|
|
|
Jak zwykle po postach patrząc widać że konkurencja nie śpi...Zrozumiałe że każdy chce jak najlepszego produktu, w dodatku za korzystną cenę.Nie będę negował, ani zachwalał żadnego regionalnego dystrybutora okien bo to jest indywidualna sprawa upodobań i wymagań każdego zainteresowanego, klienta.Najważniejszą sprawą jest aby zwrócić uwagę na klasę okna, jego wyposażenie, standard i stosowane technologie, chociażby poprzez weryfikację informacji zawartych na stronie internetowej producenta lub przekazanych przez przedstawiciela w biurze czy sklepie bądź w \"terenie\".Tak naprawdę na Polskim rynku jest tylko kilka firm(czyli producentów, fabryk) podchodzących poważnie do tej tematyki.Firmy te działają na technologiach opatentowanych głównie przez Niemieckich technologów, inżynierów z różnych firm, które opatentowały takie \"profile\"(czyli ramy, skrzydła, przekroje..bo w oknach PCV jest to jedną z najważniejszych rzeczy)jak VEKA, DECEUNICK, BRUGMANN.Są to profile w najwyższej klasie, czyli klasie \"A\"(klasa energetyczna i wytrzymałościowa).Z tych trzech polecam najbardziej profil VEKA(uzyskał również uznanie niezależnego Niemieckiego instytutu badawczego Rosenheim, co również było dosyć obszernie opisane w którymś z ubiegłorocznych wydań Muratora)...naprawdę solidny, a cena dosyć korzystna.Warto prosić o ukazanie wymaganych certyfikatów dotyczących klasy i jakości wykonania okna.Kolejną niezwykle istotną rzeczą są\"okucia\", czyli zawiasy, mocowania itp...Wg mnie(i znawców)najlepiej aby to były okucia firmy ROTO lub MACO, zresztą sprawdzone- mają wysoką wytrzymałość i \"nośność\"(ciężar skrzydła okna,sposób regulacji),każdy pojedyńczy element powinien być sygnowany nazwą producenta(dobrze jest jeżeli \"całe\" okno posiada również jakiś rodzaj \"sygnowania\"- daje nam to gwarancje że okno wykonane jest z odpowiednimi standardami i nie jest jakąś Chińska podróbką(bo takie też się zdarzają).Może ciekawostka, ale dobrze jest również jeżeli dystrybutor ma wyłączność na sprzedaż danych okien wybranego producenta(świadczyć to może o tym że producent nie \"leci\" na kasę, ilość i wyłącznie popyt lecz na jakość). Jest jeszcze kilka istotnych rzeczy, ale tego już każdy dociekliwy powinien sam dojść jeżeli zależy mu na tym aby mieć w domu coś dobrego, wartego wydanych pieniędzy.Inna sprawa że wiele osób mówi że zakup okien nie powinno się traktować jako wydatek lecz jako inwestycję.Ja powoli się do tego przekonuję bo zanim kupiłem okna do swojego domu sporo się nachodziłem i oczytałem, dzięki temu mam jakieś rozeznanie, które mam nadzieję w czymś mi i Wam pomoże.A jeśli chodzi o montaż to ze swojego doświadczenia wiem że jedną sprawą jest fachowość(dystrybutor dobrych okien nie może sobie pozwolić na zatrudnienie jakiegoś patałachy, jeżeli takim się okaże zapewne jest od razu zwolniony), a drugą sprawą jest(może i rozumię)kontakt, podejście do ekipy tak samo jak i do np. murarzy czy tynkarzy, bo wiadomo że jak się będzie dla nich \"upierdliwym\" to nie zawsze się przyłożą do pracy...Sam pracowałem w budowlance w Polsce i za granicą i uwierzcie mi wszędzie działa to na podobnej zasadzie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sam mam awante czy avante cos takiego i powiem tak nie ważne czy to będzie okna z krakowa firma czy inna duża robione są prawie identycznie. jeżdze po fabrykach i wszędzie tak samo niechlujnie jest to robione byleby było.
okien z drewna wogóle nie polecam bo sa robione z najtanszego drewna bo kto da za okno równowartosc 3 okien z pcv... Ja zamontowałem okna firmy dokladnei nei pamietam ale pisało awante i spasowanie ok tylko dopilnowałem montazystów - instalowała ekipa ze sklepu który jest wbudynku mostostalu na przemysłowej. A jak dostali po stówce to nawet poszpachlowali i wszystko cycuś glancuś. "Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
Ja osobiście z czystym sumieniem mogę polecić okna z firmy Drutex. Nie robię im reklamy, ale sam posiadam okna tej firmy juz kilka lat i po uplywie czasu stwierdzam , że są naprawdę ok.No a co równie ważne są tanie.
Nie bój się cieni, one świadczą o tym, że gdzieś znajduje się światło . |
|
|
|
|
Okna z Krakowa mam we własnym domu idzie 3 rok i jestem zadowolony żadnych odbarwień lub usterek na prawde polecam
|
|
|
|
|
Ja mam okna Vetrex.Z tego co wiem to są te same co w Oknoplast Kraków, tzn ten sam profil.Czyli ta sama klasa i jakość, tylko że trochę tańszeNawet wczoraj wychaczyłem czasopismo o energooszczędnych domach i jest w niej artykuł i opis o najlepszych oknach i były tam właśnie te dwie marki.Jak dotąd żadnych problemów, sprawują się jak należy.A kupiłem visavi PKS St.Wola.
|
|
|
|
|
A ja trochę na inny temat...czy okna w zimie wam parują i jaki macie na to sposób?
|
|
|
|
|
parują. Dzisiaj przetre clinem anty para i powinno pomóc. A jak nic nie da stary rajdowy sposób szampon do włosów i trzemy szmatką i nie paruje
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
Ja mam okna Stolar - polecam - efektowne i efektywne.
w Stalowej okna Stollar ma chyba Galasystem.pl Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu. |
|
|
|
|
A ja polecam okno-res jestem zadowolona
Idę za nimi... bo oni idą za mną... To sie nazywa lojalność :) |
|