~~~ | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
~~ktoś | |
|
|
Własnie ide jutro oddac krew dla chorego dzieciaka Co i jak napisze jutro bo podobno bardzo brakuje w szpitalach krwi
|
|
|
~~ktoś | |
|
|
Własnie wrócilem i dowiedziałem sie ze u nas w regionie sytuacja jest całkiem dobra WIELKIE BRAWA DLA LUDZI ODDAJACYCH KREW
|
|
|
~~~ | |
|
|
Też słyszałam coś o dziecku dla którego juz kilka osób oddało krew. Brawo dla tych ludzi. Też wybieram sie niedługo oddać krew. Mino wszystko uważam że warto oddawać krew, nie tylko dlatego że można to sobie odpisć od podatku. Im więcej takich ludzi tym lepiej
|
|
|
~~Honorowy Dawca :) | |
|
|
Jak dla mnie to pytanie retoryczne w mojej opinii warto oddawać. Oddaje krew. To wspaniale uczucie wiedziec ze cos dobrego zrobilam dla kogos. Dla kogos obcego. Warto poswiecic troszeczke swojego czasu i mala czastke siebie zeby uratowac komus zycie. Pomyśl ze kiedys Ty mozesz potrzebowac krwi a wtedy inni odadza dla Ciebie krew Nie bój się i odwiedź nasza stacje krwiodawstwa na Stszica 4 Pozdrawiam Ciebie i wszystkich honorowych dawców
|
|
|
~~~ | |
|
|
Wybiorę się na pewno, bo wiem że warto! Tylko boję się igieł ale to tylko mały szczegół. A potem mam nadzieję wejdzie mi to w krew
|
|
|
|
|
Trafne stwierdzenie To wchodzi w krew A na igly nie patrz tylko pomysl ze komus pomagasz
|
|
|
~~~ | |
|
|
A jak to wszystko wygląda? Jak długo trwa oddanie krwi? Robią jakieś badania? Chciałabym się dowiedzieć bo niedługo idę oddać krew.
|
|
|
~~ | |
|
|
Najpierw pobierają Ci krew ,robia analizy i jak jest wszystko w porządku możesz oddawać krew.Podłączaja Cie do takiego dreniku i pobieraja krew,TO NIE BOLI.Trwa ok.godzinki.
|
|
|
~~ruda | |
|
|
Oddaję regularnie, chociaż też bardzo się boję igieł. Dużo bardziej boli zwykłe pobieranie krwi!!!Naprawdę!
|
|
|
|
|
Tez oddaje regualarnie i nie moge sie doczekac kolejnej donacji Jak macie jakies watpliwosci czy pytania zapraszam na www.krewniacy.pl na strone glowna i forum Moze uda sie zorganizowac jakies spotkanie honorowych dawcow Pozdrawiam
|
|
|
~~~ | |
|
|
Godzina to nie tak długo A jeśli chodzi o samo oddanie, już po tych badaniach to ile to trwa? Słyszałam, że podobno jakieś 10 minut jak się pierwszy raz oddaje.
|
|
|
Dołączył: 28 Sie 2007r. Skąd: z miasta rowerów Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
a czy te badania coś kosztują? bo ja nawet jakbym chciał pójść to nie znam swojej grupy krwi, a wiem że badania na grupę kosztują ok 30zł
Errare humanum est. |
|
~~~ | |
|
|
Z tego co wiem to nic nie kosztuje.
|
|
|
~~Krewniaczka | |
|
|
Badania nic nie kosztują Oddajesz krew ktora bedzie podana komus wiec logiczne ze ja badaja dokladnie. Wiec to jest tez plus ze mozna zbadac sobie krew A nie trzeba znac grupy krwi jeski sie idzie oddac ONi podadza Ci jaka masz grupe juz w trakcie oddawania. U mnie tak bylo (choc juz znalam akurat swoja) Jesli jestescie zdrowi(nie jestescie akurat przeziebieni etc.), macie 18 lat, wazycie minimum 50 kg, nie chorowaliscie na zadne zakazne choroby (zoltaczka etc.), nie mieliscie powaznych zabiegow chirurgicznych w ostatnim czasie mozecie isc do stacji krwiodawstwa (Staszica 4, szpital) i oddac krew. Powodzenia wszystkim chcacym dolaczyc do honorowych dawcow Pozdrawiam
|
|
|
~~Krewniaczka | |
|
|
Samo oddanie krwi trwa kilka minut Niekoniecznie 10 to zalezy od organizmu. Ja mialam ostatnio 9 Niektorzy 4-5 ale nie trzeba sie spieszyc. Lepiej spokojnie sobie pompowac
|
|
|
|
|
|
Witam, odnawiam temat.
Mam takie pytanie czy jest gdzieś punkt krwiodawstwa gdzie można oddać krew po godzinie 15? W Stalowej z tego co znalazłam w internecie można to zrobić do 12.30. |
|
|
|
|
Wydaje mi się, że w okolicy nie znajdziesz takiego punktu.
https://www.rckk.(...)oddzialy w linku godziny rejestracji dawców. |
|
|
|
|
Krew należy oddawać na czczo więc będzie ciężko znalezc punkt gdzie pobierana zostanie po 15tej...Jeśli chodzi o zwolnienie z pracy to można takie bez problemu dostać po pobraniu w punkcie krwiodawstwa.
|
|
|
|
|
Przy honorowym Oddawaniu Krwi nie trzeba być naczczo (a chyba nawet nie powinno)- powinno się być po lekkim posiłku. Nie wprowadzaj ludzi w błąd
|
|
|
|
|
Być może,jak pamiętam zawsze byłam na czczo gdy oddawałam krew,więc nie potwierdzam na 100% bo to było wieki temu.
|
|
|
|
|
Do badań oczywiście na czczo, ale jako Honorowy do transfuzji tak jak piszą po lekkim śniadaniu nawet wskazane po kawie.
|
|
|
|
|
Czy po oddaniu krwi w Stalowej można odebrać wyniki badań?
|
|
|
|
|
wiem, że przy honorowym oddaniu krwi tak- parę dni po oddaniu, już nie pamiętam dokładnie ale chyba po dwóch lub trzech
|
|
|
|
|
A pamiętasz czy chęć odebrania wyników trzeba było zaznaczyć od razu przy rejestracji czy każdemu takie wyniki drukują nawet?
|
|