NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »
Prawybory w Stalowej Woli , czyli kto ma szanse z jakiej partii
ff
Wysłany: 14 Lut 2010r. 14:24  
W PO zapowiadane są prawybory na kandydata na prezydenta RP. Podążając za POlityką krajową proponuję, aby za pośrednictwem stalowemiasto.pl przeprowadzić takie prawybory w Stalowej Woli na prezydenta miasta z dane partii politycznej.

proponuję więc rzeczową dyskusję na argumenty o szansach poszczególnych kandydatów w wewnętrznym wyścigu o nominację partyjną do kandydowania na prezydenta. Administratorów strony zachęcam do zrobienia jakieś sondy na ten temat.

moje pytanie: kto z niżej podanych osób w poszczególnych partiach ma największe szanse na uzyskanie nominacji na kandydata na prezydenta miasta:

1. Platforma Obywatelska:
1.1 Renata Butryn
1.2 Dariusz Przytuła
1.3 Robert Fila
1.4 Ryszard Kardasz
1.5 Andrzej Szlęzak - tzn. PO nie wystawia swojego kandydata popiera Andrzeja Szlęzaka.

2. Prawo i Sprawiedliwość:

2.1 Wiesław Siembida
2.2 Lucjusz Nadbereżny
2.3 Stanisław Cisek
2.4 Janusz Zarzeczny

Ragnarok: przepraszam : oczywiście tutaj miało być SLD

SLD:

1. Joanna Grobel-Proszowska
2. Bronisław Tofil
3. poparcie dla Andrzeja Szlęzaka

3. PSL

3.1 - brak kandydatów

4. LPR

4.1 - Marian Kolasa
4.2 - Piotr Serafin

5. Forum Mieszkańców:

5.1 - Alfred Rzegocki
5.2 - Artur Pychowski
5.3 - Jan Sibiga
5.4 - Jaśkowski Ryszard

6. Samorządność i Praworządność:

6.1 - Andrzej Szlęzak
6.2 - ...

to chyba tyle jeżeli ktoś ma inne ciekawe kandydatury to proszę pisać, jeszcze raz apeluję o merytoryczną dyskusję o tym kto ma być kandydatem a nie prezydentem

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 14 Lut 2010r. 14:24  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 14 Lut 2010r. 14:40  
a ty w ogóle coś myślisz? z tym nadzbereźnym to dowaliłeś, z kilkoma innymi tak samo, szkoda że jeszcze paszkiewicza tam nie wymieniłeś hahaha

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 14 Lut 2010r. 15:20  
no i jak mozna powaznie traktowac ten ranking, skoro nie ma w nim Sojuszu Lewicy Demokratycznej? Juz na dzien dobry rzeczowa dyskusja upada.

Zalosne. Przypominam, ze SLD to zawsze ok 10-15% glosow na terenie powiatu stalowowolskiego i samego miasta, jednakze autor tematu widac nie posiada dostatecznej wiedzy aby laskawie wymienic w/w partie na tej samej zasadzie co wymienia PSL.

Immortal - All Shall Fall
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 14 Lut 2010r. 15:53  
sraKupą - tak jak mówiłem rozmawiaj merytorycznie - a nie zwykła zaczepka

Ragnarok - tak jak wyżej przepraszam - SLD oczywiście miało być i jest juz dodane w pierwszym wpisie :

SLD:

1. Joanna Grobel-Proszowska
2. Bronisław Tofil
3. poparcie dla Andrzeja Szlęzaka

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 14 Lut 2010r. 18:36  
Dzieki. Teraz jest faktycznie rzeczowo i bezstronnie.

Z przedstawionej przez Ciebie listy jedynym sensownym rozwiazaniem dla miasta jako samego w sobie jest start Andrzeja Szlezaka po raz kolejny i poparcie go przez pozostale sily polityczne (obojetnie czy to w pierwszej czy to w drugiej turze z prosba do wyborcow o przekazanie glosow) zyjace z nim, czasem w szorstkiej, zgodzie. To wg mnie najlepsze rozwiazanie dla miasta i jego rozwoju.

