Jak pić yerba mate?

Image

Yerba mate to napój znany od wieków. Bogactwo witamin i minerałów, a także mikro i makroelementów sprawiają, że napój ten ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Yerba wyróżnia się nie tylko działaniem leczniczym, ale również pobudzającym, dlatego też stanowi doskonałą alternatywę dla kawy. Wszystko to sprawia, że coraz więcej osób decyduje się na picie Yerby. Czym dokładnie jest yerba mate? Jakie są jej rodzaje? Jak poprawnie przygotować napar? Przeczytaj poradnik i dowiedz się więcej!

Czym jest Yerba Mate?

Yerba Mate to nic innego, jak zmielone liście oraz łodyżki ostrokrzewu paragwajskiego. Najczęściej Yerba ma postać suszu, ale nadaje się do przygotowania również na świeżo. Napar ten spożywany jest głównie w krajach Ameryki Południowej - Argentynie, Brazylii, Paragwaju, Urugwaju, a także w Syrii i Libanie. Według historii, właściwości zdrowotne ostrokrzewu paragwajskiego odkryli jezuici, około XVII wieku. Warto dodać, że za ojczyznę Yerby Mate uznaje się właśnie Paragwaj. Wraz z biegiem lat Yerba stawała się popularna w wielu krajach europejskich, w tym również w Polsce.

Yerba Mate, z której liści i łodyg powstaje susz to wiecznie zielone drzewo, osiągające wysokość około 20-30 cm. Ta wyjątkowa roślina zwykle wzrasta w specjalnych plantacjach. Gdy jest gotowa do zbiorów, z drzewka ścinane są gałązki. Następnie poddaje się je sortowaniu, cięciu, rozdrabnianiu, a następnie prażeniu w bardzo wysokiej temperaturze. Końcowym etapem jest leżakowanie. Susz Yerba Mate może być mieszany z innymi ziołami. Po przejściu wszystkich procesów odbywa się pakowanie do toreb bądź specjalnych opakowań detalicznych.

Rodzaje Yerba Mate

Yerba Mate argentyńska charakteryzuje się łagodnym, lekko goryczkowym smakiem. Pozbawiona jest wszelkiej kwasowości. Susz jest grubiej cięty, a co za tym idzie - posiada mniejszą ilość pyłu. Jest to doskonały wybór dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z Yerba Mate. Kolejnym rodzajem jest Yerba Mate paragwajska. Ta odmiana cechuje się wędzonym, charakterystycznym smakiem i dymnym aromatem. W przeciwieństwie do Yerby argentyńskiej paragwajska jest drobniej cięta oraz zawiera duże ilości pyłu. W Polsce najczęściej pije się ją na ciepło, chociaż Paragwajczycy spożywają napój tylko na zimno (terere). Wybierając paragwajską Yerbę najwięcej opakowań posiada dopisek elaborada, co oznacza susz wraz z patyczkami.

Yerba Mate z Brazylii to zmielony na drobny pył susz (chimarrao). Występuje on w wersji z patyczkami bądź listkami. To, co wyróżnia brazylijską Yerbę to to, że nie leżakuje zbyt długo. Ze względu na to smakuje bardzo świeżo, wręcz trawiasto. Doskonale nadaje się do picia podczas upałów. Natomiast Yerba Mate urugwajska wcale nie pochodzi z Urugwaju, jak wskazuje na to jej nazwa. Jak się okazuje, urugwajczycy nie posiadają własnych plantacji ostrokrzewu. Niemniej jednak uwielbiają pić pyszny napar. Yerba z Urugwaju to drobno zmielony susz, obfitujący w pył. Gałązki bardzo długo leżakują i są pozbawione patyczków.

Obrazek

Zdjęcie pochodzi ze strony internetowej https://dobreziele.pl/poczytaj-o-yerba-mate/wlasciwosci-yerba-mate


Właściwości Yerba Mate

• Zawiera śladowe ilości kofeiny, przez co ma działanie pobudzające, dodaje energii i łagodzi objawy zmęczenia.

