Okap trapezowy czy skośny? Jaki jest lepszy do restauracji?

Materiał zewnętrzny Image

Okapy wykorzystywane w domu oraz lokalach gastronomicznych pełnią tę samą funkcję. Ich głównym zadaniem jest transportowanie pary wodnej do systemu wentylacyjnego. Jednocześnie takie urządzenia pozwalają usunąć nadmiar ciepła, który może pojawiać się w przypadku intensywnego przygotowywania wielu potraw jednocześnie na kuchence.

Okap gastronomiczny – charakterystyka

Instalując okap gastronomiczny, nie zapominaj, że jest to wyposażenie, które musi być prawidłowo połączone z przewodem kominowym lub wentylacyjnym. Dzięki temu nad kuchenką mogą pracować prawidłowo wiatraki, tym samym zasysając ciepłe powietrze i płynnie je odprowadzając poza budynek. W dużym skrócie okap gastronomiczny wspomaga wentylację w kuchni. W przypadku profesjonalnego lokalu konieczne jest korzystanie z odpowiednie mocnego i rozbudowanego wyposażenia, które poradzi sobie w takich warunkach. Dlatego okapy gastronomiczne wyglądają odrobinę inaczej niż standardowe urządzenia do domowej kuchni. Oczywiście pełnią dokładnie tę samą funkcję, ale muszą być znacznie wydajniejsze. Warto zwrócić uwagę na dwa podstawowe czynniki podczas wyboru wyposażenia: rozmiar oraz kształt. Przede wszystkim okap gastronomiczny powinien swoją szerokością i długością obejmować obszar znajdujący się bezpośrednio nad kuchenką. Dodatkowo nie zapominaj o jego kształtach, ponieważ konstrukcja musi dopasować się do pomieszczenia oraz pozostałych elementów znajdujących się w pomieszczeniu.

Okap trapezowy czy skośny?

Okapy kuchenne gastronomiczne dzielą się między innymi na modele trapezowe oraz skośne. Czym się różnią od siebie? Wersje trapezowe (czyli z tak zwanym ścięciem) mogą być montowane w taki sposób, aby zawiasy znajdowały się w szafce. Natomiast warianty skośne są bardzo często nazywane „kominowymi” i należą do najpopularniejszego rozwiązania. Oba gatunki wspomnianych okapów kuchennych gastronomicznych działają w taki sam sposób, jednak inaczej wyglądają. Pamiętaj, że takie wyposażenie powinno być nie tylko skuteczne i wydajne, ale również dopasowane do estetyki wnętrza. Wówczas całość doskonale się zaprezentuje i zagwarantuje funkcjonalność na bardzo wysokim poziomie. Szczególnie polecane są modele ze stali nierdzewnej. To surowiec gwarantujący odporność na korozję oraz wilgoć i nie pochłania zapachów.

Okapy gastronomiczne z wentylatorem – gdzie zamówić?

Okapy gastronomiczne z wentylatorem mogą mieć dodatkowe funkcje. Najpopularniejszą są wbudowane lampy LED, które dostarczają światło, co może przydać się podczas pracy w kuchni. Jeżeli interesują Cię nowoczesne urządzenia gwarantujące bezawaryjną pracę, koniecznie sprawdź ofertę sklepu Gastroprofit. Asortyment sklepu składa się na okapy gastronomiczne z wentylatorem od takich producentów jak Hendi, Grafen, czy Bartscher. Propozycja jest skierowana przede wszystkim do osób, które szukają rozwiązać dla lokali gastronomicznych. Wówczas konieczne jest wykorzystanie profesjonalnego i wydajnego sprzętu z górnej półki. To właśnie takie okapy znajdziesz w ofercie.

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =