NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Praca »
Co sądzicie o monitorowaniu pracy?,
ff
Wysłany: 4 Wrz 2009r. 08:44  
Czy jesteście za monitorowaniem przez pracodawcę czasu pracy?Taki system zainstalowano w szpitalu w Krośnie aby kontrolować pracę personelu i okazało się ,że lekarzom się to bardzo nie podoba,że dyrektor kontroluje kiedy przychodzą i kiedy wychodzą z pracy!Ja uważam,że dyrektor postąpił bardzo słusznie i tak powinno być wszędzie.

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 4 Wrz 2009r. 08:44  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Wrz 2009r. 09:03  
A co sądzicie o monitorowaniu hotelu.Często korzystam z hotelu i nie podoba mi się, że ktoś podglądam z kim wchodzę.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Wrz 2009r. 10:34  
rany !! Big Brother jest wszedzie !!

ze co ?
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Wrz 2009r. 10:56  
Faszyzm, Komunizm, Socjalizm...

Grabież legalna może przejawiać się na tysiąc sposobów, stąd nieskończona liczba jej przejawów: cła, ochrona rynku, dotacje, subwencje, preferencje, progresywny podatek dochodowy, bezpłatna oświata, prawo do pracy, prawo do zysków, prawo do płacy, prawo do opieki społecznej, prawo do środków produkcji, bezpłatny kredyt itd., itd. Wszystkie te przejawy – połączone tym, co dla nich wspólne, czyli usankcjonowaną grabieżą – noszą nazwę socjalizmu.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Wrz 2009r. 11:14  
Godziny pracy - jak najbardziej. Weżmy np. lekarzy -przychodzi kiedy mu pasuje, przyjmować zaczyna jak wypije kawe, zje i popieprzy o głupotach z pielęgniarką. Każdy powinien pracować tyle ile powinien i nie wliczać sobie do "dniówki" wyjścia po bułeczkę, picie czy też inne....przysmakisciana Ale Kora pisze o monitoringu video - czyli nie na temat bo tu sa już względy bezpieczeństwa.

\"Jeśli coś może się zepsuć, na pewno się kiedyś zepsuje.\" E.Murphy
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Wrz 2009r. 12:47  
Nie chcę się mądrzyć i nie skomentuje tego bardziej niz bym chciał ale poczekam na opinię eksperta.neutralny

CYTAT
rany !! Big Brother jest wszedzie !!

Powiedziała co wiedziała,otwykrzyknikwymyśliła.
Hm jest kobietą,wiec co sie dziwićneutralny

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Wrz 2009r. 13:24  
CYTAT

Powiedziała co wiedziała,otwykrzyknikwymyśliła.
Hm jest kobietą,wiec co sie dziwićneutralny

oj nie ładnie ...to jest dyskryminacjamlotek

Zgodnie z art. 23 Kodeksu cywilnego, dobrami osobistymi człowieka są w szczególności:
* zdrowie,
* wolność,
* cześć,
* swoboda sumienia,
* nazwisko lub pseudonim, wizerunek,
* tajemnica korespondencji,
* nietykalność mieszkania,
* twórczość naukowa, artystyczna, wynalazcza i racjonalizatorska.
Jak widać w powyższej definicji zabrakło miejsca dla prawa do prywatności.
ochronę życia prywatnego, rodzinnego, czci i dobrego imienia zapewnia również art. 47 Konstytucji RP
Ustawa zasadnicza gwarantuje także wolność i ochronę tajemnicy komunikowania się (art. 49)
Chodzi nie tylko o tajemnicę korespondencji, ale również o prawo do zachowania w tajemnicy np. samego faktu, że komunikacja między danymi osobami w ogóle miała miejsce. Z drugiej jednak strony, czas spędzany w pracy powinien być poświęcony pracodawcy. Dlatego też swoboda komunikacji w godzinach, w których pracownicy pełnią obowiązki służbowe może być ograniczana. Będzie to miało szczególne znaczenie w odniesieniu do korzystania przez pracowników z narzędzi komunikacji internetowej.
Ponadto, na mocy Konstytucji, pracownik ma prawo do ujawniania swych danych jedynie w zakresie, w jakim sobie tego życzy (art. 51). Obowiązek ujawnienia określonych danych może na niego nałożyć jedynie ustawa.
Monitoring video
jest on przetwarzaniem danych w rozumieniu art. 7 pkt 2 ustawy o ochronie danych osobowych, dalej ustawa (t.j. Dz.U. 2002 r. nr 101 poz. 926 z późn. zm.). Dlatego też administrator danych (pracodawca) powinien dołożyć szczególnej staranności, aby nagrany materiał został zabezpieczony przed dostaniem się w niepowołane ręce (art. 36 ust. 1 ustawy). Co więcej, musi również pamiętać, że pozyskane tą drogą informacje można przechowywać jedynie na czas, który jest niezbędny dla celów monitorowania (art. 26 ust. 1 pkt 4 ustawy).
Należy mieć na względzie, że:

