Zakwas z buraków na wigilijny barszczyk

Image

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, czas spotkań rodzinnych i biesiadowania przy stole. Czym byłaby taka uczta bez czerwonego barszczu z uszkami, krokietami, bądź pasztecikami. Przepisem dzieli się z Wami nasz Czytelnik, pan Andrzej.

Wiele osób przyrządza barszcz z torebki, bądź kartonu. W większości są to marnej jakości nafaszerowane chemią produkty. Tymczasem zrobienie własnego zakwasu z buraków jest niezwykle proste. Z niewielu składników możemy wyczarować nie tylko zdrowe, ale i smaczne kulinarne cudo.

Składniki:

• buraki,

• czosnek,

• ziele angielskie,

• liść laurowy,

• woda,

• sól do przetworów.

Wykonanie:

Do 3- litrowego słoja wrzucamy przekrojoną na pół główkę czosnku wraz z łupinami, 3 lub 4 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Słój w ½ wypełniamy obranymi i pokrojonymi na ćwiartki burakami. Teraz już tylko pozostaje zalać wszystko solanką (1 łyżka soli na 1 litr wody). Przykrywamy słój ściereczka lub ręcznikiem papierowym i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce. Po około 5 dniach otrzymujemy pyszny zakwas, z którego to ugotujemy wigilijny barszcz. Smacznego!


Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy






Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.