Oliwa z oliwek do smażenia, do sałatek, do gotowania – poznaj najlepsze z nich!

Materiał zewnętrzny Image

Oliwa z oliwek uznawana jest za jeden z lepszych tłuszczów. Jest niezbędna w diecie zdrowego człowieka. Powszechnie mówi się o szkodliwości tłuszczów i zaleca unikanie spożywania ich – nic bardziej mylnego. Trzeba tylko po prostu wybrać mądrze, unikać tych szkodliwych, bo najlepsza dieta to dieta zbilansowana. Poniżej opiszemy, jaka jest najlepsza oliwa z oliwek do smażenia, jaka do sałatek, a jaka do gotowania.

Oliwa z oliwek uznawana jest za jeden z lepszych tłuszczów. Jest niezbędna w diecie zdrowego człowieka. Powszechnie mówi się o szkodliwości tłuszczów i zaleca unikanie spożywania ich – nic bardziej mylnego. Trzeba tylko po prostu wybrać mądrze, unikać tych szkodliwych, bo najlepsza dieta to dieta zbilansowana. Poniżej opiszemy, jaka jest najlepsza oliwa z oliwek do smażenia, jaka do sałatek, a jaka do gotowania.

Oliwa z oliwek – właściwości

Oliwa ma szerokie zastosowanie nie tylko w kulinariach, ale również w przemyśle kosmetycznym. Doskonale nadaje się do stosowania na włosy czy skórę. Znajdziemy w niej jednonienasycone kwasy oleinowe i kwasy omega-6 i omega-3, witaminy A, D, E, K, F oraz przeciwutleniacze. Oliwa z oliwek wspiera układ krążenia, pracę serca, obniża cholesterol, ma właściwości antyoksydacyjne. Codzienne uwzględnianie jej w swojej diecie zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory, udar mózgu, miażdżycę czy cukrzycę typu 2.

Oliwa z oliwek do smażenia

Błędnie uważa się, że oliwa z oliwek nie nadaje się do smażenia. A to nieprawda. Jej stopień dymienia wynosi 207 stopni, podczas gdy średnia temperatura smażenia wynosi 180 stopni. Zatem smażąc na niej, trzeba po prostu zwracać uwagę na temperaturę. Smażenie frytek na oliwie z oliwek raczej nie będzie rozsądnym rozwiązaniem, ale można pokusić się o smażenie mięs, grzybów czy owoców morza.

Smażąc na oliwie z oliwek trzeba uwzględnić to, by nie użyć jej zbyt dużo, gdyż po rozgrzaniu zwiększa swoją objętość i po prostu nie ma potrzeby stosowania jej w nadmiarze.

Kolejnym aspektem, na który trzeba zwrócić uwagę jest czas smażenia. Im krócej będziemy smażyć danie na oliwie z oliwek, tym lepiej i zdrowiej, gdyż nie chcemy doprowadzić do palenia jedzenia.

Oliwa do sałatek

Oliwa z oliwek została jednak wręcz stworzona do sałatek, dressingów, do skrapiania zup, makaronów, do chleba i po prostu do wszystkich tych dań, gdzie nie jest wymagana zbyt wysoka temperatura. Najlepsza oliwa do sałatek to oliwa extra virgin – czyli ta najwyższej jakości. Tłoczy się ją na zimno właściwie od razu po zbiorze (nie później niż 24 godziny po zerwaniu). Dzięki temu ma niską kwasowość.

Najlepsza oliwa do sałatek to taka, która nie jest w żaden sposób modyfikowana po wytłoczeniu i jest produktem całkowicie naturalnym. Czasem może być mętna, ale to za sprawą tego, że nie jest filtrowana. Nie należy takiej oliwy do sałatek extra virgin poddawać obróbce, w tym smażeniu, gdyż jej punkt dymienia wynosi zaledwie 166 stopni. Dobrą oliwę kupisz na przykład na https://www.oliwacazorla.pl.

Oliwa do gotowania

Najlepszą oliwą do gotowania jest oliwa extra virgin. Słabiej sprawdzą się tutaj oleje kokosowy czy olej z awokado. Oliwa do gotowania nada się między innymi dlatego, że ma stabilność oksydacyjną i podczas tego procesu nie wytwarzają się szkodliwe związki.

Aby zachować walory odżywcze, warto pamiętać, by oliwę ogrzać minimalnie lub dodać ją już w trakcie gotowania. Świetnie się wtedy sprawdzi we wspomaganiu gotowania takich potraw jak makarony, ryże, mięsa czy owoce morza.

Oliwa z oliwek – idealny specyfik

Oliwa z oliwek bez wątpienia powinna znaleźć się w każdej kuchni. Doskonale nadaje się do gotowania, sałatek, a nawet odnajdzie się w smażeniu. Nie można też zapomnieć o jej właściwościach zdrowotnych, dlatego już teraz zadbaj o to, by zawsze była na miejscu.

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 1 =
~AnnaK

Wg mnie oliwa z oliwek to nieodzowny element kuchni. Ja preferuję tę z Monini. Zwykła jak i smakowe mają idealną konsystencję i czuć jakość. Pan Makłowicz też poleca, a jemu w kwestii doboru produktów do kuchni ufam najbardziej.

~Belladonna

Podczas kampanii wyborczej lepiej nie używać zwrotów zbyt brutalnych i agresywnych. Oto nasz podręczny słownik dzięki któremu kolejna kampania będzie merytoryczna i sympatyczna. Oto kilka podręcznych słówek:
Biedak, nędzarz - ekonomicznie nieprzystowany
Żebrak - bezrobotny na praktyce
Śmieciarz - terenowy przedstawiciel przemysłu utylizacji zużytych dóbr materialnych
Leniwy - motywacyjnie zubożony
Głupi - inteligentny inaczej
Bałagan - alternatywna aranżacja przestrzeni
Złodziej - wtórny dystrybutor Produktu Krajowego Brutto
Schlany, nawalony, pijany - przestrzennie zagubiony
Szczerbaty - osoba o zwiększonej wydajności oddechowej;D

~Pumpkin

Rozmawia rosyjski żołnierz z amerykańskim. Amerykanin chwali się jak to u nich jest dobrze w armii, że mają dobry sprzęt , że dobrze ich szkolą itp. Aż doszło do tematu "wyżywienie". Amerykanin mówi , że oni dostają dziennie równowartość 8 tys. kalorii. Na to Rosjanin:
- Kłamiesz! Żaden człowiek nie zje dziennie 30 kilogramów ziemniaków!

~Ishtar

Rokita spotyka Romana Giertycha i mówi:
- Widziałem ostatnio twojego ojca.
- Mojego ojca? Gdzie?
- Na liście Wildsteina.