Oreo- Mufinki, czyli serniczki z malinową nutą

Image

Lato to okazja do eksperymentowania w kuchni. Mamy więcej czasu i chętniej pichcimy, pieczemy, jednym słowem, spędzamy czas w kuchni. Tym razem upieczemy małe serniczki. Dodamy do nich co nieco owoców i zaprosimy na wielką ucztę całą rodzinę.

Składniki na 12 serniczków:

- 15 dkg ciasteczek Oreo,

- 0,5 kg twarogu sernikowego,

- 25 dkg serka mascarpone,

- 2/3 szklanki cukru,

- 1 całe jajko,

- 1 budyń śmietankowy w proszku,

- 1 cukier wanilinowy,

- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny lub pomarańczy (jeśli lubicie).

Wykonanie:

Z podanego przepisu powinniśmy uzyskać 12 mufinków. Foremkę do ich pieczenia wykładamy papierowymi papilotkami. Siekamy ciasteczka nożem, albo kruszymy je na drobne kawałeczki. Wsypujemy po równo na dno papilotek.

Ser (najlepiej taki z wiadereczka na sernik) wkładamy do dużej miski, dodajemy mascarpone, budyń - proszek, cukier i cukier waniliowy oraz otartą skórkę (jeśli ten smak nam pasuje). Miksujemy, blendujemy, ucieramy trzonem miksera… Grunt, że na jednolita masę. Na końcu dorzucamy całe jajko. Znów miksujemy.

Gotową masę rozkładamy po równo na ciastkach w papilotkach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 15 minut, aż lekko się zarumienią. Wystudzone serniczki dekorujemy musem malinowym (wystarczy zmiksować owoce), możemy tej je polać rozpuszczoną czekoladą, miętą, wiórkami kokosowymi, pokruszonymi ciastkami i wszystkim tym, co przyjdzie Wam do głowy.



Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy








Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 1 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.