Kotlety z jajek

Image

Za oknem chłód, czasem pada deszcz. Coraz częściej mamy ochotę na coś konkretnego. A co najlepiej zaspokaja głód? Wiadomo, kotleciki. Lubicie wszelakiego rodzaju kotlety i często prosicie nas o nowe przepisy na niej. Dziś kotlety z jajek, bardzo smaczne i pożywne, a do tego łatwe w wykonaniu.

Składniki:

• 9 jajek,

• 50 gramów sera żółtego (u mnie cheddar),

• 3 łyżki bułki tartej,

• kilka gałązek natki pietruszki,

• przyprawy: sól, pieprz,

• olej do smażenia.

Wykonanie:

8 jajek ugotować na twardo i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach (jeżeli nie macie dobrej, nieprzywierającej patelni, polecam ten ostatni sposób, wówczas jest mniejsze ryzyko rozpadnięcia się kotlecików). Ser zetrzeć na tarce. Natkę posiekać drobno. W misce wymieszać jajka na twardo, ser, natkę, dwie łyżki bułki tartej, wbić 1 surowe jajko. Doprawić solą i pieprzem. Formować kotleciki i obtaczać w tartej bułce. Smażyć na złoto na oleju.

A teraz ciekawostka:

Moje kotleciki jajeczne zostały wzbogacone dodatkiem sera żółtego i natki, ale możesz pominąć te składniki, albo ser zamienić (lub dodać oprócz niego) zeszkloną cebulkę, podsmażone pieczarki, parę różyczek ugotowanego i zmiażdżonego widelcem kalafiora lub brokułu. Zamiast natki (w końcu nie każdy lubi) dodać posiekany koperek lub szczypiorek. Podawać z ulubionym sosem np. pieczarkowym i surówką.

Przewiń do komentarzy







Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 1 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.

~cst

Oj czasami potrzeba takich neutralnych artykułów jak ten. Miła odskocznia od tych wszystkich polityk i wzajemnego obrażania. Przepisy wyglądają na proste i smaczne. Mam nadzieję, że będzie takich artykułów więcej. Może portal powinien zrobić osobny odnośnik do "kącika kulinarnego" z wszystkimi przepisami autora/autorki, bo było ich już kilka. Tak, żeby ktoś mógł łatwo te przepisy znaleźć, gdyby mu brakowało inspiracji. Tak czy siak dobry pomysł i słuszna idea.