Sprzęt do utrzymania czystości
w produkcji żywności

Materiał zewnętrzny Image

Produkcja żywności wymaga zachowania rygorystycznych standardów higieny. Z tego powodu firmy działające w branży spożywczej obowiązane są między innymi do wdrażania i stosowania w zakładach pracy zasad systemu kontroli zagrożeń HACCP. Aby zapewnić bezpieczne warunki produkcji i obrotu żywnością wszystkie podmioty gospodarcze tego sektora koniecznie muszą przestrzegać wymogów związanych z higieną i jakością. W tym zakresie niezbędne są zarówno specjalistyczne sprzęty i urządzenia, jak i rozmaite drobne akcesoria.

Produkty wykrywalne

Na każdym etapie produkcji żywności należy dbać o ograniczenie wystąpienia w artykułach zanieczyszczeń organicznych oraz nieorganicznych. Prostymi, lecz bardzo skutecznymi rozwiązaniami służącymi do zapobiegania tego rodzaju wypadkom są produkty wykrywalne. To akcesoria mające szerokie zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu. Produkty wykrywalne, na przykład te dostępne na stronie https://salmonhygiene.pl/oferta-salmonhygiene/, są zgodne z normami HACCP, czyli systemem organizacji pracy ukierunkowanym na zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Dzięki użyciu do wytwarzania takich akcesoriów i narzędzi trwałych i bardzo wytrzymałych komponentów akcesoria te można poddawać sterylizacji w wysokich temperaturach bez uszczerbku dla ich funkcjonalności. Dodatkowo możliwość czyszczenia wyposażenia wykrywalnego przy użyciu procesu termicznego pozwala zredukować zagrożenia mikrobiologiczne.

Produkty antybakteryjne

Bezwzględną koniecznością jeśli chodzi o zmniejszenie ryzyka zagrożeń mikrobiologicznych w zakładach sektora spożywczego są wszelkiego rodzaju produkty antybakteryjne. Używanie takich artykułów znacznie ogranicza możliwość przeniesienia bakterii i innych niebezpiecznych patogenów na gotowy produkt. Produkty antybakteryjne i antydrobnoustrojowe to rzeczy o składzie zawierającym różne związki srebra, na powierzchni których nie namnażają się bakterie i grzyby.

Pojemniki i kontenery

Rozwiązaniem pozwalającym zachować odpowiednie standardy czystości na obszarach produkcji żywności są wszelkiego rodzaju pojemniki i kontenery do przechowywania i transportu. Pozwalają one na kompleksową ochronę żywności przed przedostaniem się doń zanieczyszczeń różnego pochodzenia. Aby dbać o najwyższy poziom bezpieczeństwa, stosując pojemniki i kontenery warto wybierać modele, które są możliwie najtrwalsze i najbardziej wytrzymałe. W zakładach spożywczych doskonale sprawdzają się pojemniki wykonane z polipropylenu – tworzywa sztucznego cechującego się bardzo dobrą odpornością termiczną, obojętnością fizjologiczną oraz wysoką wytrzymałością na działanie substancji chemicznych. Takie produkty znajdziemy m.in. w ofercie https://salmonhygiene.pl/, firmy specjalizującej się w dziedzinie wyposażenia dla przemysłu spożywczego. Zespół SALMON HYGIENE tworzą doświadczeni eksperci posiadający szeroką wiedzę na temat obowiązujących przepisów w zakresie bezpieczeństwa i higieny produkcji żywności. Firma od wielu lat dostarcza na rynek szereg bezkonkurencyjnych rozwiązań spełniających wzrastające globalne wyzwania dotyczące jakości. Możliwości użytkowania pojemników i skrzynek magazynowych wykonanych z polipropylenu są wręcz nieograniczone. Ponieważ charakteryzuje je bardzo duża odporność na uszkodzenia mechaniczne, trudno je zarysować czy uszkodzić w inny sposób.

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 1 =