|
|
|
|
|
Jest do zrobienia łazienka dla tzw. wymagającego najemcy, co więcej pożycza niż płaci. A tak serio to zdemolowali mi całe mieszkanie i trzeba coś z tym zrobić: albo sprzedać rozwalone, albo zrobić remont po taniości i wynająć.
Słabo znam się na budowlance, dlatego mam kilka pytań do ekspertów: 1. Czy łatwo przenieść odpływ prysznica na lewą stronę? Czy jest ryzyko, że woda będzie wolniej schodzić lub że będzie smród z prysznica? 2. Czy da się coś zrobić z grzejnikiem, który został zamontowany bez planu? Nie pasuje on do niektórych koncepcji. Tak w ogóle to nie trzeba było nawet przespawać rurek, lecz poprowadzić złączkami w odpowiednie miejsce. 3. Czy da się tu zrobić ogrzewanie podłogowe w jakiejkolwiek formie? Łazienka wyglądała tak: ![]() Teraz wygląda tak: ![]() ![]() Zdemolowali mieszkanie i poszli. Mam kilka koncepcji, co z tym zrobić. 1. Przywrócić, jak było Tylko gdzie znaleźć podobne materiały? Wszystko wywiezione. 2. Koncepcja - prysznic 75x75 półokrągły - umywalka 40 cm - pralka slim ![]() Plusy: ✅ mało przeróbek i niższy koszt ✅ wystarczy lekko przesunąć rury od umywalki i pociągnąć do pralki ✅ odpływ prysznica będzie tam, gdzie był (a do pralki? nie wiadomo) ✅ można zostawić grzejnik tam, gdzie jest (z rurkami pod spodem) ✅ łatwy dostęp do pralki Minusy: ❌ pralka też musi być slim, bo trudno będzie wchodzić pod prysznic ❌ mała umywalka, która będzie mało wygodna, ale może ujdzie ❌ trzeba zwęzić przestrzeń kibla, aby zrobić miejsce na umywalkę ❌ pusta przestrzeń do zagospodarowania na coś, może na szafkę ❌ dla potencjalnego najemcy lub nabywcy - komuś to się spodoba? 3. Przeniesienie pralki i umywalki na lewo ![]() ![]() Plusy: ✅ nie trzeba przerabiać odpływu prysznica ✅ więcej miejsca na umywalkę Minusy: ❌ ciasno przy umywalce i tuż przy ścianie ❌ drzwiczki od pralki mogą nie otwierać się do końca ❌ drzwi od kabiny będą uderzać o pralkę 4. Pralka z tyłu, umywalka po lewej ![]() Plusy: ✅ nie trzeba przerabiać odpływu prysznica ✅ więcej miejsca na umywalkę ✅ pralka może być głębsza Minusy: ❌ umywalka z blatem nie może być zbyt szeroka ❌ drzwiczki od pralki mogą nie otwierać się do końca ❌ drzwi od kabiny będą uderzać o pralkę (ale można zastosować rozsuwane) ❌ pralka może obijać o kabinę (na co zwracali uwagę projektanci) 5. Prysznic po lewej, pralka po lewej ![]() Plusy: ✅ umywalka zostaje tam, gdzie była i szafkę można pociągnąć na kosmetyki, szczoteczki... ✅ łatwy dostęp do pralki ✅ wygodne wejście do prysznica ✅ nie trzeba przerabiać C.O. (gdyby zostawić go nad pralką) Minusy: ❌ pralka musi być slim ❌ trzeba przerobić odpływ prysznica i więcej kuć (nie wiadomo, czy się da) 6. Pralka w prawym rogu, prysznic w lewym rogu, umywalka po lewej ![]() Plusy: ✅ najlepsze wykorzystanie przestrzeni? ✅ łatwy dostęp do pralki i może być głęboka ✅ umywalka może być szeroka i mieć blat ✅ prysznic też może być większy, może nawet prostokątny ✅ gniazdko przy drzwiach (ale czy przy umywalce bezpiecznie?) Minusy: ❌ trzeba przerobić odpływ prysznica i