• Herbata Yerba Mate wspomaga przemianę materii.

• Hamuje uczucie głodu.

• Napar z ostrokrzewu oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn i metali ciężkich.

• Dzięki zawartości ksantyn jest pomocna w leczeniu wielu schorzeń, w tym astmy.

• Napar Yerba Mate ma działanie ściągające i przeciwzapalne.

• Wykazuje także działanie przeciwutleniające. Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krwionośnego, a nawet nowotworu.

Jak poprawnie pić napar z Yerba Mate?

Wybór odpowiednich naczyń

Przygotowanie naparu z Yerba Mate wbrew pozorom nie jest takie trudne. Wystarczy jedynie przestrzegać kilku kluczowych zasad, by móc cieszyć się smakiem pysznego napoju z ostrokrzewu paragwajskiego. Oczywiście, do przyrządzenia Yerby niezbędne jest odpowiednie naczynie. Dla początkujących zaleca się zakup ceramicznej tykwy lub Matero ze świętego drzewa Palo Santo.

Przydatna będzie też bombilla, czyli słomka do picia. Najczęściej wykonana jest z bambusa, platyny lub stali nierdzewnej. Należy dodać, iż bombille zwykle wyposażone są w specjalne sitka, które przepuszczają sam napój. Jest to spore udogodnienie zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych miłośników Yerby.

Parzenie Yerby Mate krok po kroku

Z pewnością wiele osób zastanawia się, jak prawidłowo parzyć Yerba Mate. Poniżej przedstawimy jak w tradycyjny sposób przygotować ten niezwykle esencjonalny napar. W pierwszej kolejności należy włożyć bombillę (słomkę) do naczynia. Następnie trzeba wsypać susz. Najczęściej jest to od 1/4 do 3/4 objętości kubka. Warto mieć na uwadze, że intensywność Yerby zależy w głównej mierze od tego, ile suszu dodaliśmy.

Pozostało jedynie zalać listki wodą. Temperatura wody powinna wynosić od 70 do 80 stopni Celsjusza (najlepiej sprawdzić to za pomocą specjalnego termometru). Jeśli pominiemy ten aspekt, zbyt duża temperatura wody sprawi, że napój będzie po prostu gorzki. Czas parzenia Yerby to około 5 minut. Po tym czasie nadaje się do spożycia. Pamiętajmy, aby w trakcie picia nie ruszać bombillą, ponieważ może to doprowadzić do jej zatkania. Należy dodać, że susz można ponownie zalewać jeszcze kilka razy.

Yerba na zimno

Nie ulega wątpliwości, że Yerba Mate nadaje się także do spożycia na zimno (terere). Aby przygotować orzeźwiający napój, należy wsypać do naczynia większą ilość suszu niż w przypadku parzenia. Następnie wystarczy go zalać bardzo zimną wodą. Z powodzeniem można użyć wody gazowanej, jak również soków owocowych. Niektórzy zwolennicy Yerby decydują się na dodanie kostek lodu, co dodatkowo podkreśli specyficzny smak napoju. Yerba na zimno jest świetną opcją na upalne dni. Napój jest tak samo wartościowy, jak i ten przygotowywany na ciepło.

Obrazek


Podsumowanie

Yerba Mate to niezwykle popularny napój na całym świecie. Słynie z wielu cennych wartości odżywczych, wspomagających funkcjonowanie naszego organizmu. Istnieje kilka rodzajów tego naparu, w zależności od kraju, w jakim jest uprawiany. Różnią się one smakiem oraz stopniem zmielenia. Sposób przyrządzania Yerba Mate jest bardzo prosty. Potrzebne będzie nam odpowiednie naczynie oraz słomka do picia. Napój może być zarówno parzony, jak i zalewany zimną wodą. Nie da się ukryć, iż smak Yerba Mate jest bardzo wyrazisty i intensywny.

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 1 =
~Iron Idem

Terere jest super. Nawet w ukropny upał można dostać gęsiej skórki z zimna umiech