Warzywne kotleciki z brokułem i oscypkiem

Image

Jeździmy góry, przywozimy oscypki i zastanawiamy się co możemy z nich przyrządzić, gdy znudzi nam się już ich jedzenie solo. Oto fajny przepis na kotleciki. Na targu pojawiły się już brokuły. Można więc stworzyć coś innego, coś co nam będzie smakować iście wakacyjnie.

Składniki:

- 1 brokuł,

- 3-4 łyżki bulki tartej (lub kasza manna, jaglana, ryż),

- 20 dkg oscypka (lub cheddar, ser pleśniowy lub mozzarella),

- 1 cebulka,

- 2 ząbki czosnku,

- 1 jajko,

- ulubione przyprawy.

Wykonanie:

Brokuł wraz z łodygą gotujemy przez 6 minut w osolonej wodzie. Wyjmujemy z garnka i studzimy. Różyczki rozdrabniamy widelcem, ale łodyga wciąż będzie twarda, więc ścieramy ją na tarce na dużych oczkach. Dodajemy 3- 4 łyżki bułki tartej (może być kasza manna lub szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej, lub ryżu). Do całości dorzucamy około 20 dkg startego na tarce oscypka. Chodzi o to, że ser musi być- jak to się mówi- wyrazisty w smaku. Można zastąpić go cheddarem lub rozdrobnionym serkiem pleśniowym, ewentualnie mozzarellą. Do całości dorzucamy pokrojoną w kostkę, zeszkloną na masełku cebulkę i 2 ząbki czosnku, jajko, sól, czarny pieprz i ulubione przyprawy (np. słodką papryka, czubrycę, pieprz cytrynowy). Wyrabiamy ręką masę i formujemy kotleciki. Smażymy je na rumiano na niewielkiej ilości oleju przez około 3 minut po każdej ze stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.



Zobacz również

Obrazek





Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 1 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.