Polskie Wino ze Wzgórz Trzebnickich

Materiał zewnętrzny Image

Winnica Jadwiga Polskie Wino ze Wzgórz Trzebnickich

Gdybyśmy przeprowadzili ankietę i zadali Wam pytanie, jakie alkohole produkuje się w Polsce, można by oczekiwać odpowiedzi piwo, wódka, bimber to jest pewne, ale czy słyszeliście o tym, że od roku 2000 w Polsce coraz więcej produkuje się wina o bardzo wysokiej jakości? Pewnie nie, bo jest to temat dosyć nowy, ale warty uwagi. Prawdziwe wino wytwarza się z winogron. Jeszcze w 2010 powierzchnia uprawy winogron w naszym kraju wynosiła jedyne 36 hektarów, a w ciągu dziesięciu lat wzrosła do 475 ha. Niesamowite prawda?

Jeśli chcieć opowiedzieć o najważniejszych regionach, nie można przejść obojętnie obok Wzgórz Trzebnickich. To właśnie tam produkuje się najlepsze polskie wina, a jednym z bardziej znanych producentów jest Winnica Jadwiga. Wzgórza Trzebnickie, to wzniesienia polodowcowe. Tereny wzgórz zostały ukształtowane przez nawiane pyły lessowe oraz działania lądolodu. Do dzisiaj na ternie winnicy można dostrzec ślady lodowca, w postaci licznych kamieni. W tym miejscu panuje idealny mikroklimat, na który mają wpływ masy powietrza znad Atlantyku, podobnie jak w znanym na cały świat Bordeaux.

Winnica Jadwiga została założona w roku 2015 przez Marka Janiaka, który do dziś wraz ze swoją rodziną rozwija to winne przedsięwzięcie. Na obszarze 1 ha zostały posadzone odmiany winorośli takie jak: Rondo, Cabernet Cortis, Johanniter i Muscaris, a w roku 2020 winnica została rozszerzona o taki sam obszar i szczepy: Chardonnay, Pinot Noir i Sauvignier Gris. Pierwsze wymienione to szczepy hybrydowe, wyhodowane w Niemczech pod chłodniejsze warunki klimatyczne. Te odmiany przez kilka lat dały bardzo dobre efekty i udowodniły, że w tym miejscu można produkować rewelacyjne wino, dlatego ze spokojem zdecydowano na dosadzenie szczepów popularnych na świecie.

Marek wraz z rodziną nie boi się nowych wyzwań i produkuje wina o różnej stylistyce. Wśród portfolio dostępne są wina białe. Wina aromatyczne jak cuvee, które jest połączeniem różnych szczepów z winnicy, czy Muscaris Naturalny, czyli wino fermentowane na dzikich drożdżach, naturalnie występujących na skórkach winogron. Muscaris dzięki długiej fermentacji wraz ze skórkami winogron, charakteryzuje się intensywnym aromatem kwiatów czy piżma.

Wśród win o wyższej kwasowości i smakach cytrusów dostępne są Johanniter(pochodna Rieslinga), Cabernet Cortis w wersji blanc de noir (wino białe z czerwonych winogron) oraz Chardonnay.

Powyższe wina wielokrotnie udowodniły swoją wartość, zdobywając nagrody na konkursach w naszym kraju i za granicą oraz trafiając do najlepszych restauracji.

Opowiadając o winnicy trudno nie wspomnieć o naturalnych winach musujących tzw. Pet natach. Pet naty to niezwykłe wina, z których nie usuwa się osadu, tak jak w szampanach, a odpowiednio długi czas dojrzewania winogron pozwala, na osiągniecie niepowtarzalnego smaku. Wina naturalnie musujące występują w różnych barwach od białej, przez pomarańczową, do różowej. Niezwykłe, prawda?



Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =