Rola opakowania w transporcie żywności

Materiał zewnętrzny Image

Odpowiednie opakowanie do żywności odgrywa kluczową rolę na wszystkich etapach logistycznych, od przechowywania w zakładzie produkcyjnym, przez transport, magazynowanie, po ekspozycję w sklepie. Dzisiaj skupimy się na roli opakowań w transporcie, a także wyjaśnimy, czemu obecnie najchętniej wybierane są opakowania do żywności z tworzyw sztucznych.

Funkcja porządkowa

Opakowania pełnią funkcje porządkowe. Innymi słowy, chodzi o tutaj o umożliwienie wygodnego transportu towarów, poukładanych czy to na pace samochodu ciężarowego, czy też w innym środku transportu. Opakowania powinny być zatem możliwie jak najmniejsze, a przy tym pojemne, co oznacza, że preferuje się materiały o niewielkiej grubości. To pierwsza przyczyna, przez którą popularnością cieszą się opakowania do żywności z tworzyw sztucznych. Plastik sprawdza się doskonale również ze względu na niewielką wagę. Opakowania nie powinny ważyć dużo, ponieważ w takiej sytuacji ograniczają maksymalną ilość towaru możliwego do przewiezienia danym środkiem transportu oraz utrudniają załadunek i rozładunek.

Opakowania do żywności z tworzyw sztucznych, czyli ochrona żywności

Oczywiście funkcja porządkowa to nie wszystko. Opakowania mają też odpowiednio chronić żywność, której specyfika sprawia, że są to produkty wyjątkowo zagrożone. Przede wszystkim do pożywienia nie mogą przedostać się żadne drobnoustroje, które spowodowałyby jego zepsucie. Ważna jest również ochrona przed substancjami mogącymi zniszczyć produkty.

Co więcej, żywność musi być chroniona przed skrajnymi temperaturami, zwłaszcza tymi wysokimi. Nie można również dopuścić do kontaktu z promieniami słonecznymi czy wilgocią. Czynniki te powodują bowiem skrócenie czasu przydatności do spożycia lub wywołują niemal natychmiastową utratę możliwości bezpiecznego spożywania danych produktów.

Powyższe zagrożenia sprawiają, że opakowania do żywności z tworzyw sztucznych zwykle stanowią najlepsze rozwiązanie. Wysokiej jakości opakowania z plastiku są szczelne. Uniemożliwiają przedostanie się do środka drobnoustrojów i szkodliwych substancji, a także chronią przed wilgocią, temperaturami i promieniami słonecznymi.

Troska o bezpieczeństwo produktów żywnościowych to nie tylko ochrona przed czynnikami zewnętrznymi. To również korzystanie z opakowań, które nie stanowią zagrożenia. Przepisy, ale też zdrowy rozsądek, nakazują, aby korzystać jedynie z opakowań wykonanych z materiałów niemających żadnego wpływu na właściwości pożywienia. Czy plastik spełnia ten warunek? Oczywiście nie każdy, jednak istnieją tworzywa sztuczne w pełni bezpieczne dla pożywienia.

Odpowiedzialni, działający legalnie producent opakowań spożywczych do żywności z tworzyw sztucznych korzysta jedynie z tworzyw znajdujących się na liście materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Zalecamy zatem, aby dobrze dobierać dostawców opakowań. Najlepiej zwrócić się do doświadczonej i renomowanej firmy, której działalność nie budzi żadnych wątpliwości, a klienci w zdecydowanej większości są zadowoleni ze świadczonych przez nią usług.

Więcej znajdziesz na stronie: https://stark.pl/oferta/

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =