~~Sylwester Ruszkiewicz | |
|
|
To niemożliwe: PiS popiera aborcję?
Kolejna szoku jąca wypowiedź Nelly Rokity Aborcja? Dzisiaj i zawsze uważałam, że to jest własna decyzja kobiety i trzeba szanować decyzję kobiety - tak Nelly Rokita potwierdziła wczoraj, że popiera aborcję. Co na to kierownictwo Prawa i Sprawiedliwości? Rokita, która miała być bombą wyborczą PiS, może dla tej partii stać się miną. A wszystko przez ujawnione wczoraj "taśmy Rokity". Słychać na nich, jak kandydatka PiS do parlamentu pozytywnie wypowiada się o aborcji i zachwala komunę. Ciekawe, co na to jej małżonek? Chodzi o ubiegłoroczną debatę "Feminizm po polsku w XXI wieku" na Uniwersytecie Warszawskim. Nelly Rokita (48 l.), obecnie doradca prezydenta do spraw kobiet, mówi na wykładzie: "Za komuchów to było lepiej (...) I możliwe, że dla kobiet to było za komuchów lepiej. (...) aborcja była dozwolona (...)". Nagranie ujawnił jeden z prawicowych portali internetowych. Sarkastyczny ton Nelly "Taśmy Rokity" wywołały najpierw konsternację wśród polityków PiS. Potem zaczęto tłumaczyć wypowiedzi Nelly Rokity. - Owszem, padły takie słowa na wykładzie, ale Nelly zapewniła premiera Kaczyńskiego, że były wypowiedziane w tonie sarkastycznym - mówi Tadeusz Cymański (52 l.), wiceszef klubu PiS. Jego zdaniem Nelly jest osobą dynamiczną i stąd takie wypowiedzi. Również inny polityk PiS, Marek Suski (49 l.), broni Rokity, ale odcina się od jej poglądów. - Nelly nie jest głównym ideologiem PiS. A prezydent może zatrudniać osoby o różnych poglądach - twierdzi. Z ujawnienia "taśm Rokity" zadowoleni są przeciwnicy polityczni PiS. Nelly jak Kononowicz? - Nelly Rokita miała być lokomotywą wyborczą PiS, a ciągnie partię Kaczyńskich do zajezdni. Przez swoje wypowiedzi jest coraz większą konkurencją dla Krzysztofa Kononowicza (malowniczy kandydat na prezydenta Białegostoku - red. ) - mówi Mirosław Orzechowski (50 l.), LPR. - Jestem zaskoczony, że PiS promuje kandydatów, którzy chwalą komunistyczne prawo aborcyjne - nie kryje zdumienia Artur Zawisza (38 l.), Liga Prawicy Rzeczpospolitej. Nie mniej surowa w ocenie zachowania Nelly Rokity jest Julia Pitera (53 l.) z PO, partii, w której żona Rokity była do stycznia 2007 roku. - PiS nawiązał dialog z Nelly, żeby prowadzić polityczne gierki. I teraz płaci za to wysoką cenę. Powinien pamiętać, że kto mieczem wojuje, ten od miecza ginie! - ocenia Pitera. Co ty na to, Janie Mario?! A co na to wszystko Jan Maria Rokita (49 l.)? Od kiedy oznajmił, że z miłości do żony rezygnuje z polityki, naprawdę usunął się w cień. Próbowaliśmy skontaktować się z nim przez jego asystentkę Elizę Kruczkowską. - O, Matko Boska! - wyrwało się jej, kiedy usłyszała, o co chodzi. Dodała, że do wyborów Jan Maria Rokita nie będzie wypowiadać się publicznie. Może więc w zaciszu domowym spróbuje okiełznać "sarkastyczny" język swojej połowicy?! Nie po raz pierwszy nim chlapie Niewyparzony język Nelly Rokity "Mam słabość do chłopów" - konferencja prasowa, 20.09.2007 "Nie jestem doskonała. Mój mąż mówi, że trafię do piekła" - "Rzeczpospolita", 31.08.2004 "Mój mąż świetnie gotuje, lubi nakrywać do stołu. Ja lepiej skaczę. Każdy robi to, co lepiej potrafi" - "Rzeczpospolita", 7.09.2004 "Niesiołowski odgrywa rolę pajaca, a Komorowski chodzi na sznurku" - "Rzeczpospolita", 20.06.2007 "Można powiedzieć, że Marek Jurek jest kobiecy" - TVN 24, 26.04.2007 |
|
|