Chłodnik w unowocześnionej formie

Image

Na stalowowolskim targu nie brakuje nowalijek. Wiosenne witaminy chętnie kupowane są przez mieszkańców. Dziś polecam przepis na chłodnik, w nieco unowocześnionej wersji. Taką potrawę zaproponował nasz Czytelnik pan Andrzej.

Składniki:

- pęczek botwinki,

- pęczek koperku,

- pęczek drobnego szczypiorku,

- pęczek rzodkiewki,

- kilka małych ogórków gruntowych lub jeden duży sałatkowy,

- łyżka masła,

- 1 litr kefiru,

- sól,

- pieprz,

- kilka młodych ziemniaków,

- jajka (po 1 na talerz).

Botwinka to młode liście buraczane i drobne korzonki. Bulwy obieramy i kroimy w słupki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łodygi kroimy na centymetrowe kawałki, a listki w paski. Szczypiorek i koperek drobno siekamy, rzodkiewkę i ogórka „traktujemy” tak jak buraczki. Ogórka nie obieramy ze skórki i nie odciskamy z niego soku. Chodzi o to, żeby nic nie zmarnować.

W rondlu rozpuszczamy masło i wrzucamy buraczki doprawiając je solą i pieprzem. Dusimy powoli przez 5 minut, następnie dodajemy łodyżki i dusimy przez kolejne 3- 4 minuty. Jeśli to konieczne, dolewamy kilka łyżek wody, (niezbyt dużo, bo woda nie ma smaku, a przecież o smak tutaj chodzi). Następnie dorzucamy liście i po 2 minutach wyłączamy ogień. Odstawiamy rondel aż warzywa ostygną. Teraz czas na resztę składników: ogórki, rzodkiewki, koperek i szczypiorek. Wszystko zalewamy kefirem, przyprawiamy solą i pieprzem, wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Tuż przed podaniem ponownie mieszamy i kosztujemy. W razie potrzeby doprawiamy.

Chłodnik podajemy z jajkiem na twardo i ciepłymi, młodymi ziemniakami. Kontrast temperatur pomiędzy zimnym chłodnikiem a ciepłymi ziemniakami jest bardzo ciekawym elementem tego dania. Całość dania przygotowujemy w jednym rondlu. Chodzi o to, żeby nic się nie zmarnowało.

Życzymy smacznego!


Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy











Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.