Spaghetti z pulpecikami

Image

To prosty przepis na danie, które poprawia nastrój, czyli w sumie w sam raz na pochmurne, ponure dni. Spaghetti z pulpecikami. Alternatywa dla tradycyjnego spaghetti z mięsem. To przepis naszego Czytelnika Andrzeja.

Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego,

- 1 passata pomidorowa,

- 1 łyżka wina lub octu balsamicznego,

- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie, wędzona papryka, czosnek, cukier,

- makaron typu spaghetti,

- tłuszcz do smażenia.

Wykonanie:

Dobrej jakości mięso mielone (polecam wieprzowo- wołowe), przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami prowansalskimi i wędzoną papryką (na pół kilograma mięsa po pół łyżeczki każdej przyprawy). Nie dodajemy ani jajka, ani bulki tartej jak to ma miejsce w przypadku tradycyjnych pulpecików czy kotletów mielonych. Wyrabiamy przez kilka minut aż mięso zrobi się kleiste i formujemy maleńkie pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego).

Pulpeciki obsmażamy na minimalnej ilości tłuszczu do czasu aż się zrumienią. Zalewamy passatą pomidorową i doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami. Dodajemy nieco wina lub octu balsamicznego oraz szczyptę cukru. Gotujemy przez kilka minut. Podajemy z makaronem i świeżymi ziołami.



Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy








Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.