|
|
|
Witam serdecznie,
Planuje zakup mieszkania w Stalowej wraz z rodziną 2+2. Mam parę pytań odnośnie życia w mieście. Jaka jest sytuacja z pracą (spawacz i administracja). Jak wygląda sytuacja z przedszkolami dla dzieci jakie są ceny czesnego ,zajęciami pozaszkolnymi dla dzieci. Jakie osiedle najbezpieczniejsze. Jak wam się żyje w mieście proszę o warze opinie. Z góry dziękuję i pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jedź lepiej do Rzeszowa
|
|
|
|
|
Miasto beż perspwktyw. Ceny mieszkań jak w Rzeszowie, płaca nawet dla spawacza mniejsza niż Rzeszów. Praca dla kobiet - tutaj będzie słabo. Przemyślcie to dobrze
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
CYTAT Witam serdecznie, Planuje zakup mieszkania w Stalowej wraz z rodziną 2+2. Mam parę pytań odnośnie życia w mieście. Jaka jest sytuacja z pracą (spawacz i administracja). Jak wygląda sytuacja z przedszkolami dla dzieci jakie są ceny czesnego ,zajęciami pozaszkolnymi dla dzieci. Jakie osiedle najbezpieczniejsze. Jak wam się żyje w mieście proszę o warze opinie. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Z czystej ciekawości. Nie macie tutaj pracy, nie macie mieszkania - skąd pomysł na Stalową Wolę? |
|
|
|
|
CYTAT Witam serdecznie, Planuje zakup mieszkania w Stalowej wraz z rodziną 2+2. Mam parę pytań odnośnie życia w mieście. Jaka jest sytuacja z pracą (spawacz i administracja). Jak wygląda sytuacja z przedszkolami dla dzieci jakie są ceny czesnego ,zajęciami pozaszkolnymi dla dzieci. Jakie osiedle najbezpieczniejsze. Jak wam się żyje w mieście proszę o warze opinie. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Również nie polecam ! zarobki śmieszne jeśli porównać wymagania i zakres obowiązków do analogicznego stanowiska np. w Rzeszowie czy Lublinie, ceny mieszkań porównywalne do w/w , co do szkół to mogę wypowiedzieć się jedynie o PSP 11 i SLO , których zdecydowanie nie polecam. Kiepska jakość powietrza aczkolwiek to chyba dotyczy większości miast. Szpital również poniżej krytyki , o wiele lepszy poziom opieki jest w Nisku. Generalnie ciężko mi tu znaleźć jakiś pozytyw. Sam miałem okazję wyprowadzić się kilkanaście lat temu ale powody osobiste sprawiły, że zostałem , dzisiaj bym postąpił inaczej. |
|
|
|
|
Może z pracy wiem, że SK Nexilis ma zamiar sprowadzić masę ludzi z różnych terenów Polski i ich osiedlić w Stalowej Woli.
A tak naprawdę to nie jest tak źle jak opisują inni. Mieszkania na ten moment ciężko lecz powstają nowe w ramach SIM i lada moment rusza budowa osiedla Leśna. Co do żłobków to mogę polecić najnowocześniejsze zlobko przedszkole w kraju z basenem- w Internecie więcej znajdziesz informacji. Co do pracy jak ktoś chce to znajdzie np biurową czy w szkole gdzie brakuje nauczycieli. Coś na rzeczy jest bo sporo osób z Biłgoraja, Tarnobrzega, Sandomierza i z okolic pyta mnie o takie rzeczy i rozważają Stalową Wolę jako swoje miejsce do życia. Czy to efekt dobrego PR UM ? Być może ale od monetu kiedy ruszyły inwestycje mieszkaniowe plus jest głośno o EuroParku to pojawią się sporo takich głosów. Ja osobiście jak najbardziej polecam Stalową Wolę. Z plusów jest to miasto bardzo prorodzinne za sprawą polityki lokalnego samorządu. Jest dużo fajnych miejsc do spędzenia czasu z rodziną szczególnie w okresie letnim. A w 2028 r zostanie oddany nowoczesny aquapark. W porównaniu do innych miast regionu Stalową Wolą zrobiła duży postęp i ludzie z zewnątrz to doceniają. Moja żona pracuje w biurze od 2014 r i nie narzeka. A tym co tak psioczą proponuję się wyporowadzić. Warto posłuchać ambitnych planów Prezydenta Lucjusza Nadbereżnego. |
|
|
|
|
Miasto jak każde inne, na pewno bezpieczniejsze niż inne.