* zabronione jest umieszczanie kamer w miejscach, gdzie pracownik mógłby zasadnie oczekiwać poszanowania jego prywatności, a więc np. w toalecie czy szatni,
* pracodawca winien jest uprzedzić podwładnych, że mogą znaleźć się w zasięgu kamer- reguły w tym zakresie powinien określać regulamin pracy lub postanowienia umowy o pracę.
cdn

Homo sum, Humani nihil a me alienum puto. [Człowiekiem jestem i nic, co ludzkie, nie jest mi obce.]
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Wrz 2009r. 13:29  
Ponury
ja wiem i Ty wiesz ,ze tu nie o madrzenie ani o plec chodzi zdegustowany

ale skoro ja glupia baba a ty madry wszechwiedzacy majacy jedynie sluszna racje facet , to ustap "glupszemu " proste prawada ?

ze co ?
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Wrz 2009r. 13:32  
jeśli pracodawca decyduje się na montaż kamer video, ponieważ na terenie zakładu dochodzi do częstych kradzieży można uznać takie działanie za „prawnie usprawiedliwiony cel”. Jeżeli jednak, monitoring ma służyć wyłącznie interesowi pracodawcy, a więc np. kontroli wydajności pracy, to instalacja kamer może być już uznana za naruszenie prawa do prywatności pracownika.
Monitoring pracowników:
Przeszukiwanie pracowników
Pracodawca, który podejmie decyzję o przeszukiwaniu pracowników, musi:
* zawiadomić podwładnych o możliwości przeszukania w regulaminie pracy, układzie zbiorowym, aneksie do umowy bądź w inny sposób, jaki przyjęty jest w danym zakładzie pracy,
* dokonywać przeszukania w oparciu o konsultację z przedstawicielami pracowników, a więc np. związkami zawodowymi,
* dokonywać przeszukania jedynie w celu ochrony swojego ważnego interesu,
* pamiętać, że przeszukanie jest zgodne z prawem, o ile interes prawny pracodawcy jest na tyle ważny, że warto ryzykować naruszenie dóbr osobistych pracownika,
* przeprowadzić kontrolę w zakresie wyznaczonym przez zasady współżycia społecznego.
Przeszukiwanie toreb czy szafek pracowniczych jest możliwe. Jego dopuszczalność została potwierdzona orzeczeniem Sądu Najwyższego z 13 kwietnia 1972 r. (sygn. akt IPR 153/72, OSNC 1972/10/184)
Kontrola poczty elektronicznej :
Pracodawca ma prawo wglądu w korespondencję służbową kontrolując np. treść uzgodnień, jakie poczynił jego podwładny z kontrahentem,. Tak jak w przypadku wyżej opisanych form monitorowania, powinien uprzedzić o tym zainteresowanych. Świadczy o tym pkt 10 lit. e załącznika do rozporządzenia z dnia 1 grudnia 1998 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowiskach wyposażonych w monitory ekranowe...
Zasadniczo do prywatnych listów pracownika nie powinny mieć dostępu osoby postronne, w tym i pracodawca. Należy jednak pamiętać, że wszystkie przesyłane wiadomości mogą być archiwizowane na serwerach firmowych, do których dostęp ma nie tylko przełożony, ale i np. informatycy. Pracodawca, który przy okazji kontroli natknie się na prywatną korespondencję, bezwzględnie nie powinien się z nią zapoznawać, ani też udostępniać jej osobom trzecim.
Sytuacji takich można jednak uniknąć. Nic nie stoi bowiem na przeszkodzie, aby przełożony całkowicie zakazał wykorzystywania poczty służbowej do celów prywatnych. W przypadku złamania tego zakazu, pracodawca będzie mógł nałożyć na podwładnego karę porządkową lub, w skrajnych przypadkach, rozwiązać z nim stosunek pracy. Nadal jednak nie będzie miał prawa wglądu do prywatnej korespondencji przełożonego.
cdn

