Muffinki czekoladowo- piernikowe

Image

Czekoladowe babeczki, muffinki, małe, zgrabne ciasteczka z polewą czekoladową, a może z nutą kokosu i rodzynkami? Mamy dziś dla Was baaardzo prosty przepis na muffinki, takie pulchniutkie, mięciutkie, obłędnie delikatne, a smaczne, że ho, ho! I co najważniejsze! Zawsze, ale to zawsze się udają.

Składniki numer 1:

- 1,5 szklanki cukru kryształu lub brązowego,

- 1 palma/ margaryna/ masło,

2 łyżki kakao,

- mniej niż ½ szklanki wody,

- 2 łyżki przyprawy korzennej do pierników.

Całość rozpuszczamy na delikatnym „ogniu”. Nie dopuśćcie do wrzenia, bo składniki zaczną się rozwarstwiać!

Masę zdejmujemy z ognia. Powinna być lekko ciepła (skoro uważaliśmy, by nie doprowadzić do zbyt mocnego zagrzania…). Odlewamy pół szklanki na późniejsze ozdobienie babeczek, bo to co teraz mamy, to doskonała polewa czekoladowa.

Dodajemy:

Składniki numer 2:

- 2 szklanki mąki pszennej,

- 4 jaja,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Miksujemy składniki trzonem blendera na jednolitą masę. Do formy muffinkowej władamy papilotki. Wlewamy do nich masę do połowy wysokości. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.

Dodatki:

- różnego rodzaju posypki, cukiereczki, wiórka kokosowe, rodzynki, orzeszki itd.

Kiedy nasze muffini są już upieczone, polewamy je czekoladową polewą, którą wcześniej odłożyliśmy sobie przy pierwszej fazie pracy. Muffinki można posypać cukrem pudrem, kokosem, cukiereczkami, pokruszonymi ciasteczkami, możemy ozdobić je kremem, bitą śmietaną, albo owocami.

Smacznego!



Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy












Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 1 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.