Sałatka na zimę z młodej kapusty i nie tylko

Image

Wiele osób kupuje w sklepach sałatki, które później serwuje rodzinie jako dodatek do obiadów. Dlaczego, gdy wokół pełno warzyw, nie zrobić sobie własnej sałatki?

Składniki:

• 1 kapusta młoda (ok. 2 kg),

• 3 marchewki,

• 3 papryki w różnych kolorach,

• Pęczek koperku,

• 1 kg gruntowych ogórków,

• 2 łyżki soli do przetworów,

Zalewa:

• 2 szklanki wody,

• 1 szklanka octu,

• ½ szklanki cukru,

• 4-5 liści laurowych,

• 10 ziarenek ziela angielskiego.

Wykonanie:

Kapustę poszatkować, koperek posiekać, paprykę pokroić w paseczki, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ogórki pokroić w plastry wraz z łupą. Wymieszać z 2 łyżkami soli do przetworów. Zostawić na 1,5 godziny.

Składniki na zalewę zagotować. Wymieszać z warzywami (wody, która się wytworzyła nie wylewamy). Wkładamy z zalewą do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 10- 15 minut.



Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy












Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.