Domowy Paprykarz

Image

Paprykarz szczeciński wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem, czasem z przedszkolem czy koloniami. Kiedyś paprykarz był jeden. Teraz na rynku jest ich multum. Nie tylko różnią się wyglądem, ale smakiem, rodzajem ryb użytych to jego przygotowania, a przede wszystkim… jakością.

Paprykarz to danie, które może zachwycić nas swoim smakiem. Zróbmy więc własny, prosty paprykarz, w którym zasmakuje cała rodzina. Co potrzebujemy?

Składniki:

- 1 wędzona makrela,

- 10 dkg ryżu lub 1 torebka,

- 1 cebula,

- 2 marchewki,

- 250 ml bulionu,

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra.

Wykonanie:

Podsmażamy na oleju pokrojoną w kosteczkę cebulkę i dorzucamy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Gdy warzywa nam zmiękną, dolewamy bulion. Potem dorzucamy 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Gotujemy osobno ryż i czekamy aż przestygnie. Obieramy makrelę usuwając skórę i wszystkie ości (może też być inna ryba wędzona). Wszystko razem mieszamy w miseczce. Doprawiamy solą (makrela może być dość słona, więc uważajcie!), pieprzem, papryką słodką (około 1 łyżeczka) i ostrą (jak kto lubi).

Smacznego!

Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy










Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.

~rykarz

Kto pamięta originalny paprykarz z Afrykańskich łowisk łapka w górę umiech Mega dobry. Później gadali, że robaki. Później dalej był Szczeciński w 90. latach z oryginalnej fabryki. Bardzo smaczny. Dalej... im dalej, tym jak w las, tym ciemniej. Na pączkach policzyć można dobre paprykarze. Który z producentów niesie dziś paprykarzowy krużganek smaku? Chyba tylko paprykarz domowy ...