Pracy pełno, ale niskopłatnej dla fizycznych, w biurach nie ma pracy bez znajomków... Żłobko- przedszkole powiadasz? Na pewno nie ma miejsc, więc bzdury.. Parkow sporo, faktycznie, place zabaw są. Ceny mieszkań bardzo wysokie, może spadną jak ruszą kolejne budowy mieszkań. SiM powiadasz? Na zadupiu z dala od cywilizacji, wszędzie stamtąd daleko, więc nie bardzo, na Leśnej będą w fajnej lokalizacji, ale ceny spore. Jak nie ma się pracy i mieszkania to ciężko zrozumieć czemu akurat Stalową ktoś wybiera na miejsce życia. Jakieś argumenty przecież muszą być. |
|
|
|
|
CYTAT Miasto beż perspwktyw. Ceny mieszkań jak w Rzeszowie, płaca nawet dla spawacza mniejsza niż Rzeszów. Praca dla kobiet - tutaj będzie słabo. Przemyślcie to dobrze co ty Jacuś? Jeszcze nie tak dawno podniecałeś się że do miasta idzie 17 mld. A teraz już brak ci perspektyw? |
|
|
|
|
Z pracą dla kobiet bardzo słabo, powietrze - smród, miasto emerytów - Stalowa Wola się wyludnia, niestety nie polecam
|
|
|
|
|
CYTAT Witam serdecznie, Planuje zakup mieszkania w Stalowej wraz z rodziną 2+2. Mam parę pytań odnośnie życia w mieście. Jaka jest sytuacja z pracą (spawacz i administracja). Jak wygląda sytuacja z przedszkolami dla dzieci jakie są ceny czesnego ,zajęciami pozaszkolnymi dla dzieci. Jakie osiedle najbezpieczniejsze. Jak wam się żyje w mieście proszę o warze opinie. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Jeżeli nie jest to przeprowadzka podyktowana "przymusem" rodzinnym, to szukaj gdzie indziej. Żaden aspekt nie przemawia na korzyść tego miasta. A komentarze typu, miasto się rozwija od paru lat itd... traktuj z przymróżeniem oka, piszą to osoby, które chyba poza swoim miastem, tylko w Nisku i Ulanowie były. |
|
|
|
|
Czesc,czemu mamy na myśli Stalowa ponieważ pochodzimy z okolic.obecnie mieszkamy ponad 10lat za granicą i nie orientujemy się jaka jest sytuacja w mieście, a że planujemy powrót i zakup mieszkania stąd moje pytania.
Dziękuję za wasze opinie. |
|
|
|
|
CYTAT Czesc,czemu mamy na myśli Stalowa ponieważ pochodzimy z okolic.obecnie mieszkamy ponad 10lat za granicą i nie orientujemy się jaka jest sytuacja w mieście, a że planujemy powrót i zakup mieszkania stąd moje pytania. Dziękuję za wasze opinie. Napewno nie kupuj mieszkania, a wynajmij i dajcie sobie z 6 miesięcy - dopiero wtedy myślcie o kupnie - zawsze łatwiej zmienić miejsce jakby czasem to nie było jednak Wasze miejsce. |
|
|
|
|
CYTAT Ceny mieszkań jak w Rzeszowie Mam do wynajęcia mieszkanie w Stalowej Woli chętnie je sprzedam i w tej cenie kupię w Rzeszowie ten sam metraż z tym samym standardem. Pomożesz ? |
|
|
|
|
Jaksa- na pewno dziel na pół (a może nawet na więcej) wszystko co tutaj przeczytasz. Udzielają się tutaj przeważnie osoby, które wiecznie na wszystko narzekają przez co możesz sobie wypaczyć i wyrobić fałszywą opinię o życiu w Stalowej.
Lepiej popytaj znajomych pochodzących stąd na żywo niż tutaj. Pozdro! |
|
|
|
|
CYTAT Jaksa- na pewno dziel na pół (a może nawet na więcej) wszystko co tutaj przeczytasz. Udzielają się tutaj przeważnie osoby, które wiecznie na wszystko narzekają przez co możesz sobie wypaczyć i wyrobić fałszywą opinię o życiu w Stalowej.
Lepiej popytaj znajomych, takich których znasz na żywo, niż opieraj się na opinii tutejszych marud. Pozdro! |
|
|
|
|
Ile ludzi tyle opinii. Powiem Ci jak ja to widzę z perspektywy osoby która mieszka w okolicy Stalowej Woli i przylatuje raz na rok z USA do "siebie".
Nie jestem fanem dużych miast jak Rzeszów czy Kraków. Stalowa Wola dla mnie jest w sam raz. Nie ma za dużych korków, a chcąc coś załatwić to wszędzie jest w miare blisko. Są dobre szkoły i przedszkola. Nawet jak ktoś nie ma wymagań co do uczelni to i na studia tutaj się załapie. Jeśli chodzi o sklepy to mniejszych czy większych galerii jest multum. Restauracje też się jakieś znajdą na weekendowy wypad. Ogólnie wydaje mi się, że to fajne miejsce do życia dla rodziny jeśli masz dobrą pracę. Jako spawacz pewnie spokojnie znajdziesz prace w którymś z zakładów, w administracji jest gorzej o dobrą pracę. Jednak jeśli wracasz z zagranicy i masz wystarczający worek pieniędzy by kupić jakieś mieszkanie to bez kredytu myślę, że spokojnie sobie dobrze pożyjesz. |
|