Piernik tak puszysty jak pianka

Image

To przepis na ciasto bardzo puszyste, wilgotne i długo utrzymujące świeżość. Każdemu wyjdzie, a smakować będzie tak bardzo, że wszyscy w domu będą prosić o dokładkę.

SKŁADNIKI:

- 3 szklanki mąki pszennej,

- 3- 4 jajka,

- 3 łyżki kakao,

- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

- 1 opakowanie przyprawy do piernika,

- 1 szklanka cukru trzcinowego lub zwykłego,

- 3 łyżki miodu naturalnego,

- słoik powideł śliwkowych lub wiśniowych,

- 1 szklanka mleka,

- 1 szklanka oleju roślinnego.

POLEWA:

- tabliczka czekolady,

- 1 łyżka masła,

- 1 łyżka mleka.

lub gotowa polewa

WYKONANIE:

Ubijamy jajka z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, a masa co najmniej podwoi objętość (wtedy zmieniamy obroty w mikserze na najniższe) dodajemy olej, mleko, miód, powidło. Potem wsypujemy resztę składników (mąkę zmieszaną z sodą i proszkiem, kakao, przyprawę do piernika).

Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę. Pieczemy przed około 45- 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Gdy piernik się piecze, przygotowujemy polewę. Roztapiamy czekoladę z masłem i mlekiem. Masa nie powinna się zagotować, jedynie rozpuścić. Mieszamy całość. Gdy piernik nieco przestygnie, smarujemy go polewą. Ciasto można przełożyć dżemem (nie jest zbyt słodkie, dlatego, jeśli ktoś woli słodsze wypieki, może użyć więcej cukru lub dodatkowo ozdobić wypiek dżemem). Ten piernik jest bardzo łatwy w przygotowaniu i zawsze się udaje. Spróbujcie sami!



Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy










Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.