Świąteczne ciasteczka

Image

Święta to czas kiedy lubimy eksperymentować w kuchni, a Boże Narodzenie to okres gdy chętniej wyczarowujemy kulinarne cuda. Te mogą być proste i sprawiać wiele radości. Wystarczą foremki (lub nie, bo dowolne kształty można przecież wycinać nożem samodzielnie), kilka składników i zabawa gotowa. Gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować. Co potrzebujemy?


Składniki:

- 1 kostka margaryny,

- 3 szklanki mąki pszennej,

- ½ szklanki cukru,

- 1 cukier waniliowy,

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

- 1 jajko,

- 1 żółtko.


A teraz wykonanie:

To jest naprawdę wręcz banalnie proste. Wszystkie składniki należy jedynie zagnieść (można ręcznie, można maszynowo), a potem ciasto umieścić na ½ godziny w zamrażarce. Wówczas będzie nam łatwiej wykonać ciasteczka.

Po tym czasie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4 milimetrów. Wykrawamy foremką lub nożem świąteczne ciasteczka. Wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez około 10 minut (sprawdzamy czy się rumienią). Jeśli planujemy powiesić nasze ciasteczka na choince, przed włożeniem do piekarnika robimy w nich (najlepiej słomką do napoju dziurkę, mniejsza dziurka podczas pieczenia mogłaby „zarosnąć”).

Upieczone i ostudzone ciasteczka możemy dowolnie ozdobić. Przechowujemy je w słoiczku żeby zachowały kruchość. Smacznego!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zobacz również

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.