Homo sum, Humani nihil a me alienum puto. [Człowiekiem jestem i nic, co ludzkie, nie jest mi obce.]
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Wrz 2009r. 13:41  
można jeszcze wiele napisać
co wolno a czego nie wolno cool

patrząc na niektórych pracowników
to powinno się ich dokładnie skontrolować
a już zwłaszcza założyć na serwerach blokady na niektóre strony internetowe...
ale moim zdaniem Nie dla monitoringu kamer i przeszukań pracowników zwłaszcza przez firmy ochroniarskie wykrzyknik

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Wrz 2009r. 14:56  
A ja powiem tak w 3 firmach już pomagałem ludziom złamac blokade serwerową.
Najprosciej przez bramkę i po robocie.
A najlepsza była pewna firma gdzie informatyk siedział godzinami nad blokada a starczylo opere załozyc i zadzialalosciana

"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Wrz 2009r. 15:20  
U mnie w pracy jest czytnik kart i nikt nie narzeka. Nie przeszkadza mi on a wręcz pomaga solidnie rozliczać czas pracy.
Doktorom nie pasi, że widać kiedy odbijają karty, a może koledzy im też odbijali do tej pory. Jak się im nie podoba to niech się zwolnią. Nie ma q-wa przymusu pracy.

Tak bardzo potrzebujecie prywatności w pracy? A co to za praca?
Jak do tej pory jestem bardzo zadowolony. Do biurka nikt mi nie zagląda, do kieszeni też, nikt mnie męczy. Jest OK

Heruur; SG-1, SG Atlantis, SG Univerese, Hatak Group, Orion-Tokra.
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Wrz 2009r. 15:46  
CYTAT
A ja powiem tak w 3 firmach już pomagałem ludziom złamac blokade serwerową.
Najprosciej przez bramkę i po robocie.
A najlepsza była pewna firma gdzie informatyk siedział godzinami nad blokada a starczylo opere załozyc i zadzialalosciana

o jakich blokadach mowisz?

\"Przed użyciem przeczytaj ulotkę lub skonsultuj się z lekarzem, lub farmaceutą\"...
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Wrz 2009r. 16:25  
CYTAT
Faszyzm, Komunizm, Socjalizm...

To nie to To coś nazywa się PSEUDOKAPITALIZM albo coś z FEUDALIZMUJeżeli chodzi o kamery ale karty magnetyczne dla lekarzy jak najbardziej,każdy wie jak Oni są punktualni choćby w przychodniach.

Wyrażam wyłącznie prywatne poglądy, do czego mam prawo, zgodnie z art. 54 Konstytucji RP
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 4 Wrz 2009r. 21:31  
A co to da, jak wprowadzą karty dla lekarzy, jak nie będzie kamer? Przecież będą zostawiać te karty pielęgniarkom i one będą za nich wkładać w czytniki. A kontrola? Jak ich teraz nie kontrolują to i wtedy nie będą...

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 5 Wrz 2009r. 17:33  
Oczywiscie, ze powinny byc kamery. Ogranicza to kradzieze w sposob znaczacy. Zwlaszcza w firmach produkcyjnych.
Jesli ktos uczciwie pracuje nie powinien bac sie kamer. To bron przeciw zlodziejom i obibokom.

Immortal - All Shall Fall
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 5 Wrz 2009r. 20:35  
Ja jestem za ,bo "prawdziwa cnota krytyk się nie boi" jak ktoś jest w porządku to nie powinien się obawiać kamer a czytniki wejść i wyjść to jedyny skuteczny sposób na punktualność.Pracodawca płaci więc wymaga i tylko obiboki są przeciwko!

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 5 Wrz 2009r. 22:09  
a jak ktos ma problem z czytaniem maili itp to netbook + net z ery lub komórka z opcją e-mail i po robocie

"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway.
Prywatna wiadomość 

NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Praca »