O Portugali, także kulinarnie

Image

17 lutego w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Stalowej Woli odbyło się spotkanie w ramach Klubu Podróżnika #czterystronyświata, w czasie którego uczestnicy przenieśli się do gorącej Portugalii - kraju pełnego słońca, zabytków i… jajecznych deserów. A to wszystko za sprawą Małgorzaty Dołęgi - Mjalsi, oceanografa i wielkiej pasjonatki podróży z plecakiem.

Wyprawy naszego gościa do Portugalii były związane z realizowanym na południu kraju projektem naukowym oraz samodzielnie zorganizowaną wycieczką, z plecakiem właśnie. Uczestnicy spotkania mogli usłyszeć garść historii z kilku regionów Portugalii.

Od wypełnionego wspaniałymi plażami Algarve na południu poprzez środkowy region Alentejo z historyczną perełką - Évora, aż po miasto "czerwonych dachów", znane ze znamienitych win - Porto. Nie mogło zabraknąć i Lizbony - stolicy portugalskiej muzyki fado oraz okolicznej Sintry słynącej z zapierających dech w piersiach zamków, pałaców oraz studni.

Portugalia to kraj przepełniony smakami morza, dobrego wina oraz niezwykłymi deserami. A kto miałby ochotę zamówić do słodkości np. kawę z mlekiem to czeka na niego nie lada wyzwanie przy wyborze dostępnych opcji. Dla spragnionych kulinarnych nowinek były przygotowane przepisy (do wzięcia do domu) na portugalskie smakowitości. Pani Małgorzata swoją ciekawą opowieścią zachęciła niejednego uczestnika spotkania do planowania podróży do ojczyzny wielkich odkrywców, wspaniałych zabytków i urzekającej muzyki fado.

Na koniec spotkania można było obejrzeć książki o Portugalii z zasobów biblioteki. Były to nie tylko przewodniki, ale także ciekawe reportaże i powieści. Tam można znaleźć wiele ciekawostek o historii, zabytkach i pięknie życia w tak słonecznym zakątku Europy.

Przewiń do komentarzy










Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =