|
![]() |
|
Czy warto założyć wspólnotę mieszkaniową w wieżowcu, czy pozostać w spółdzielni. Obniżyły się koszty opłat za mieszkanie we wspólnocie. Proszę o opinie.
|
|
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
|
|
|
![]() |
|
CYTAT Czy warto założyć wspólnotę mieszkaniową w wieżowcu, czy pozostać w spółdzielni. Obniżyły się koszty opłat za mieszkanie we wspólnocie. Proszę o opinie. Skoro Ci się obniżyły koszty "za mieszkanie we wspólnocie" to po co ten temat? Przecież już "po zawodach"... |
|
Dołączył: 3 Gru 2010r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
temat rzeka, u nas była wspólnota wróciliśmy do spółdzielni, za wspólnoty nic nie było robione,różnica w cenie jakieś 30zl więcej w spółdzielni
![]() |
|
Dołączył: 3 Lut 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
CYTAT Czy warto założyć wspólnotę mieszkaniową w wieżowcu, czy pozostać w spółdzielni. Obniżyły się koszty opłat za mieszkanie we wspólnocie. Proszę o opinie. Moje zdanie jest niezmienne od dłuższego czasu: WARTO !! Nawet jeśli miałaby sytuacja ja pisze marines to jest jedna podstawowa zaleta: we wspólnocie czynsze za mieszkania, które nie są własnością mieszkańców MUSI regulować spółdzielnia niezależnie od tego czy lokatorzy jej płacą czy nie. U mnie jest kilka mieszkań ze sporym długiem i to są praktycznie sami "lokatorzy" i tych pieniędzy raczej nie odzyskamy. Na wspólnocie kasa jest inaczej rozliczna i nikt nie ma prawa wydać złotówki bez faktury i zgody rady. Jeśli macie możliwość to twórzcie wspólnotę nawet jeśli mielibyście pozostać pod administracją spółdzielni. |
|
|
![]() |
|
a rada twierdzi że dachu jeszcze nie trzeba remontować ( zarząd mieszka na 1 piętrze ) i co wtedy ? Bez kitów . dzisiaj wystarczy zadzwonić do administracji osiedla że coś jest nie tak i zaraz jest poprawione/naprawione. Za wygodę trzeba trochę więcej zapłacić i tyle.
|
|
Dołączył: 3 Lut 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
CYTAT a rada twierdzi że dachu jeszcze nie trzeba remontować ( zarząd mieszka na 1 piętrze ) i co wtedy ? Bez kitów . dzisiaj wystarczy zadzwonić do administracji osiedla że coś jest nie tak i zaraz jest poprawione/naprawione. Za wygodę trzeba trochę więcej zapłacić i tyle. No raczej spółdzielnia na jeden telefon Ci całego dachu nie zrobi. Masz rację że za wygodę się płaci ![]() We wspólnocie co rok masz realny wpływ na wybór osób zarządzających Twoimi pieniędzmi. Utwórzcie wspólnote i zostańcie pod administracją spółdzielni a zobaczycie, że koszty remontu zaraz spadną o jakieś 20-30%. Po prostu we wspólnocie nie da się takich wałków robić jak w spółdzielni, bo wspólnota rozlicza administratora za każdą złotówkę. Ale to moje prywatne zdanie róbcie co uważacie za słuszne. Ale "wygoda spółdzielcza" sporo kosztuje ![]() |
|