Sałatka na zimę z młodej kapusty i nie tylko


Wiele osób kupuje w sklepach sałatki, które później serwuje rodzinie jako dodatek do obiadów. Dlaczego, gdy wokół pełno warzyw, nie zrobić sobie własnej sałatki?
Składniki:
• 1 kapusta młoda (ok. 2 kg),• 3 marchewki,
• 3 papryki w różnych kolorach,
• Pęczek koperku,
• 1 kg gruntowych ogórków,
• 2 łyżki soli do przetworów,
Zalewa:
• 2 szklanki wody,• 1 szklanka octu,
• ½ szklanki cukru,
• 4-5 liści laurowych,
• 10 ziarenek ziela angielskiego.
Wykonanie:
Kapustę poszatkować, koperek posiekać, paprykę pokroić w paseczki, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ogórki pokroić w plastry wraz z łupą. Wymieszać z 2 łyżkami soli do przetworów. Zostawić na 1,5 godziny.
Składniki na zalewę zagotować. Wymieszać z warzywami (wody, która się wytworzyła nie wylewamy). Wkładamy z zalewą do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 10- 15 minut.
Zobacz również
Przewiń do komentarzy











Komentarze