więcej kuć (nie wiadomo, czy się da) ❌ trzeba przerobić rury C.O. i przenieść grzejnik w inne miejsce ❌ pusta ściana koło pralki (gdzie kiedyś była umywalka) 7. Umywalka na tył Czyli w powyższym zamieniamy umywalkę z pralką. Też robi się dużo miejsca. Niektóre koncepcje pozwalają na montaż prysznica prostokątnego zamiast półokrągłego. Są to: 4, 6, 7. Może być trochę niewygodnie albo musi być wejście do środka albo muszą być drzwi rozsuwane. Niektóre koncepcje pozwalają, aby prysznic powiększyć, nawet gdyby był półokrągły lub ścięty. Są to: 4, 6. 7. Niektóre koncepcje wymagają przerobienia odpływu prysznica, czego każdy fachowiec się boi. Są to: 5, 6, 7. Niektóre koncepcje wymagają przeniesienia umywalki na lewo i pozostaje pytanie, w jaki sposób przenieść rury, bo one są po prawej stronie, a nie można kuć w żelbecie. Są to: 3, 4, 6. Niektóre koncepcje wymagają usunięcia grzejnika i to przespawanego przez hydraulika ze spółdzielni w sposób mało estetyczny. Są to: 3, 4, 6. Grzejnik może zostać w koncepcjach: 2, 5, 7. Gdybyście sami remontowali łazienkę dla siebie lub pod wynajem, to która koncepcja jest najlepsza i dlaczego? Może jest tu także jakiś hydraulik i się wypowie, co wybrać, aby uniknąć problemów i jakich błędów nie popełnić? Inne kwestie podniesione przez kilka osób, które nie chciały się podjąć prac: 1. Rury są zardzewiałe i jeśli się je ruszy, to mogą pęknąć, a wtedy jeśli coś się stanie, to koszty odszkodowań przekroczą koszt remontu całego mieszkania. Przeróbek musi dokonać hydraulik, co ma papiery. 2. Jeden zasugerował, że cała betonowa posadzka do skucia. Czy faktycznie? Dziura, którą widzicie przy odpływie, idzie wprost do sąsiada i do jego sufitu podwieszanego. 3. Mogę wziąć hydraulika ze spółdzielni, ale po tym, jak przespawał rurki do C.O., to nie wiem, ale w razie czego spółdzielnia będzie mieć do niego pretensje. 4. Zależy mi też, by nie śmierdziało z prysznica, by był dobry odpływ, a na ciepłą wodę w kranie i pod prysznicem nie czekało się wieki. Niby jest rura ocieplona, ale coś to daje? 5. Czy koncepcja nr 1, którą najłatwiej wykonać i jest najmniej przeróbek, jest akceptowalna, czy umywalka za mała? Jeszcze mam taki pomysł, żeby prysznic był na całej tylnej ścianie, odpływ i przyłącze wody na prawej ścianie (więc bez przeróbek) szerokość ok. 60 cm, a po lewej by się poszerzał do 80-90 cm i drzwi by były pod kątem. Pralka po lewej typu slim. Mogę narysować. 6. Sąsiadom kilka razy zalaliśmy łazienkę, albo przez ściany, albo przez nieszczelność w odpływie, może pianka przepuszczała i za każdym razem pytali kiedy remont? niestety ekipa z RJA postanowiła rozwalić całe mieszkanie. 7. Aha, co na ściany i podłogi? A kiedyś tak miękko pod stopami było... 8. Jeśli u sąsiada nasza rura z odpływu była w suficie, to dlaczego u nas nie ma rury sąsiadów z góry? Tak wszystko zdemolowali i żal na to patrzeć, bo mieszkanie ładne było, z klimatem, a nie kicz IKEA: https://postimg.cc/gallery/qqxdHCY Jak było kiedyś: https://postimg.cc/gallery/0K4qDBm |
|