PO.
Jakos boje sie nauczycieli jako menedzerow. Wiec z calym szacunkiem dla pani posel lepiej niech pozostanie na Wiejskiej i ubiega sie o reelekcje.
Dwoch kolejnych kandydatow nie dysponuje odpowiednim doswiadczeniem w zarzadzaniu, choc drugi z nich jest w otoczeniu obecnego prezydenta wiec moim zdaniem ma wieksze rozeznanie tematu. Niemniej jednak obaj powinni nieco poczekac.
Co do bylego prezesa HSW - nie no, mialo byc merytorycznie umiech Byc moze to dobry menedzer, ale ze biegal na golasa po jednym z marketow jak mieli go zwolnic to co zrobi jak go radni albo Regionalna Izba Obrachunkowa przycisna?

PiS.
Obecny starosta - co zrobil poza podwyzkami dla urzednikow i paroma konkursami? Niewiele. Wiekszosc inwestycji jest realizowana po tym co pozostawil starosta Tofil. Taka prawda. Pan Siembida nie za wiele w dziedzinie infrastruktury zdzialal. Moze oczywiscie sie tlumaczyc zawilosciami budzetu, relatywnie krotkim czasem urzedowania itp., itd., ale nie interesuje mnie to - wybieram ludzi do pracy a nie do wymowek.
Lucjusz Nadberezny- no coz, po prostu nie nadaje sie. Byc moze w zwiazku z jego studiami dysponuje podpora teoretyczna (prawo i administracja) niemniej jednak jedna kadencja w samorzadzie to za malo aby zarzadzac wspolnota miejska.
Stanislaw Cisek - postac dosc znana i w sumie szanowana przez wszystkich. Nie spotkalem sie z negatywnym zdaniem na jego temat. Dysponuje na pewno ogromna wiedza samorzadowa, niemniej jednak czy to wystarcza na stworzenie spojnej wizji rozwoju miasta? Koniec koncow jest chyba tez jednak zbyt spokojny, a prezydent, jak kazdy szef musi umiec 'dac w morde'. To chyba jedyna postac z calego stalowowolskiego PiS co do ktorej osobiscie nie mam zastrzezen.
Janusz Zarzeczny - hm, wczoraj PO, dzis PiS a pojutrze moze Prawica RP? To plus ocena dla obecnego dzialania jako wicestarosty dyskwalifikuja go z ubiegania sie o jakakolwiek funkcje wybieralna. Ujmijmy to eufemizmem - zbyt duza elastycznosc w pogladach.

SLD
J. Grobel - Proszowska - hm, ciezko mi ja skojarzyc z lewica, poza jej formalnym zwiazkiem z SLD. Ma podloze parlamentarne, wiec mozemy powiedziec, ze ma jakies tam kontakty z urzednikami ministerialnymi sredniego szczebla co moze byc potrzebne. Niemniej jednak uwazam, ze jest zbyt agresywna jak na wlodarza miasta. No i jak cale SLD ma kreche za Szmajdzinskiego na Prezydenta RP oraz za brak reakcji na lamanie zasady rodzialu panstwa i kosciola.
Bronislaw Tofil - w zarzadzaniu jednostka samorzadowa, w mojej opinii, sie sprawdzil. Posiada zdolnosc negocjacyjna, co udowodnil kreujac wraz z A. Szlezakiem i innymi egzotyczna formule polityczna, ktora zakonczyla sie udanym podzialem wladzy w miescie i powiecie w 2002 roku. Reszta to jego dzialalnosc w dziedzinie infrastruktury - za jego czasow bodaj inwestycje w szpitalu byly najwieksze od momentu jego powstania, zmodernizowal sporo drog powiatowych ulatwiajac zycie mieszkancom no i jako starosta wygral kilka konkursow w roznych dziedzinach. Czasami jednak zbyt bierze pewne sprawy do siebie, ale uwazam, ze to druga, za A. Szlezakiem, osoba, ktora mialaby wizje rozwoju miasta i cos do powiedzenia.

