoty Co przejrzał dziadów, małpy oraz palikoty. I z czystym sercem powie, ze mgły tej przyczyna Tkwi w potajemnym spisku Tuska i Putina. Chcą mnie z drogi zawrócić i wysłać do Mińska. Już widzę jak się cieszy pewna morda świńska. Lecz ja się nie ulęknę broniąc racji stanu. Już raz mnie zaciągnęli do Azerbejdżanu. Wylądujemy tutaj, żeby zbaranieli Jak Tusk, kiedy wkroczyłem na salę w Brukseli. A w najgorszym przypadku - śmierć na posterunku. Przynajmniej cały naród nabierze szacunku. Tylko by nie mówili "Lechu-Kamikadze", Najlepiej jeśli jeszcze brata się poradzę. "Jarku, jest pewien problem i wygląda ślisko. Ruskie chcą nas skierować na inne lotnisko" "Ależ to oczywista przecież oczywistość. Ze kłamią by nam zepsuć całą uroczystość. Nie będzie nas kontroler wodził po manowcach. Bo przecież to samolot na bazie bombowca. Nawet gdy walnie w ziemie to się nie rozwali. Powiedz wieży, ze stoi gdzie zomowcy stali Będziemy postępować tak jak było w planie. Wiesz przecież co masz robić - Wykonać Zadanie. A Błasik niech tam dobrze przypilnuje. Zadzwoń ponownie do mnie jak już wylądujesz. By Ci dodać otuchy - odmówię paciora, I masz błogosławieństwo Ojca Dyrektora." Czego nie powiedziano w tej rozmowie braci. Że, by władzę odzyskać, trzeba czasem stracić. "Gdybyś jednak wpakował rękę do nocnika. Cały naród Cię uczci jako męczennika." |
|
|
|
|
'miałem na myśli 10 dzień miesiąca nie godzinę.
Widać jaki bystry jesteś.' widać nie użyłem 'gustu' jak Ty :] |
|