Schab po cygańsku

Image

Macie dość tradycyjnych kotletów schabowych? Chcecie urozmaicić sobie obiad, uroczystość rodzinną, spotkanie towarzyskie? Oto znakomity pomysł na schab w innym wydaniu. Palce lizać!

To danie nie wymaga dużych umiejętności. Przygotowuje się go łatwo i bez szczególnych umiejętności, a dzięki dodatkowi pasty ajvar oraz pora, będzie smakowo odbiegać od tego, co serwujemy na co dzień. Pasta nada pikatności, a por posmaku warzywnego.

Składniki:

• 500 g schabu wieprzowego bez kości
• 250 g pieczarek
• 1 czerwona papryka
• kawałek pora
• 1 puszka pomidorów krojonych
• 3 łyżki pasty ajvar pikantnej
• 3 łyżki przecieru pomidorowego lub keczupu
• około 1/2 szklanki wody
• olej do smażenia
• szczypta chili
• przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól, majeranek, 1 łyżka cukru

Wykonanie:

Pokrojone w paski mięso oprószamy solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką. Smażymy na oleju. Zdejmujemy z patelni i odkładamy. Wrzucamy w jego miejsce pokrojone w plasterki pieczarki. Po podsmażeniu solimy je. Dorzucamy pokrojoną w paski paprykę (po uprzednim pozbyciu się gniazda nasiennego). Dokładamy pokrojone i przecięte na pół plasterki pora. Mieszamy. Smażymy przez około 10 minut. Dorzucamy mięso, wodę i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Na koniec na patelnię wlewamy ajwar, pomidory i przecier. Doprawiamy około łyżką cukru. Można dodać ostrej papryki, chili, jak kto lubi.

Przykrywamy pokrywką i całość dusimy jeszcze przez około pół godziny od czasu do czasu mieszając. Smakujemy, jeśli wyczujemy mało przypraw, możemy na tym etapie danie jeszcze doprawić. Podajemy z ryżem.

Smacznego!


Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy








Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.