PSL
Nie sadze, aby wystawili kandydata w samym miescie. Co innego w Zaklikowie i Radomyslu nad Sanem, tam maja paru dzialaczy i zapewne oni polakomia sie o start na wojtow.

LPR
Z calym szacunkiem dla panow Mariana Kolasy i Piotra Serafina ich dzialalnosc jest raczej niewidoczna wiec raczej ciezko spodziewac sie aby zechcieli startowac na prezydenta miasta. Nie zdziwilbym sie natomiast gdyby chec startu wyrazila Pani Leokadia Popek. To chyba jedyna osoba z tej formacji, ktora jest w stanie ugrac jakis rozsadny wynik wyborczy. Nie mniej jednak LPR jest formacja mimo wszystko, w mojej ocenie, egzotyczna.

Forum Mieszkancow
A. Rzegocki - musze powiedziec, ze tu mam mieszane uczucia. Jedno jest pewne - jego nastepca pchnal miasto do przodu o lata swietlne w stosunku do jego czasow. Wiec chyba mial juz swoje 5 minut na tej funkcji i tak powinno zostac.
Artur Pychowski - po raz kolejny boje sie nauczycieli - menedzerow. Wydaje sie byc dosc solidny jako radny niemniej jednak nie sadze, aby byla to osobistosc zdolna poswiecic sie miastu i jego sprawom w dostatecznym stopniu.
J. Sibiga - jestem na nie. Nie uwazam p. Sibigi za osobe zdolna zarzadzac miastem. Z pewnoscia duze doswiadczenie, ale jego dzialania wlasciwie opieraja sie na uzywaniu slow 'powolajmy komisje', 'zrobmy zepsol' itp. a z tego nic nie wynika.
R. Jaskowski - nie znam czlowieka, nie slyszalem o jakichs inicjatywach z jego strony co chyba znaczy, ze nie ma wiekszych szans w walce o prezydencki stolek.

Samorzadnosc i Praworzadnosc
A. Szlezak - obecny wlodarz. Ma chlop swoje wady, to pewne. Bywa uparty jak przyslowiowy osiol nie mniej jednak wykazuje sie elastycznoscia we wspolpracy z roznymi formacjami politycznymi w imie interesow miasta. I juz za to zasluguje na uwage, nie dziala na zasadzie czy zalatac dziure w drodze zgloszona przez PiS czy SLD tylko lata ta, ktora jest wieksza. Mam nadzieje, ze zostanie wybrany po raz trzeci.

Na koniec zaznaczam, ze jest to moja prywatna opinia na temat osob publicznych, ktore funkcjonuja w politycznym swiatku Stalowej Woli. Nie jest moim celem oczernianie kogokolwiek jako osoby prywatnej, powyzsze oceny wynikaja z mojej obserwacji dzialan tych osob 'na zywo' oraz z danych dostarczanych przez media lokalne.
Na koniec - zeby bylo jasne - nie jestem zwiazany z zadna partia polityczna ani z zadna inna osoba zainteresowana ewentualnym udzialem w wyborach.

Immortal - All Shall Fall
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 21 Lut 2010r. 22:37  
Gdyby były wybory, to na kogo bys głosował??
Ja na PO -

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 8 Maja 2010r. 18:22  
czy coś wiadomo jakie są ostateczne ustalenia komitetów - kto będzie startował kto będzie kogo wspierał chyba już najwyższy czas żeby się ujawnić ... czy może nie ma odważnych by stoczyć walkę sezonu z Shrekiem ?

dla mnie największą niespodzianką jest PO bo tu chyba ławka dość krótka w Stalowej Woli... a znowu PiS z tego co słyszałem to sobie ławkę sam skrócił i zostawił tylko stołek dla starosty Siembidy - nie wiem czy to takie idealne posunięcie z ich strony bo chyba tam u nich jest trochę więcej ludzi od starosty a mówią na mieście że choć lubiany to szans nie ma ... to też dziwne ... o SLD pewnie nie ma co gadać bo ich przejął Szlęzak

więc co się dzieje u nas na scenie politycznej ?

Prywatna wiadomość 

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »